Ne brže od života!
Re: Ne brže od života!
U Sloveniji oduzimaju vozila zbog prekršaja....
Ako vec razumes, onda uopste nisi ni trebao da se petljas u merenje 0.00 promila necega i da se sprdas sa metrologijom kao naukom.Филиповић napisao: Ја схватам одлично да човек треба да се школује да би нешто могао да апсолвира до те мере да буде стручњак (ил` бар да има огромно искуство у области), па се зато не мешам у твоје постове о механици и не убеђујем те да ниси у праву.
Јер бих испао глуп, разумеш? Разумеш??
Auto, i mali milion drugih stvari ima rezim koriscenja pod dozvolom od strane obucenih lica.
Radio stanica je jedna od takvih opasnih stvari.
Ne moze se oduzimati zato sto je vlasnik ili korisnik iste pijan. I da, ta sprava moze da napravi poveliku stetu i da ugrozi zivote u nekim okolnostima.
Teoretski, ako i samo ako se ispuni neophodan uslov da se kroz procedruru referenduma promeni pravni poredak drugaciji od sadasnjeg cl.58 moze da se donese Zakon da se oduzima imovina zato sto zvaces zvaku dok vozis, zato sto si pijan, zato sto si clan partije, zato sto si druge vere, zato sto si druge boje koze, zato sto..... nema ogranicenja.
Ne verujem da iko u Srbiji razmislja o uvodjenju takvog sistema.
Ideja da treba osetnije kazniti nekoga ko ponavlja gresku voznje u pijanom stanju je sasvim ok.
I mnogo blaze ideje koje ogranicavaju prava iz cl. 58 je Ustavni Sud vec obarao i stavljao van snage.
To su pravnici, strucnjaci, i jos nesto vise, jer oni su merodavni za tumacenje, sto su pokazali upravo pomenutom istorijom svojih odluka.
Ja nisam pravni strucnjak, ali umem da citam sta pise i sta drugi koji jesu merodavni napisu.
Ideja sa 0.00 nije nova, ima zemalja gde postoji takva norma. Hrvatska je veoma slicna Srbiji, imali uvideli gresku i haos koji je nastao, izmenili, resili problem.
Pravo jeste rastegljivo tumacenje, ali Ustav ne pruza bas takvu slobodu.
Ni na koji nacin ja ne omalovazavam niti umanjujem tvoje skolovanje, ocenu, diplomu, naprotiv samo insistiram na preciznosti i jasnoci.
Teoretski, ako bi se promenio pravni sistem svasta moze ali sada ovako kako pise nema pravnog osnova da se oduzme imovina vlasniku iz razloga sto je koristi neko pijan, pa cak i lice koje nije vlasnik imovine.
Ja nemam problem, niti me interesuje kao pojedinca koliko cifru ce neko upisati jer me se ne dotice, ali jesam clan drustva i znam iz iskustva kroz praksu vec vidjenu (hrvatska) da nula nije resenje niti je sprovodivo na univerzalan nacin da su svi gradjani apslutno jednaki pred zakonom.
Ono sto ne valja kao resenje ne treba ni probati, rezime.
I Ponavljam, cl. 58, strucno receno.
I sto je vec Ustavni Sud u vise navrata odbacio takve akte, i stavio van snage.paja napisao: Ustav kaže:Postoje dva oblika oduzimanja imoviine."Јемчи се мирно уживање својине и других имовинских права стечених на основу закона.
Право својине може бити одузето или ограничено само у јавном интересу утврђеном на основу закона, уз накнаду која не може бити нижа од тржишне.
Законом се може ограничити начин коришћења имовине.
Одузимање или ограничење имовине ради наплате пореза и других дажбина или казни, дозвољено је само у складу са законом.
1. Uz naknadu što ovde nije poenta.
2. Radi naplate ..... ili kazni.
E sad, ako propišeš novčanu kazu koju neko ne plati jasno je pravo da mu se nešto uzme i iz vrednosti toga naplati kazna.
U slučaju oduzimanja vozila, samo oduzimanje je kazna, a toga nema u Ustavu. U ovom slučaju kazna je oduzimanje tako da je i stav "Radi naplate.....ili kazni..." vrlo nategnuto primenjiv.
Sve u svemu čak i na teorijskom nivou vrlo problematično za braniti.

- Филиповић
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
- Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС
Љубитељ,
хвала што си спустио лопту, последњи пост је сасвим коректан.
Само да појасним, пошто први пут нисам довољно добро објаснио:
имовина=
1.непокретности
2.покретне ствари
3.новац
4.хартије од вредности
5.драгоцености
6.потраживања према трећим лицима
Дакле, када закон пропише новчану казну, он ти одузима имовину.
Исто би било и са колима, и она су имовина.
Услов за изрицање казне је да иста буде прописана законом, то се учи на првој години факултета и то сваки студент може да потврди.
Ракхил,
ја да сам ту где си ти, не бих се уопште освртао на писанија било кога, на било ком форуму.
Посади *упе у песак и уживај.
хвала што си спустио лопту, последњи пост је сасвим коректан.
Само да појасним, пошто први пут нисам довољно добро објаснио:
имовина=
1.непокретности
2.покретне ствари
3.новац
4.хартије од вредности
5.драгоцености
6.потраживања према трећим лицима
Дакле, када закон пропише новчану казну, он ти одузима имовину.
Исто би било и са колима, и она су имовина.
Услов за изрицање казне је да иста буде прописана законом, то се учи на првој години факултета и то сваки студент може да потврди.

Ракхил,
ја да сам ту где си ти, не бих се уопште освртао на писанија било кога, на било ком форуму.

Посади *упе у песак и уживај.

- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
maniaxxx napisao:U Sloveniji oduzimaju vozila zbog prekršaja....
Niko da primeti, niko da prokomentariše!

ps
zanima me da li je to zakon na nivou EU ili samo na nivou Slovenije.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
- Филиповић
Приметио, него рачунам да ће неки који су постовали
да се јаве сада... 

Pa i kod nas oduzimaju vozila, odavno već, koliko znam. Meni jednom hteli da uzmu 

- Филиповић

На семафору, неки људи обучени у црно??

- samo polako
aj sad zajebite skroz temu
@ maniaxxx
jel postoji mogućnost da nam napišeš za koja dela se oduzima vozilo?

@ maniaxxx
jel postoji mogućnost da nam napišeš za koja dela se oduzima vozilo?
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Filipovicu, dupe je u pesku i uziva, al kad je ovako jako sunce oko podne i deca spavaju, mogu da gubim vreme na forumu.
Sto se tice Slovenije, prvo je pitanje da li se vozilo kod nih oduzima privremeno kao zastitna mera (sto je ok) ili trajno kako bi ste vi voleli. Cak i da je trajno, Slovenija je drzava gde policija naplacuje kazne za neposedovanje vinjeta na delu magistralnog puta koji prolazi ispod autoputa, jer im se tako moze. Tesko da cu da gledam Sloveniju kao svetli uzor onda, zar ne?
Genralno, argument "u zemlji x se tako radi" slabo pije vodu kod ovako retko primenjenjih resenja, jer onda svako moze naci lagano 50 zemalja gde to nije slucaj.
I jos jednom da potcrtam: pravite razliku izmedju:
- oduzimanja vozila kao i svake druge imovine radi naplate kazne
- privremenog oduzimanja vozila kao zastitne mere
- trajnog oduzimanja vozila kojim je pocinjen prekrsaj
Ovo trece je problematicno u raspravi
Sto se tice Slovenije, prvo je pitanje da li se vozilo kod nih oduzima privremeno kao zastitna mera (sto je ok) ili trajno kako bi ste vi voleli. Cak i da je trajno, Slovenija je drzava gde policija naplacuje kazne za neposedovanje vinjeta na delu magistralnog puta koji prolazi ispod autoputa, jer im se tako moze. Tesko da cu da gledam Sloveniju kao svetli uzor onda, zar ne?
Genralno, argument "u zemlji x se tako radi" slabo pije vodu kod ovako retko primenjenjih resenja, jer onda svako moze naci lagano 50 zemalja gde to nije slucaj.
I jos jednom da potcrtam: pravite razliku izmedju:
- oduzimanja vozila kao i svake druge imovine radi naplate kazne
- privremenog oduzimanja vozila kao zastitne mere
- trajnog oduzimanja vozila kojim je pocinjen prekrsaj
Ovo trece je problematicno u raspravi
- samo polako
Nije mi bila namera da se poredim ili ugledam na neku drugu zemlju.
Mene zanima da li je to EU propis ili ne jer ako je EU onda i mi kao zemlja kandidat moramo da se uskladimo sa EU.
Mene zanima da li je to EU propis ili ne jer ako je EU onda i mi kao zemlja kandidat moramo da se uskladimo sa EU.
- Филиповић
Ракхил,
очигледно је то ствар желуца...неком прија а неком не...
Ти мислиш да мера не би била адекватна, ја мислим да би под одређеним условима била више него пожељна.
очигледно је то ствар желуца...неком прија а неком не...
Ти мислиш да мера не би била адекватна, ја мислим да би под одређеним условима била више него пожељна.
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Bem li ga, nije nuzno da se slozimo, ali moram nesto da primetim: ti mislis da bi bila pozeljna, a na svako pitanje o problemima koje moze izazvati odgovaras sa "slazem se da se o detaljima treba diskutovati".
Evo, ja mislim da treba doneti zakon da se svima koji su zaradili bilo kakvu imovinu nelegalno ista oduzme momentalno bez sudskog postupka i da se posalju na njivu da okopavaju krompir. O tome kako to sprovesti - pa, slazem se da treba razraditi detalje
Evo, ja mislim da treba doneti zakon da se svima koji su zaradili bilo kakvu imovinu nelegalno ista oduzme momentalno bez sudskog postupka i da se posalju na njivu da okopavaju krompir. O tome kako to sprovesti - pa, slazem se da treba razraditi detalje

- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Ja ne vidim šta je tu toliko dobro. Kao douzimanje kola. Alo bre, teško pijanstvo, povratnik, 6meseci/godinu dana zatvora.
Inače, po prvom preglogu je kod nas vožnja sa preko 2 promila bila krivično delo sa zaprećenom kaznom do godinu dana.
Inače, po prvom preglogu je kod nas vožnja sa preko 2 promila bila krivično delo sa zaprećenom kaznom do godinu dana.