Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Re: Grčka

Post od Paja »

@ Ftj Prvo prodaj Markoniju felne. :kezo:

@ KDman Za razliku od tebe ja sam objektivan. I tamo i ovde ima i dobog i lošeg. U Grčkoj sam se nagledao jurnjave preko ograničenja i to debelo preko kao i prestizanja preko pune, a sve to u naseljenom mestu. Teško da su to odlike dobrih vozača.
KDman
Banned
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 22:14

Post od KDman »

Pajo, tamo u Grčkoj ako te vozač ispred pusti, pomeri se u kraj kolovoza, a ti delom pređeš na suprotnu traku i nikoga ne ugrožavaš, ne smatra se prekršajem. Zato su kod njih putevi nenormalno široki. Ja nisam video da neko u naseljnom mestu juri i ugrožava, osim kad to uslovi dozvoljavaju. Tamo se sve ovija zdravom logikom, a ne prema pogrešno, netačno postavljenim znakovima od strane elebak inžinjera Vujanića profesora i nepismenih policajaca. To je kao kad bi u prodavnci kupovao hleb tako što bi ga nacrtao i pokazao prodavcu, a on ti dao kiflu. A ti si ustvari hteo lepinju.

edit
Samatra se veoma nekulturno, ako imaš mugućnost nekoga da pustiš da te pretekne a to ne radiš i držiš kolonu. To može biti i opasno, jer nije normalno!
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Post od codemaker »

ljubitelj napisao:Mi smo u EU, nismo ni Azija ni Severna Amerika.
I clanice smo odgovarajucih evropskih sporazuma.

Nije to samo u saoracaju, i u energetici smo clanica EU.

Formalno, status je pridruzeni clan EU od jeseni prosle godine, mada to uopste nije bitno za vaznost potpisanih medjunarodnih konvencija.

code, jasno je da ti volis Grcku ali su oni isti kao i ostali u ovom regionu.

I da jesu skloni prevarama, a iskustvo sa Grcima je 30tak godina.
Mi jesmo odavno u EU sporazumima clanica, jedno vreme je bila suspenzija ali je to proslost.
Sada smo isti kao i bilo ko u Evropi.
To non EU vazi za Tursku, zemlje Magreba, SAD, Kanadu itd.
Ja sam i rekao da su oni isti kao i ostali u regionu. Zato sam se i začudio kad si tako apostrofirao Grke pa ispade da jedino oni bi da ušićare ako je ikako moguće.
Tvrdim ipak da se prema strancima ne odnose posebno loše.
A to da smo mi EU nije tačno, kako god okreneš. Mi jesmo u EVROPI ali nismo u EU, za nas ne važe mnoge stvari koje za zemlje članice EU važe. Počni samo od cene rominga tek da se odnekud krene nabrajanje.... Ne možemo samo sa LK u Grčku ili EU uopšte itd...
Zemlja kandidat nema ista prava i obaveze kao članice EU
Tako, da nažalost i za nas važi da nam treba MVD
Jedino što nam je na primer isto sa EU je da i nama i njima treba zeleni karton pri prelasku kroz Makedoniju.
Ali, valjda će i to pre ili kasnije da se izmeni...
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:

Post od codemaker »

paja napisao:@ Ftj Prvo prodaj Markoniju felne. :kezo:

@ KDman Za razliku od tebe ja sam objektivan. I tamo i ovde ima i dobog i lošeg. U Grčkoj sam se nagledao jurnjave preko ograničenja i to debelo preko kao i prestizanja preko pune, a sve to u naseljenom mestu. Teško da su to odlike dobrih vozača.
Grci generalno voze brzo, posebno na autoputu. Često mi se dešava da neko vozi recimo 140 levom trakom i kad naiđem, nema nameru da se skloni. Dešava se da moram da načinim prekršaj i preteknem ga desnom trakom a napravio bih prekršaj i da mu blicam recimo. Neki se sklone kad upalim levi žmigavac dok vozim iza njega.

Nisu posebno disciplinovani vozači i vole da preteknu i preko pune linije bez pardona.

Kod preticanja, za ovih 15 godina česte vožnje onuda, ustanovio sam da ako sustignu kolonu, ja poslednji, učiniće sve da me preteknu, po cenu mog, njgeovog i života još 15 ljudi. A kad me preteknu onda uredno voze narednih 20 km ispred mene jer stvarno nema smisla preticati u datoj situaciji... To me uvek izluđivalo.
Ili, pretekne mene na punu liniju jedva preživevši, posle nastavlja sa preticanjem toliko rizičnim da se iako ateista krstim onom rukom koja mi je trenutno slobodna....

U gradovima, parkiraju svakako sem vertikalno.
Vožnja kroz Atinu je zanimljiva jer se uvek nešto dešava. Il' te saseče neko, il' ti izleti neko iz sporedne ulice, ili se motorista provuče punom brzinom ispod retrovizora ili na kružnom toku menjaju interna pravila od "jebi se" do "nemoj se zajebaješ pa da me ne propustiš" ili ti trube ako propustiš autobus, babu sa zembiljem a posebno imigranta.
Sve u svemu, ko vozi u paklu BG, sve mu je poznato i oseća se kao kod kuće
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

Ova prica o mvd je bas za posebnu temu. Recimo, sad se podsetih diskusije od ranije. Na sajtu ams bih i hrvatske stoji da je mvd potrebna u zemljama koje nisu potpisnice becke konvencije, dok amss navodi da se izdaje u skladu sa beckom konvencijom.

U svakom slucaju, na sajtu un Srbija se vodi kao potpisnica, pa ostaje nejasno sta je razlog da ministarstvo spoljnih poslova navodi Grcku kao zemlju gde je neophodna, a Cesku ne. Kakvi su do dodatni bilateralni sporazumi neophodni i kako da sa Grckom nisu, iako desetine hiljada Srba idu tamo na odmor svake godine?

Evo potpisnica konvencije>

https://treaties.un.org/pages/ViewDetai ... &lang=en#4

kao i deo koji je cesto navodjen i prevodjen iz konvencije

UNITED NATIONS CONFERENCE ON ROAD TRAFFIC
Vienna, 7 October - 8 November 1968

ARTICLE 41

Validity of driving license

1.Contracting Parties shall recognize:
(a) Any domestic driver's license drawn up in their national language or in one of their national languages, or, if not drawn up in such a language, accompanied by a certified translation;
(b) Any domestic drivers license conforming to the provisions of Annex 6 to this Convention; and
(c) Any international drivers license conforming to the provisions of Annex 7 to this Convention, as valid for driving in their territories a vehicle coming within the categories covered by domestic drivers license, provided that the license is still valid and that it was issued by another Contracting Party or subdivision thereof or by an association duly answered thereto by such other Contracting Party. The provisions of this paragraph shall not apply to learner-driver permits

Prevod:

Član 41.
Važenje vozačke dozvole

1. Ugovorne strane priznaju:
(a) Svaku domaću vozačku dozvolu ispisanu na svom nacionalnom jeziku ili na jednom od svojih nacionalnih jezika, ili, ako nije uradila na ovom jeziku, uz overeni prevod
(b) Domaću vozačku dozvolu u skladu sa odredbama Aneksa 6 ove Konvencije
(c) Svaku međunarodnu vozačku dozvolu u skladu sa odredbama Aneksa 7. ove Konvencije ..... (mrzelo me da dalje prevodim)

Dakle, shodno Bečkoj konvenciji iz 1968 godine, zemlje potpisnice međusobno priznaju nacionalne vozačke dozvole.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Grci ne znaju sta znaci propustiti pesaka... Izgleda da to nisu ucili u auto skolama...
Samo su me Srbi pustali da predjem na pesackom..
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Tacno tako, jos je i SFRJ bila potpisnica i od tada vazi.
Ja sam vozio i putovao po Evropi sa SFRJ vozackom, ukljucivo i Grcku.
Za voznju van Evrope sam morao da vadim MVD.

code, mi jesmo zemlja pridruzena clanica EU, svih 28 parlamenata je ratifikovalo Ugovor o tome, objavljeno je u Glasniku u Briselu i pravno je vazece. Ne vidim otkuda toliko volje za negaciju stvarnosti.

No to nema nikakve veze sa MVD, ne vidim zasto izdvajas Srbiju. Lepo sam naveo Svajcarsku koja nije clanica EU i u labavijim je odnosima sa EU od Srbije. Sporazum o MVD je opsteg evropskog karaktera (EU region) i nije vezan za politicku zajednicu bilo kojih drzava a nastao je pre nastanka politicke unije EU na kojoj ti insistiras.

Grci jesu skloni varanju prema mom i drugim iskustvima koja su mi poznata, i rado probaju app metodu.
Tako i ta prica o MVD, ako pokusaju da traze to je zato sto idu na app varijantu muljanja. Zato sam i napisao cik neka probaju da traze jednom Nemcu ili Svajcarcu ili dodajem i Norvezaninu.
Mi nemamo nikakav razloga da se bojimo koriscenja svojih prava (i obaveza) u skladu sa usvojenim pravilima koja vaze za sve, pa i Grcka mora i treba da ih postuje kao i da postuje nase gradjane.

Napisao sam, samo nekako nisi primetio, na pocetku jos, slicno kao i nasi u odnosu prema strancima.

Grci nisu ni priblizno narod svetaca kako ih ti predstavljas.

edit> za voznju u Grckoj duze od 6 meseci jeste potrebna MVD. No kako retko ko od nas ide tako dugo tamo u jednom cugu mozemo da zanemarimo taj slucaj.

Sto se tice sirokih nekih puteva, glavnih, nisu oni zbog obilazenja i upotrebom zaustavne trake.
Razlog je mnogo prozaicniji, pravljeni su vojni desantni putevi za pokret tenkova i agresiju na SFRJ, kao i za upotrebu umesto aerodromske piste.

Prvi put kada sam bio u Grckoj ispod Olimpa je bila tenkovska baza i poredjani tenkovi spremni da krenu put granice SFRJ. NATO je i tada imao ozbiljne namere ka ovim prostorima.
Zato su i ti glavni putevi bili debeli betonski i vrlo tvrde povrsine.
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:

Post od codemaker »

Da ne širimo priču.
Sve si u pravu, vidim, ne želim te ubeđivati.
Uz rizik da negiram stvarnost ponavljam - nismo članica EU i nemamo nikakva prava kao što ih imaju članice EU, naš status znači da smo zemlja kandidat, što je daleko od punopravnog članstva. O kakvoj se stvarnosti ovde govoriš ja stvarno ne razumem.

Svuda ima poneki izrod, naravno.
Ali ja nikada neću govoriti tako loše o narodu čiji čjudi su mi prvog leta posle bombardovanja omogućili letovanje, smeštaj, koji su mi slali pakete pomoći a nisam ništa tražio, koji i danas kad kažem da sam iz Srbije imaju dobru reč, smešak i popust pri naplati i bilo kakvu pomoć da trebam, tu je za "servika". Ljudi koji i danas umeju da sednu samnom u kafani i napravimo dernek a nedaju da se mašim za buđelar... Neću govoriti loše o ljudima koji me primaju u svoje kuće kao da sam najrođeniji i kojima je prva rečenica "mi smo braća".
I da, volim te ljude tamo.

Ne moraš da postuješ njihov Zakon, teraj kako želiš i imaj svoje mišljenje. Evo priznajem da skratimo priču - ne treba MVD u Grčkoj, to su oni izmislili da nas zezaju.
Ja za koji dan po ko zna koji puta sa radošću idem dole na par nedelja, da patim, ako je po tebi...
Putevima spremnim za piste i tenkove (mis'im stvarnooo...)

Svaka dalja priča nema smisla.
Korisnikov avatar
vlajko
Reactions:
Pridružio se: 15 Mar 2012, 11:59
Garaža: Honda Civic 1.4

Post od vlajko »

Code koliko peglaš autoputem Egnatia Odos? Ograničenja su često suludo mala. Kroz tunele 80 eventualno 100, a van tunela je retko gde 130, uglavnom 100. Vidim da Grci ne preteruju sa brzinom, pa je i meni neprijatno. Šta je sa onim upozorenjima za kamere? Pre par godina sam išao na Lefkadu i nisam se previše obazirao, ali tada su svi dobrano vozili tuđa, pa i ja sa njima.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

http://www.budget-athens.gr/terms.aspx

For non EU driving licenses, renters must hold an International driver's license and their national one, except Norway, Lichtenstein, Switcherland and Iceland citizens.
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

Heinz, pusti te sajtove kompanija za rentiranje.

Mozemo da vozimo u Austriji po sajtu mip-a, a ne mozemo u Grckoj. Pa ko je tu lud? Imam isti problem kao i sa povecanjem cene premije od 45%. Grcka je clanica Eu i njihovi vozaci nisu u obavezi da imaju mdv u Srbiji, a nasi moraju da imaju?

Kakv mi to sporazum imamo sa Austrijom, a nemamo sa Grckom? Znaci Grcka nas kaznjava tako sto uteruje milione u Amss, koji je vec dugo pod uticajem jedne politicke partije, kao i mup doskoro.
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

Borba Davida i Golijata.

Verovatno ima smisla i logike to sto pises, ali je pitanje koliko ce biti voljan taj pandur da se sa tobom raspravlja.
Korisnikov avatar
masaivan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 14:32
Garaža: Citröen C4 1.6 BlueHDi 120

Post od masaivan »

Ovo kaze ambasada Grcke
http://www.mfa.gr/serbia/sr/greece/gree ... acije.html

2. Želim da otputujem u Grčku automobilom. Koja su dokumenta potrebna za vozilo?

Medjunarodna vozačka dozvola uz nacionalnu dozvolu

Medjunarodno osiguranje za vozilo (od 01.01.2012. nije potrebno za ulazak u Grčku, ali će vam biti potrebno za tranzit kroz BRJM).
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

Sve je to prilicno cudno. Na prvom mestu mi smeta razlicito tumacenje mdv od strane hrvatskog i bih ams u odnosu na nas. Sta smo potpisali sa Austrijom, a nismo sa Grcima kojima donosimo desetine miliona evra svake godine. Kada cemo potpisati i ko to sprecava?

Za Makedoniju pise da traze reciprocitet koji mi ne dajemo, sta traze braca Grci?

Ovo pisanije dalje je u cilju da dodjem do objasnjenja kakav sporazum nama fali sa Grckom i zasto dajemo novac Amss? Kad ce to da prestane? Pise na sajtu mip da treba u Nemackoj, pa mi ekipa iz presretaca nije trazila. Valjda bi prvo pedantni Svaba trazio to parce najjeftinijeg kartona?
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Mislis najskupljeg... :D Ja je u zivotu nisam izvadio, niti cu. Proputovah i Grcku i Evropu i uzduz i popreko bez nje, i svi koje znam.
Odgovori