Floyd napisao: Kome je cilj da se uz manje truda dočepa diplome, uspeće to i na privatnom (jeftinije) i na državnom (malo skuplje) ali bez jakih veza, tu diplomu će moći da okači, znate već gde...
Nemam pojma, ali znam gde će je okačiti sa jakom vezom.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline. Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite. Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Sve sto govorimo koliko vidim se odnosi na zaposljavanje u toj i toj firmi, ali mislim da treba pomenuti da za privatni biznis treba da imas mu*a i mozak mnogo vise nego bilo koju (srpsku) diplomu.
Zavisi o kom privatnom biznisu govorimo. Moje iskustvo je da za privatni biznis opet moraš imati debelu vezu, u najvećem broju slučajeva.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline. Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite. Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Sve zavisi šta smatrate za privatni biznis. Ako je to kupovina "propale" državne firme za 1e ili nesto vezano za lapanje love iz državne kase kroz nameštene tendere i nabavke, onda da. Za dobar startup, Srbija je odlična zemlja za poslovanje zbog mnogo razloga.
Aha, prosto idilična. Nismo džabe lideri u regionu i šire, ma u Evropi generalno, samo neće da nam kažu. Kao što se da primetiti, Emiratima nabijamo komplekse
Uslužna delatnost ide slabo jer ljudi nemaju kinte ali svako ko kombinuje jeftinu i kvalifikovanu radnu snagu a proizvod prodaje napolje, pravi lepu lovu.
Ne kažem da je to u redu ali takvu klimu su stvorili političari a kapitalisti je uspešno koriste.
A baš je lako prodavati napolju. Radio sam u najjačoj firmi iz SRB koja se bavi proizvodnjom i prodajom električnih brojila i sve je sranje, mnogo je velika muka prodati napolju, regulativa zamršena, jaka konkurencija napolju, najveći kupac ovde je država, i od 2011. na ovamo samo opada prodaja, i to drastično. Naravno sada bolje ide drugoj firmi koja je bliža trenutnoj vlasti, a ranije je svaki tender unapred bio namešten mojoj firmi. To su principi poslovanja ovde.
Ma znam ja da je industrija jako loša, nisam ni rekao suprotno. Samo kažem da može da se pošteno posluje bez političke logistike.
Nije samo IT (mada su oni pozitivan primer jer su i radnici lepo plaćeni), imaš mnogo malih firmi koje rade robu za izvoz. Problematično je što su plate radnika u takvim firmama jadne ali bi i bez toga bili na ulici.
@Uroše
Verujem. Jbg. pogoršava se situacija i na zapadu. Postoje EU članice koje su jeftinije od Srbije a proizvodi se prodaju kao na lokalnom tržištu. Svi traže jeftinije... za kvalitet se sve manje pita. U FR su mnoge male firme iz građevinske industrije otišle u q jer im posao ispred nosa uzimaju Poljaci i Mađari koji pristaju da rade za duplo manje para. Materijal donose iz svojih zemalja a radnike plaćaju isto kao da su kući plus nešto sitno preko za teren... zato im se i isplati da rade za manje love.
Teška vremena dolaze u celoj Evropi...
Poslednja izmena od Floyd u 02 Jul 2014, 20:47, izmenjeno 1 put ukupno.