Na jednom kolokvijumu su bili slajdovi na projektoru. Jedno pitanje po slajdu i profesorica lista, ali npr za jedno pitanje pusti par minuta i pozuruje tako studente da brze rade, ja nisam izlazio, ali vidim da su ljudi odlepili.
Scuderia napisao:Pff, ti si lud. Ja usmeni ne podnosim.
Kod mene je rešeno tako što je sve usmeno :-DKuzmanovic napisao:Sad mi je palo na pamet, kako polazete pismeni ispit tj. na cemu pisete odgovore? Mi imamo "sveske" koje su u sustini beli A3 papiri presavijeni na pola, zaheftani na sredini i na prvoj strani je odstampan logo fakulteta, i razna polja za upis imena, broja indeksa, predmeta i sl. I to placamo 50 din. Kako je kod vas to reseno, isto kao i kod nas?
To dosta zavisi i od gradiva, predmeta...Scuderia napisao:Pff, ti si lud. Ja usmeni ne podnosim.
Da pogađam - prva firma je Enel, a druga Meter & Control?Uroš S. napisao:A baš je lako prodavati napolju. Radio sam u najjačoj firmi iz SRB koja se bavi proizvodnjom i prodajom električnih brojila i sve je sranje, mnogo je velika muka prodati napolju, regulativa zamršena, jaka konkurencija napolju, najveći kupac ovde je država, i od 2011. na ovamo samo opada prodaja, i to drastično. Naravno sada bolje ide drugoj firmi koja je bliža trenutnoj vlasti, a ranije je svaki tender unapred bio namešten mojoj firmi. To su principi poslovanja ovde.
Na ETF-u se ispiti već nekih 25 godina prijavljuju isključivo preko interneta. To je napravljeno još pre nego što je izmišljen web - aplikacija je išla preko telneta. Tek oko 2000. su prebacili na web. Od starta je postojao terminal server sa modemima (mislim da još radi), za besplatan internet od kuće. Ali većina naravno nije imala svoje kompjutere, pa su ispite prijavljivali u terminalskoj učionici.Uroš S. napisao: Na pravnom de fakto ne postoje smerovi, iako nešto ima što se zove različitim imenima. FON je verujem uvek prednjačio što se informisanosti tiče, u bilo kom smislu. Pa mi smo dobili el. prijavu ispita tek pre godinu-dve, i to i dalje moraš da odeš do faksa da ubaciš uplatnicu, tako da praktično ne postoji el. prijava.
Na ETF-u je taj sistem takođe više od 20 godina... možeš da biraš vežbanku sa listovima na kvadratiće ili sa praznim, ali mora biti standardna fakultetska vežbanka. Sam kupuješ i donosiš na ispit.Kuzmanovic napisao:Sad mi je palo na pamet, kako polazete pismeni ispit tj. na cemu pisete odgovore? Mi imamo "sveske" koje su u sustini beli A3 papiri presavijeni na pola, zaheftani na sredini i na prvoj strani je odstampan logo fakulteta, i razna polja za upis imena, broja indeksa, predmeta i sl. I to placamo 50 din. Kako je kod vas to reseno, isto kao i kod nas?
Pa tada nije baš bio internet, ali teško je mladima objasniti šta su mainframeovi, mini-kompjuteri, terminali, modemi...snork napisao:Na ETF-u se ispiti već nekih 25 godina prijavljuju isključivo preko interneta. To je napravljeno još pre nego što je izmišljen web - aplikacija je išla preko telneta. Tek oko 2000. su prebacili na web. Od starta je postojao terminal server sa modemima (mislim da još radi), za besplatan internet od kuće. Ali većina naravno nije imala svoje kompjutere, pa su ispite prijavljivali u terminalskoj učionici.Aplikacija je inače radila na VAX-u, pod VMS operativnim sistemom.
I ne treba da umeju da naprave, vi ste pravnici i ne treba time da se bavite, već se angažuje neko ko ume da napravi. Ali nije tu stvar umeća, nego fakultetske birokratije, koja kao i svaka druga birokratija, pruža otpor svakoj promeni, a upravu i nastavnike boli ćošak da isteruje to. Imaju sulude plate, honorare, što bi se oni sekirali oko prijava ispita.snork napisao:Prijava ispita je besplatna tri puta, a posle se plaća... i nema šanse da se ne plati, jer kompjuter ne dozvoljava. Isti program pravi i raspored ispita i spiskove za sale.Kad su prešli na web, otvorili su svim studenima račune kod Delta banke i mogućnost da sami prebacuju novac na račun za uplatu ispita. Ne znam kako je sada...
Komšija je bio ETF tada, pa se sećam, da je nakon 3. puta moralo da se ide na fax u "ručno" prijavi sa kopijom uplatnice.![]()
Kad je otvorena ta Delta banka, koja se tada infiltrirala na dosta fakulteta, bilo je maltene obavezno da zaposleni otvore račune kod nje. Naravno i tu se neko lepo očešao.
To sa vežbankama je ETF "prekopirao" od nas (MF, a i mi smo od nekog, ali ne sećam se koga ), samo je to uradio suptilnije i ponudio izbor između klot i karo listova.snork napisao:Na ETF-u je taj sistem takođe više od 20 godina... možeš da biraš vežbanku sa listovima na kvadratiće ili sa praznim, ali mora biti standardna fakultetska vežbanka. Sam kupuješ i donosiš na ispit.Kod nas su vežbanke bile uvedene, kobajagi da spreče prepisivanje, a u stvari bile su još jedno mesto za dranje studenata.
![]()
Uroš S. napisao:Nisam znao to za ETF, svaka čast, kod nas još numeju da naprave to