Heineken napisao:Zaboravio sam da napisem i za taj 4control..
Kako on funkcionise, da li zahteva neko posebno odrzavanje?
Ne zahteva nikakvo odrzavanje. U pitanju je aktivni sistem, koji ima tri nivoa kontrole, slicno kao u avionici. Dakle, ako slucajno zakaze jedan nivo funkcionisanja, komande idu preko drugog nivoa itd. Nisam cuo da je neko imao problem sa tim sistemom, ne u Srbiji gde ima relativno malo ovih automobila, nego ni u Francuskoj (cesto "visim" na njihovim forumima).
Granica zakretanja tockova je 60 km/h, koliko se secam. Do te brzine, okrecu se u kontra stranu od prednjih (3.5 stepeni), a preko 60, do 2 stepena, osim u stanjima koje sistem proceni kao "urgentna", pa dozvoljava okretanje do 3.5. Sam sistem se sastoji od jednog elektromotora koga kontrolise ECU, a ulazne podatke dobija preko senzora ABS/ESP-a, kao i senzora ugla volana. Komunikacija ide preko CAN mreze, a sam sistem je tezak 15 ili 17 kg, ne secam se tacno. U slucaju bilo kakve havarije u ovom sistemu koja izbacuje sva tri nivoa kontrole (ono sto sam pricao - avionika), tockovi se "zakljucavaju" u srednjem polozaju. Inace, sistem je izbacen 2007, a neposredno nakon toga prihvatio ga je i BMW za sedmicu.
Floyd napisao:Ima drugar iz Pariza takvu sa ful opremom. Kupljena je skoro nova sa nekih 10k km na satu. Ide lepo ali ne baš kao što se to očekuje od auta sa 180ks (320d u odnosu na nju ide kao da ima min 50ks više). Iako ovaj primerak ima skoro sve od opreme, kvalitet iste nije baš na nekom visokom nivou. Menjač mi se nikako ne dopada jer je spor. Ozvučenje je Bose ali deluje sasvim prosečno. Još jedna zamerka je potrošnja... i gradu preko 10l. Nekih posebnih problema nema ali ova je praktično nova... prešla tek nekih 30k km.
Pariz nemoj bas da uzimas za reper za potrosnju za gradsku voznju. Desavalo mi se da stojim po 15-20 minuta, a da se ne pomerim 3 metra. tako da..
Sto se tice performansi
Laguna
BMW
http://youtu.be/fOQ1AOFYW1A