Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
masaivan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 14:32
Garaža: Citröen C4 1.6 BlueHDi 120

Re: Grčka

Post od masaivan »

Interesantno je da u Makedoniju mozemo da udjemo sa licnom kartom, bez pasosa, ali nam pored vozacke dozvole traze i MVD :glavomuzid:
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Prošle godine sam imao vremena i malo se raspitivao o MVD.
Ono što sam saznao je da je to samo sertifikat da zaista posedujete vozaćku dozvolu u Srbiji.
Dobio sam još i info da kada svi budemo prešli na nove vozačke dozvole neće nam biti potrebna MVD.

Razloga za to ima mnogo, od toga da jedna politička partija godinama živi od AMSS-a, do toga da stare dozvole jednostavno nisu prihvatljive zbog falsifikovanja i upisa kazni itd itd.
Nismo džabe prelazili na nove čipovane vozačke.

Zeleni karton je obavezan samo u BiH i Makedoniji jer one nisu potpisnice međunarodnog (EU) sporazuma o osiguranju i to je sertifikat koji prilažete da ste osigurani.

Zelim da naglasim da su moja saznanja poluzvanična i nemojte me držati za reč!

I još nešto što smo zaboravili a to je ona nalepnica SRB, kažu da je obavezna, mada SRB imamo jasno naznačeno na registarskoj tablici.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

A zar to nije smesno? Amss daje sertifikat ministarstvu unutrasnjih poslova? :) MVD treba/trebala je da bude ovlasceni prevod dozvole po odredjenim standardima kako bi tamo neki policajac mogao da je protumaci.

U ovom slucaju radi se o najobicnijoj pljacki, i to je jedini razlog zasto je ne kupujem. Ne zato sto zelim da nabijam rogove bilo kome.

Ako je vec pljacka, nek me opljackaju do kraja.
KDman
Banned
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 22:14

Post od KDman »

Za Grčku se MORA imati međunarodna dozvola. Drugo je to, što je policija blagonaklona prema turistima.
Ali renta kar se ne može uzeti bez međunarodne dozvole, jer i oni onda snose krivicu i ne važi im osiguranje, dobijaju kazne.
Provereno u saobraćajnoj policiji u Solunu. Ako se nema MVD sledeći dokument koji traže je pasoš. Naša dozvola ih jednostavno ne zanima, ma koje vrste bila.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

schonenk napisao:A zar to nije smesno? Amss daje sertifikat ministarstvu unutrasnjih poslova? :) MVD treba/trebala je da bude ovlasceni prevod dozvole po odredjenim standardima kako bi tamo neki policajac mogao da je protumaci.

U ovom slucaju radi se o najobicnijoj pljacki, i to je jedini razlog zasto je ne kupujem. Ne zato sto zelim da nabijam rogove bilo kome.

Nije ovo jedini slučaj da se javnopravna ovlašćenja daju privrednim subjektima. Poslednji slučaj su tehnički pregledi koji izdaju registracionu nalepnicu.

Druga stvar je da je činjenica da je AMSS zlatna koka SPS-a i da zbog toga nikom ne ada na pamet da proba da sa npr Grčkom otpiše bilateralni sporazum po kom nam ne bi trebale MVD ako imamo nove dozvole.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Smešno ili ne ali je izgleda problmem u starim dokumentima.

Pasoše su nam zamenili i tu nije bilo pogovora.

Za dozvole, ako sam ja dobro pratio, izgovor je da se dodatno ne opterećuju građani, da se ne stvaraju bespotrebne gužve po MUP-u, pomeren na 2017 godinu.

Zato sam i napisao da dok ne zamenimo sva dokumenta i ne pređemo na EU standarde po tom pitanju voziće nas ko i kao stigne.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

paja napisao:
schonenk napisao:A zar to nije smesno? Amss daje sertifikat ministarstvu unutrasnjih poslova? :) MVD treba/trebala je da bude ovlasceni prevod dozvole po odredjenim standardima kako bi tamo neki policajac mogao da je protumaci.

Nije ovo jedini slučaj da se javnopravna ovlašćenja daju privrednim subjektima. Poslednji slučaj su tehnički pregledi koji izdaju registracionu nalepnicu.

Druga stvar je da je činjenica da je AMSS zlatna koka SPS-a i da zbog toga nikom ne ada na pamet da proba da sa npr Grčkom otpiše bilateralni sporazum po kom nam ne bi trebale MVD ako imamo nove dozvole.

A šta tek onda reći za privatne izvršitelje, delegacija sudske vlasti sa države na fizičko lice(koja nije predviđena Ustavom) i to odlukom ministra.

Sent from my HUAWEI P6-U06 using Tapatalk
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Post od codemaker »

vlajko napisao:Code koliko peglaš autoputem Egnatia Odos? Ograničenja su često suludo mala. Kroz tunele 80 eventualno 100, a van tunela je retko gde 130, uglavnom 100. Vidim da Grci ne preteruju sa brzinom, pa je i meni neprijatno. Šta je sa onim upozorenjima za kamere? Pre par godina sam išao na Lefkadu i nisam se previše obazirao, ali tada su svi dobrano vozili tuđa, pa i ja sa njima.
Tim auoputem vozim konstantno 140 po GPS, negde oko 150 po satu. Uključim tempomat i vozim k'o trolejbus. Kroz tunele već smanjim dosta jer se dešavaju takve gluposti da se zamislim da li su ti ljudi normalni. Naglo iskakanje u levu traku, kočenje bez brazloga... I sve to ne želim da budem učesnik u sudaru u kom niko ne bi dobro prošao. Zato baš pazim i zbog toga ovaj put, ma koliko dobar bio, zbog tunela uopšte nije naivan za vožnju, čovek se lako opusti i onda i u tunelu vozi isto i eto potencijalnog belaja.
To govorim o letnjem periodu. Pošto jednom godišnje najmanje idem i u proleće ili najesen, to je već druga priča, mnogo manje saobraćaja i onda se vozi svuda sličnom brzinom.
Problem može biti izlazak iz tunela većom brzinom zimi ako ima malo snega na kolovozu. Iz suvog, dobro osvetljenog tunela, izlećeš na vlažan kolovoz i ako zatreba neki manevar, eto belaja opet...
Sve u svemu, vožnja jako dobrim putem nikako ne znači da se čovek sve vreme može opustiti vozeći nešto brže. Može se voziti brže ali koncentrisano.
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:

Post od codemaker »

samo polako napisao:Smešno ili ne ali je izgleda problmem u starim dokumentima.

Pasoše su nam zamenili i tu nije bilo pogovora.

Za dozvole, ako sam ja dobro pratio, izgovor je da se dodatno ne opterećuju građani, da se ne stvaraju bespotrebne gužve po MUP-u, pomeren na 2017 godinu.

Zato sam i napisao da dok ne zamenimo sva dokumenta i ne pređemo na EU standarde po tom pitanju voziće nas ko i kao stigne.
Potpuno se slažem.
Potpisujemo ugovore koji se poštuju u jednoj zemlji a ne poštuju u drugoj a obe iz iste geopolitičke grupacije, u ovom slučaju EU.
Ispada da je MVD samo potrebna da bi neki pandur mogao da rastabiri ko smo, odakle smo i koju vrstu vozila smemo da vozimo i da li imamo neka ograničenja (naočare na primer) Tako sam ja shvatio celu priču, jer ne vidim nijednu drugu upotrebnu vrednost MVD.
a baška što je panduri ni ne traže, sem možda agencija koje rentiraju vozila. Jednom me je zaustavila patrola odmah posle Evzonija kad sam ušao u GR. Odmah sam im dao obe dozvole, pandur mi je MVD vratio odmah, nacionalnu pogledao i to je to. MVD ga nije zanimala. Posle smo malo proćaskali oko političke i ekonomske situacije a o MVD nije bilo reči. U tom smislu ne treba.
Ali, nemam nikakvog razloga da je ne vadim kad istekne, jer jednostavno kad sam na putu, elminišem u startu sve nepotrebne nezgodacije, da mi put prođe što normalnije.

Neko pomenu pare oko izdavanje MVD. Moguće je i to, da se te pare "namenski" slivaju negde, ne bih se čudio ovde više ničemu.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Ubiste totalno temu o turizmu... :glavomuzid:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Sad sam se vratio, tuga me u'vatila, ne pusta...
Divna zemlja ta Grcka... Divna
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ja sam u GR bio samo jednom kao klinac, pre 30+ godina i ne sećam se ničega. Od kada imamo klinca 4 godine za redom smo bili. Neverovatno koliko nam prija Sitonija (samo smo tamo bili), klima, ambijent, ljudi, sve... Valjda smo navikli na borove na moru iz perioda kada se letovalo po CRO. Ljudi su maximalno predusretljivi, spremni na šalu, korektni u svakom pogledu, vredni (barem ovi gde smo bili 2x). Imali smo posla i sa pedijatrom, bolje smo prošli nego u Beogradu sa domovima zdravlja i privatnim specijalistima.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Isto tako, ja Grcku racunao samo na ispod Atine, a od kako je deteta, Sitonija je potpuni vrh
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:

Post od codemaker »

Često sam u Kaliforniji, koju smatraju za vrh uživancije što se na primer mora tiče. Ima par lepih plaža kao plaža ali to nije sve što se mene tiče.
Većina plaža nemaju maltene nikakav sadržaj u blizini (kafići, restorani)
Talasa uvek ima i nabacuju gomile algi pa često plaže izgledaju prljave i neuredne ako se ne čiste redovno
More je hladno, ipak je to okean.
Nema šmeka uopšte.
Čak ni razvikana Huntington Beach (prva slika) od kojih su lepše 90% plaže u GR
(Imam neke slike sa CA plaža ali su sve suviše privatne da bi ih postavio ovde)

U Grčkoj, nalazim toliko rajsko lepih mesta, zaliva, plaža, ostrva da je nemoguće nabrojati.
Mnogi u svetu nemaju predstavu šta znači uživati u mirnom, čistom moru na raznovrsnim plažama uz gostoljubive ljude svuda.
Poređenje:
Prikačeni fajlovi
california-huntington-beach.jpg
california-huntington-beach.jpg (61.7 KiB) Pogledano 1509 puta
california.jpg
california.jpg (26.59 KiB) Pogledano 1509 puta
greece.jpg
greece.jpg (130.45 KiB) Pogledano 1509 puta
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

codemaker napisao: More je hladno, ipak je to okean.
Mala ne zlonamerna ispravka, okeana na sredozemlju nema ;)
Slika
Odgovori