Opšta tema o gorivu - cene, kvalitet itd.
Re: Opšta tema o gorivu - cene, kvalitet itd.
Moze pomoc: planiram da uzmem astru H 1.7cdti ili 1.6 benzinac
Kako bih mogao da sracunam da li razlika u ceni goriva tj potrosnji, da mi pomogne u izboru ova dva, jer prednost benzinca je jeftinije odrzavanje motora, a mana dizela ako crkne zamajac ,najgori slucaj, pa da li ta cena zamajca manja ili veca od razlike u potrosnji benzin/dizel
p.s. ne bih prelazio puno godisnje, oko 8,9 hiljada km, uglavnom relacija Zemun-Bg centar preko gazele
Kako bih mogao da sracunam da li razlika u ceni goriva tj potrosnji, da mi pomogne u izboru ova dva, jer prednost benzinca je jeftinije odrzavanje motora, a mana dizela ako crkne zamajac ,najgori slucaj, pa da li ta cena zamajca manja ili veca od razlike u potrosnji benzin/dizel
p.s. ne bih prelazio puno godisnje, oko 8,9 hiljada km, uglavnom relacija Zemun-Bg centar preko gazele
Da li ugradnja plina ulazi u računicu?
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

ne, bez plina
nesto gledam na auto-data recimo da dizel 7.4 po gradu a benzin 8.4, al neko kaze po gradu moze dizel i 7 da trosi
tako da razlika nek bude 8.5-7 litara = 1.5litara razlika u potrosnji
a cena dizel i benzin razlika nek je i 2 dinara
sad jedem pa cu da probam kasnije sam da sracunam ako uspem
samo razmisljam na glas
evo: 7litara*156din - 8.5litara*154 = 217 dinara na 100km
recimo i nek je 220 dinara
ako prelazim godisnje 9000km, to mu dodje da za benzin dam 19000dinara vise godisnje
e sad ako moze samo pomoc posle kog vremena bi morao da menjam zamajac i jos recimo da iskrnse nesto na dizel motoru pa da vidim jel se isplati
nesto gledam na auto-data recimo da dizel 7.4 po gradu a benzin 8.4, al neko kaze po gradu moze dizel i 7 da trosi
tako da razlika nek bude 8.5-7 litara = 1.5litara razlika u potrosnji
a cena dizel i benzin razlika nek je i 2 dinara
sad jedem pa cu da probam kasnije sam da sracunam ako uspem

evo: 7litara*156din - 8.5litara*154 = 217 dinara na 100km
recimo i nek je 220 dinara
ako prelazim godisnje 9000km, to mu dodje da za benzin dam 19000dinara vise godisnje
e sad ako moze samo pomoc posle kog vremena bi morao da menjam zamajac i jos recimo da iskrnse nesto na dizel motoru pa da vidim jel se isplati
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Tesko da ce ti iko reci posle koliko ces vremena morati da radis zamajac, turbo, dizne. Mozda nikad dok je kod tebe, a mozda te brzo stigne. Zavisi od dosta toga, stanja vozila, rezima rada...

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Uzmi benzinca
Za beogradski saobraćaj preko Gazele i jedna i druga potrošnja deluju optimistično. Naročito ne verujem da će trošiti 8,5 benzina. Realnije je oko 10.
Kod polovnjaka nema precizne matematike. I sreća i verovatnoća igraju ulogu. Veća je šansa da ćeš naći dobrog benzinca nego dizela, a veća je verovatnoća da će dizel imati skupe kvarove.
Sve u svemu za grad uzmi benzinca osim ako ne nađeš provereno dobrog dizela.
Kod polovnjaka nema precizne matematike. I sreća i verovatnoća igraju ulogu. Veća je šansa da ćeš naći dobrog benzinca nego dizela, a veća je verovatnoća da će dizel imati skupe kvarove.
Sve u svemu za grad uzmi benzinca osim ako ne nađeš provereno dobrog dizela.
Kupiš benzinca sa što manjom kubikažom, i rešiš problem. Recimo Fiat Pandu, Tvingo ili nešto slično. Manje će da troši 2-3 litra od benzinjare 1,6, posebno opela. Održavanje jeftinije 50%, registacija jeftinija bar 5 000. Ako se obično voziš sam ili vas 2-3 što da ne?
U Bosni na NIS-u 98ica - 140rsd.
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
O, da. I ajd sad ti meni objasni.
Zahvatanje države
98ica je u nabavci skuplja 4-5 din. od EP BMB 95. Nasi su malo alavi pa je u prodaji skuplja i 20 din./lit.
Tapatalk Post
Tapatalk Post
U BIH pred Banja Lukom na NIS pumpi je euro dizel 2,40KM, ako se dobro secam. Bio sam pre 10 dana.
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Oko Bijeljine BMB95 je 2.34-2.36 KM, plin 0.98-1.02 KM.
Sent from my LG-P880 using Tapatalk
Sent from my LG-P880 using Tapatalk
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Nije baš 20, ali svejedno, dovoljno je velika da je besmisleno sipati BMB98 u većinu automobila.Markoni napisao:98ica je u nabavci skuplja 4-5 din. od EP BMB 95. Nasi su malo alavi pa je u prodaji skuplja i 20 din./lit.
Širim haos!