Auto-klima
- nuk
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
- Garaža: Renault Espace 2.0dCi
- Kontakt:
Re: Auto-klima
Održavanje temperature u kolima nije moguće kao u kući recimo, najviše zbog činjenice velikih staklenih površina i dobro zagrejanih elemenata enterijera, zato odškrinut prozor može da bude od koristi zbog pojačane cirkulacije vazduha, pogotovo u gradskoj vožnji. Kada su duge ili noćne vožnje u pitanju, odškrinut prozor više odmaže nego što pomaže kao i u situacijama kada je vozilo parkirano u hladu ili garaži.
Pa ko je uopste spomenuo ikakvo odrzavanje temperature? Poenta klime sa otvorenim prozorima je da duva hladno, cisto da ne bude samo topao, ili vlazan vazduh. Ne gotivim preterano klimu u kolima, cesto pocnem da kijam...
Sent from my HTC One using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- nuk
- Kontakt:
Day Walker je pomenuo, osvrnuo sam se na njegove postove. Klima u kolima je jako opasna ako se ne koristi kako treba, kijanje je jedna od nuspojava. Ja jedino u "većim" kolima mogu mogu da je podesim tako da mi ne duva u glavu i onda nemam problema u suprotnom, glavobolja ne gine 

Ja okrenem da duva po putnicima 
Koje su još nuspojave sem kijanja?
Govorim samo o hladnom vazduhu, ne i o bakterijama iz kanala, to je već drugi par čarapa
Sent from my GT-S7582 using Tapatalk

Koje su još nuspojave sem kijanja?
Govorim samo o hladnom vazduhu, ne i o bakterijama iz kanala, to je već drugi par čarapa

Sent from my GT-S7582 using Tapatalk
- nuk
- Kontakt:
Glavobolja, prehlada, reuma, artritis
i otkud znam šta još kad te znojavog šibne hladan vazduh temperature manje od 10 stepeni celzijusa 
Nekome jednostavno ne smeta

Nekome jednostavno ne smeta
Ja sam namestio da ne duva u mene, ali mi svejedno smeta skoro uvek. Najvise volim kada struji vazduh, a onda jos klima umesa hladab vazduh, pa ispadne kako treba
Naravno, po guzvi, dzaba prozori 

- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Isto radim ponekad. Klima plus otvoren prozor mi je bolje od solo klime, osim kad je milion stepeni.
Sent from my HTC One V
Sent from my HTC One V
Nije na svim kolima klimatizacija jednako dobro rešena. Ja držim malo otvorene prozore čim krenem sa usijanim autom, uz upaljenu klimu. Neko vreme tako voziti je bolje.
Međutim, čim se izađe na put gde može brže da se vozi, zatvaram sve i cepam dalje.
Sasvim dovoljno svežeg vazduha ubacuje klima, plus ga suši što je bitno kad je vazduh spolja jako vlažan. Nema nikakve potrebe otvarati prozore.
Stvar navike i placebo efekat su takođe jako prisutni. Nema potrebe raspravljati se oko ovih stvari. Objektivno klima efikasnije održava temperaturu ako su prozori zatvoreni, naravno.
Tapatalk Pro
Međutim, čim se izađe na put gde može brže da se vozi, zatvaram sve i cepam dalje.
Sasvim dovoljno svežeg vazduha ubacuje klima, plus ga suši što je bitno kad je vazduh spolja jako vlažan. Nema nikakve potrebe otvarati prozore.
Stvar navike i placebo efekat su takođe jako prisutni. Nema potrebe raspravljati se oko ovih stvari. Objektivno klima efikasnije održava temperaturu ako su prozori zatvoreni, naravno.
Tapatalk Pro
Ja zatvaram ako idem brzinama preko 80, jer pocnu da mi smetaju jak vazduh i buka.
Naravno da klima bolje snizava temperaturu kada nema spoljasnjeg vazduha od 30 stepeni
Moja cak kada detektuje preveliku temperaturu, automatski ukljucuje recirkulaciju dok se kabina ne rashladi na neki normalan stepen...
I da, recirkulacijom najbolje hladi
Naravno da klima bolje snizava temperaturu kada nema spoljasnjeg vazduha od 30 stepeni

I da, recirkulacijom najbolje hladi

Tako valjda radi svaka krstena automatika klime, mislim na automatsku recirkulaciju kada se zahteva najveci stepen rashladjivanja.
Ja nikada ne otvaram prozor dok radi klima, a sam klima sistem mesa hladan i topao vazduh prema podesenoj temperaturi.
Bez problema odrzava zadatu temperaturu nakon 5-6 minuta rada.
Ja drzim na 22 stepena, kada je napolju jako vruce tipa 40C onda drzim na 23 ili 24C.
Klima mi ne duva nikada u lice, sistem usmerava tako da opstrujava oko sedista uz prozore (posredno hladi i njih iz otvora na oblozi vrata) i iznad glave (gde je i senzor glavni), prakticno nikada se ne oznojim.
Jedino sto mi smeta je onaj vonj koji se javlja nakon kratkih voznji kada zaboravim da inut dva ranije iskljucim hladjenje a ostavim samo ventilaciju. Automatiku koja to radi, a postoji kao dodatna oprema iz fabrike, nisam nikada uspeo da lociram u nasim krajevima.
Otvoren prozor i to pozadi praktikujem jedino kada udjem u auto koji je vise sati stajao na Suncu a auto stoji u mestu ili se jako sporo krece, i to prvih 2-3 minuta.
Ova klima ima dobar program rada, senzor osuncanosti korektno utice na regulaciju ali sam imao i klime koje nisu imale tako preciznu regulacije zadate temperature i prejak vazduh su duvale pa je znalo da smeta.
Ja nikada ne otvaram prozor dok radi klima, a sam klima sistem mesa hladan i topao vazduh prema podesenoj temperaturi.
Bez problema odrzava zadatu temperaturu nakon 5-6 minuta rada.
Ja drzim na 22 stepena, kada je napolju jako vruce tipa 40C onda drzim na 23 ili 24C.
Klima mi ne duva nikada u lice, sistem usmerava tako da opstrujava oko sedista uz prozore (posredno hladi i njih iz otvora na oblozi vrata) i iznad glave (gde je i senzor glavni), prakticno nikada se ne oznojim.
Jedino sto mi smeta je onaj vonj koji se javlja nakon kratkih voznji kada zaboravim da inut dva ranije iskljucim hladjenje a ostavim samo ventilaciju. Automatiku koja to radi, a postoji kao dodatna oprema iz fabrike, nisam nikada uspeo da lociram u nasim krajevima.
Otvoren prozor i to pozadi praktikujem jedino kada udjem u auto koji je vise sati stajao na Suncu a auto stoji u mestu ili se jako sporo krece, i to prvih 2-3 minuta.
Ova klima ima dobar program rada, senzor osuncanosti korektno utice na regulaciju ali sam imao i klime koje nisu imale tako preciznu regulacije zadate temperature i prejak vazduh su duvale pa je znalo da smeta.
Kod mene postoji nesto sto se zove residual aircondition. To mogu da ukljucim kada ugasim auto, izvucem kljuc, odem... Onda nastavi da duva, samo ne znam dokle. To bi mozda moglo da bude koristno u takvim situacijama, samo ne bih voleo da se vratim, pa da ne mogu da upalim auto 

A kod mene postoji opcija podesavanja vremena paljenja i gasenja klime kada je auto ugasen. Valjda da ti ga lepo oladi / ugreje pre polaska na posao / sa posla. Nisam uopste siguran ni kako ni da li radi 

To je samo ventiliranje, pa hladi dok ima freona u sistemu. Dakle ne vuce akumulator skoro uopste, samo ventilatorcici lagano rade.nikaragva napisao:Kod mene postoji nesto sto se zove residual aircondition. To mogu da ukljucim kada ugasim auto, izvucem kljuc, odem... Onda nastavi da duva, samo ne znam dokle. To bi mozda moglo da bude koristno u takvim situacijama, samo ne bih voleo da se vratim, pa da ne mogu da upalim auto
Sta ako ti je menjac u brzini?ljuba napisao:A kod mene postoji opcija podesavanja vremena paljenja i gasenja klime kada je auto ugasen. Valjda da ti ga lepo oladi / ugreje pre polaska na posao / sa posla. Nisam uopste siguran ni kako ni da li radi

@Heroj
Sutra isprobavam tu opciju, pa sta bude da bude. Ionako je star akumulator

Webasto