Velja napisao:Tu bi i temeljni Geza mogao da pomogne oko pretrage. Ako menjač dozvoljava, čipuj to kolko god možeš, to je i poenta kvatro pogona - da prenese silne Nm na podlogu.
nidza napisao: Ne diraj ništa, gustiraj lagano. To i nije auto za jurnjavu nego za uživanciju.
Jeeeste, a što si ti čipov'o svog Opela
Niti je Opel niti je čipovan. :-D Biće valjda re-čipovan jednog dana, potpuno je fit za to u principu.
Raki_Audi napisao:Ma najvise za preticanja i za ubrzanja preko 140kmh
Ako je za te svrhe onda ga nece saraniti lako, sve i da nije isti menjac kao za jace motore, a verujem da je menjac isti. Moment jeste ono sto uvija, ali kada se startuje sa mesta tu je opterecenje verujem najbrutalnije.
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Raki, po mom mišljenju možeš bez problema da čipuješ tvoj motor.
Ako pri malim obrtajima ne daješ pun gas i time siluješ sklopove, nemaš mnogo razloga za brigu. Pogotovo ako si pregledao ključne sklopove pre čipa.
Ja sam pre dve godine čipovao A6 2.0 TDI, sa 320Nm i 136KS na 420Nm i 180KS U momentu čipovanja je bio na 140,000km. Sada ima 207,000km
Svakako je moj menjači i prenos verovatno slabiji od tvoga na quattru ali evo već dve godine nemam nikakvih problema, čak ni ne dimi kad se potopi gas.
A ide kao nezdrav.
Kao što si i rekao, i meni treba isključivo za preticanje. Tu želim da imam dovoljno snage i obrtnog momenta. I imam, dovoljno da sasvim bezbedno pretičem i uzbrdo kad treba. Jako sam zadovoljan.
Nisam neki sporać u vožnji tako da ne bih mogao reći da nešto štedim motor, ali nisam ni divljak. Volim da autoputem krstarim 140+km a veću snagu i obrtni momenat koristim na magistralnim putevima, zbog čega sam i ćipovao motor.
Veoma čuvam motor i za sada me jako dobro služi.
Kad moj slabiji motor može da izdrži nove Nm i KS, siguran sam da uz normalnu upotrebu i tvoj može.
Radio kod Revočip u Užicu i meren na Dyno pe i posle čipa. Imam i grafikone i ispise.
Zaboravio sam da dodam, ide blesav kad se nasvira. Prosto je šteta ne nasvirati makar menjao zamajac na svakom parnom a turbinu ma svakom neparnom malom servisu.
Martin napisao:Da li ti je smanjio potrošnju kao što kažu da se smanjuje nakon čipa?
Ne bih rekao, potrošnja je ostala ista, mada je i ovako zadovoljavajuće niska.
Samo u izuzetnim slučajevima prelazim 6.5 (kad krenem od 180 pa dalje...)
Kod krstarenja autoputem na 140 ide oko 5.7
Bitnije mi je da sa 100 kad povuče u 4. očas stigne i na 160 kad zatreba.
Sve u svemu - zadovoljan skroz.