Ne brže od života!
- Филиповић
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
- Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС
Re: Ne brže od života!
Грујић,
проблем је код нас што када год предвидиш мало већи распон за нека кривична дела, онда се то сведе на законски минимум, па чак и испод њега.
То је ствар наше колективне природе, једноставно сажаљиве смо природе, релативизујемо све док трепнеш, довољно је да неко има тежак живот и то је изговор за све...
Што је најгоре, то се не може искоренити, сем подизањем нивоа минималне казне.
Ова мера би била добра што би најзад донела извесност и сви би знали унапред шта им следује.
А не као до сада, запрећена казна од 1 до 5 година затвора, а њега осуде условно на две године.
Ракхил,
понављам да ја нисам имао намеру да вам на форуму представим закон и образложим га, изнео сам само своје (сирово) мишљење.
Наравно да се о законима мора расправљати, за тако обиман пропис један мозак није довољан, тако да свакако нећу никоме да се правдам и извињавам зато што му моје мишљење не прија.
По мом мишљењу, већ изнад 0,5 би могло да се одузима возило, у случају поновљеног пијанства свакако.
Неко други мисли другачије.
И све је то у реду.
Ја се са колегом са којим пијем кафу сваког дана закрвим на суђењу, после тога идемо на кафу.
Ништа лично, само расправа.
проблем је код нас што када год предвидиш мало већи распон за нека кривична дела, онда се то сведе на законски минимум, па чак и испод њега.
То је ствар наше колективне природе, једноставно сажаљиве смо природе, релативизујемо све док трепнеш, довољно је да неко има тежак живот и то је изговор за све...
Што је најгоре, то се не може искоренити, сем подизањем нивоа минималне казне.
Ова мера би била добра што би најзад донела извесност и сви би знали унапред шта им следује.
А не као до сада, запрећена казна од 1 до 5 година затвора, а њега осуде условно на две године.
Ракхил,
понављам да ја нисам имао намеру да вам на форуму представим закон и образложим га, изнео сам само своје (сирово) мишљење.
Наравно да се о законима мора расправљати, за тако обиман пропис један мозак није довољан, тако да свакако нећу никоме да се правдам и извињавам зато што му моје мишљење не прија.
По мом мишљењу, већ изнад 0,5 би могло да се одузима возило, у случају поновљеног пијанства свакако.
Неко други мисли другачије.
И све је то у реду.
Ја се са колегом са којим пијем кафу сваког дана закрвим на суђењу, после тога идемо на кафу.
Ништа лично, само расправа.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Ja iskreno ne vidim nikakav problem da se za prvi put umanji kazna. Znači nek bude uslov, al to je ipak krivilna osuda, a ako ponovi onda ide ozbiljnija kazna.
Ali i bez toga može i to da se reši, propiše se da npr ne može da se umanji ispod 3 meseca. Kao što je za dilovanje minimum 3 godine, koliko god neko bio čist ko suza i uzoran pre, ako se namesti da je dilovao on dobija trojku i nema manje.
Kod uzimanja kola tek imaš raspon vrednosti kola od nebitne kazne do enormne nikad izrečene, a sem toga veliki su problem tuđa kola.
Ali i bez toga može i to da se reši, propiše se da npr ne može da se umanji ispod 3 meseca. Kao što je za dilovanje minimum 3 godine, koliko god neko bio čist ko suza i uzoran pre, ako se namesti da je dilovao on dobija trojku i nema manje.
Kod uzimanja kola tek imaš raspon vrednosti kola od nebitne kazne do enormne nikad izrečene, a sem toga veliki su problem tuđa kola.
Nije nikako isto placanje novcane kazne za ucinjeni prekrsaj i trajno oduzimanje trajnog potrosnog dobra kao sto je vozilo.Филиповић napisao: Дакле, када закон пропише новчану казну, он ти одузима имовину.
Исто би било и са колима, и она су имовина.
Услов за изрицање казне је да иста буде прописана законом, то се учи на првој години факултета и то сваки студент може да потврди.![]()
A zasto mu ne oduzeti stan/ kucu- to jos vise boli od vozila. Ili radno mesto i posao pa nece imati imovinu (novac) za alkohol. Itd... moze mnogo da se masta kako nauditi nekom gradjaninu i sve moze da se stavi na papir i proglasi Zakonom.
Osnova je u smislenosti i primenljivosti nekog resenja.
Niti imaju te dve vrste vrednosti (ili imovine) isti znacaj, svrhu, nacin upotrebe, dozvolu koriscenja..
Jednostavno 2 potpuno razlicite stvari koje su neuporedive iako imaju isti formalni naziv "imovina".
Novcana kazna je i sada dozvoljena, primenjuje se i jeste propisana zakonom, ukljicivo i citiranim clanom Ustava kao osnovnog Zakona. I bese vredi 1.000 RSD kao jedan dan zatvora.
Oduzimanje vozila nije dozvoljeno, nije propisano zakonom i nije dozvoljeno Ustavom za razlog oko koga je rasprava (redni broj 3).
Nije potrebno da se bude student za saznanje da je osnova pravnog sistema da ne postoji izricanje kazne koja nije propisana zakonom. Kao i prezumpcija nevinosti.
Dakle, nesto sto ne postoji ne moze se ni izreci pa tako ni razmisljanje na temu rednog broja 3 nema pravno utemeljenje u osnovnom Zakonu koji je na snazi.
Ali, moze da bude tema sta bi bilo kad bi bilo kao i bilo sta drugo neobavezno.
A opet da naglasim, uzrok pijanstva nije vozilo pa bilo kakvo delovanje na vozilo ne otklanja uzrok nastanka problema, a sav postojeci vozni park se ne moze niti fizicki skloniti i oduzeti pravo pristupa nekome ko hoce pijan da vozi auto, bicikl, avion, podmornicu,.....ili bilo koju drugu stvar koja bi mogla da se nazove opasna stvar.
Oduzimanje trajno (od fizickog lica, privrednog drustva, stranog drzavljanina, Vlade ili drugog drzavnog organa itd) je samo po sebi besmisleno isto kao sti bi dozivotni zatvor za delo pijanstva otklonio mogucnost da ponovo vozi pijan ali je besmisleno samo po sebi jer poreski obveznici placaju dozivotno trosak a ljudska jedinka ne stvara radom dodatnu vrednost.
Sto ne bi neko i to mogao da osmisli kao ideju, i predlozi Zakon. Teorijski papir trpi sve.
Da bi neki Zakon valjao, mora i treba da bude logican prema vremenu i prostoru gde se zeli primeniti, da bude jasan, da bude primenljiv u praksi bez teskoca, itd.
Zakon koji je mrtvo slovo na papiru je promasaj i gubljenje vremena ma sta da pise u njemu sa teorijsko pravne strane.
Ni za to ne treba da se bude student niti da se uci posebno skola da se sazna.
Ni pravno mnogo snaznije drzave gde Zakoni nisu rastegljivi tumacenjima kao kod nas, koje imaju problem masovnog alkoholizma i uvedeno sijaset zabrana i kazni nisu uspele da tom silom Zakona bitno promene sustinu da ljudi i dalje piju toliko da se bukvalno olese.
Na primer, zemlje Skandinavije. Ili bivsi SSSR.
Ili kao sto je kod nas zabranjeno da se kupi alkohol u 22:03 sata a dozvoljeno da se kupuje neograniceno u 21:56 minuta. Puka besmislena zakonska formalnost koja ne sprecava da se neko opije, i samim tim ne postize efekat koji se zeli.
Pravo, kazne, zakoni su poslednje sto treba primeniti kada se zeli izmeniti opsta svest jedne velike grupe ljudi u coporu, kao sto je jedno drustvo.
Alkoholizam je prisutan i u islamskim zemljama u saobracaju iako se u nekima primenjuje serijatski zakonski sistem.
Stvar je siroka, i nema univerzalnog resenja. Oduzimanje imovine, ukljucivo i novcanu kaznu, daje sporedne efekte koji su samo kratkotrajni, po onome sto sam imao prilike da vidjam uzivo kada su u pitanju pijanstvo, droga, kockanje, kladjenje i slicno.
Sudar šlepera i policijskog vozila kod Kraljeva
Na Ibarskoj magistrali kod Kraljeva dogodio se stravičan udes, kada se policijski kombi direktno sudario sa šleperom.
U toku je evakuacija povređenih, a prema nezvaničnim informacijama ima i mrtvih.
Saobraćaj na putu Kraljevo -Raška u mestu Polumir je u prekidu, a formira se velika kolona vozila.
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/478509 ... d-Kraljeva
Na Ibarskoj magistrali kod Kraljeva dogodio se stravičan udes, kada se policijski kombi direktno sudario sa šleperom.
U toku je evakuacija povređenih, a prema nezvaničnim informacijama ima i mrtvih.
Saobraćaj na putu Kraljevo -Raška u mestu Polumir je u prekidu, a formira se velika kolona vozila.
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/478509 ... d-Kraljeva
- H4wkeye
- Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
- Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Do skoro u poslednjih 5-6 meseci maltene da nije ni bilo nekih tezih udesa na Ibarskoj i cim krene lepse vreme i guzva odma svaki drugi dan neka teza saobracajka. Da li se ljudima toliko zuri nije mi jasno uopste. Znaju sta se sve desava i opet ne jebu pet posto.
Evo pise na Kuriru ovo "Kako su rekli u MUP, nesreća se dogodila kada je policijska "marica" preticala i direktno udarila u šleper." Koliko ja vidim tu je puna linija....

Koji put spominjem Darvina? Gledajte kako ljudi prelaze ulicu, boli ih uvo, pogotovo srednjih godina i stariji. Kao da su besmrtni.
Tako isto i voze. Sebično, opasno.
Tapatalk Pro
Tako isto i voze. Sebično, opasno.
Tapatalk Pro
- H4wkeye
- Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
- Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Pise u Blicu da su svedoci izjavili da marica ipak nije preticala.
Slusao sam na tv-u tu izjavu. Lik kaze kako je marica samo odjednom presla u levu traku, ali da nije on licno video nego kolega pored njega i sl. Rekao bih da su im ispricali sta da kazu i to je to. Svi znamo kako oni voze i sa iskljucenom rotacijom, a kamoli sa ukljucenom, a ko je isao tuda zna kakav je put. Tu u klisuri 90% stradaju zbog preticanja, mada se u medijima uglavnom razvlaci prica kako je "iz neutvrdjenih razloga presao u levu traku".
Имам једно потпитање...
Tim putem je vrlo popularno i secenje nepreglednih krivina pri cemu se ne vodi racuna o tome da mozda dolazi neko vozilo u susret, imao sam gomile takvih situacija i bezanja u stranu pred idiotima, bilo u putnickim vozilima bilo u necem vecem. Sve sam vozaci F1 pa traze idealnu putanju prolaska kroz krivinu.
Послато са GT-N7100 уз помоћ Тапатока
Послато са GT-N7100 уз помоћ Тапатока
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
TRAGEDIJA: Motociklista izleteo s puta, zakucao se u ogradu i poginuo!
Na putu Obrenovac - Šabac u mestu Skela poginuo je motociklista Dejan A. (42) kada je u oštroj krivini izgubio kontrolu nad dvotočkašem marke "Yamaha" i izleteo sa puta.
UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE
http://www.telegraf.rs/vesti/1142615-tr ... ginuo-foto
Na putu Obrenovac - Šabac u mestu Skela poginuo je motociklista Dejan A. (42) kada je u oštroj krivini izgubio kontrolu nad dvotočkašem marke "Yamaha" i izleteo sa puta.
UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE
http://www.telegraf.rs/vesti/1142615-tr ... ginuo-foto
Posetite www.garaza.rs !
Obicno ne grese ovako pravi bajkeri, ne znam sta se ovde desilo
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Nepoznavanje puta, prebrzo usao u krivinu najverovatnije.
Posetite www.garaza.rs !
Greše svi.McGruja napisao:Obicno ne grese ovako pravi bajkeri, ne znam sta se ovde desilo
Gledao sam kako umire tip koji je 20 godina vozio motore. Na smederevcu je uleteo u makaze, a put zna bolje od mene, pravac, sve idealno.
Zakačio ga je jedan auto i bacio pod točkove auta iz kontra smera koji je prešao preko njega. Razneo mu je noge. Neću da detaljišem, al to je najgora scena koju sam video u životu.
Jezivo...
Nešto sam razmišljao, s obzirom na naše puteve njima i malo peska i šljunka može doći glave u krivini. Mi sa autima to ni ne primetimo.