Kvalitet goriva u Srbiji?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Re: Kvalitet goriva u Srbiji?

Post od methane.master »

Do sumpora nije, ali do neke "svete vodice" vrlo moguće da jeste.

@dragvorl

Cetanski indeks. ;)

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

nuk napisao:
nikaragva napisao:Kako primetite da dizelas nemirnije radi? :D
Ja na leru pre svega, sa dobrim gorivom nema apsolutno nikakvih vibracija na leru, kao benzinac, bukvalno, pride Scenic ima izvanrednu izolaciju i motor se ne čuje u kabini.
Sa lošijim gorivom, čekićanje motora je primetno jače kao i potrošnja
Neispravne dizne ili nešto drugo na ubrizgavanju?
Ja sam u lagunu (isto 1.9 dci) sipao gorivo na x različitih pumpi, nikad nikakvu razliku nisam primetio.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

dragvorl napisao:I dizel ima broj, ali cetanski broj. :)
Znam, ali isto tako i znam, da je prakticno nebitan, odnosno nema tako veliki uticaj kao oktani u benzinu.

Pa za dizel ti je glavno pravilo sto cistiji, sa sto manje sumpora, odnosno veci euro, to skuplji. Pa kontam da euro2,3 se cepaju ispod tezge za po nizu cenu, ako ih uopste ima, a ovde prodaju kao zadnju verziju euro std.
Vodu sam odbacio posto imam senzor za vodu, koji mi nikad nista nije javio. A kao sto znate sipam iz kanistera vec na hiljade litara, u kanisterima odmah mogu da vidim vodu, ne treba mi senzor (providni su).

E sad ostaje ulje :), i slicne gluposti.

Jednom prilikom sam naspricao gomilu WD40 u usisnu granu, koje je sa zidova usisne grane sastrugalo gomilu cadji. Posto je sve organskog porekla, nema stete po motor, nestace prakticno u plamenu, kada sam upalio motor, samo je jednom rekao woof i nastavio da radi kao da nista nije bilo :)

Zato pitam kako primetite. Donosili su mi i shell vpower, nisam primetio da motor radi nesto mirnije. "Najgori" je zimski dizel, koji je prilicno mutan, ali zato ne mrzne do -50 sasvim sigurno. Ni sa njim nisam primetio nista.

Mozda jednostavno lose cujem :kezo:

Jel umrla foka? :)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Nije bas da cetan nema veze, sto je manji to se kasnije pali gorivo od pocetka ubrizgavanja.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Pda, sto je manji cetanski broj, teze se pali pri povecanju pritiska. Sve to stoji, ali kazem, nema toliki uticaj na rad motora, kao oktani. Mala razlika oktana, se itekako vidi na radu motora.

Cetanski broj se koliko ja znam ne povecava sa "povecanjem" kvaliteta dizela. Cetanski broj se uzima od - do, ne valja malo, ne valja puno.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Dizel_gorivo

Evo ima lepo objasnjeno.
Poslednja izmena od nikaragva u 23 Jul 2014, 23:10, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Ja sam na laguni 1.9 dci imao problem da ponekad radi neravomerno. Primer: vozim do Zlatibora, izađem iz auta i čujem kako motor neravnomerno radi i kazaljka za obrtaje kad se zadubiš vibrira. Vratim se u BG, motor mirno radi. Odem na drugi kraj grada, radi neravnomerno, pređem još par stotina km, radi mirno i tako u krug. Problem: dizne (ili jedna od njih, ne sećam se tačno šta su mi rekli). Uglavnom, sve 4 poslate na remont i od tada sve radi savršeno - kazaljka za obrtaje zakuca na 800 i ne mrda. Posle toga sam prešao nekih 60-70 hiljada, možda i više davno beše, i dalje je savršeno.

Sumnjam da je kod mnogih CR dizelaša koji su prešli veće kilometraže problem upravo u ubrizgavanju, samo što je jeftinije svaliti krivicu na gorivo. :D
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Vec sam pricao o ovome, ali nije problem ponoviti, kad vec pominjete kvalitet goriva u temi o kvalitetu goriva (i dizne) :)
Igrom slucaja sam se obreo kod Vilica, koji je poznati boshista u NS.

Pitao ga koliko kosta da mi se samo provere dizne u kakvom su stanju, bla bla , ...
Pita me koliko km ima auto, ja kazem 250,000km. Kaze onda si vec radio dizne. Kazem: nisam. On opet, jesi, nema sanse da si toliko presao sa diznama iz fabrike, morale su ici do sad na reparaciju. Ja zapenio da nisam, kao sto i nisam.
Onda me je pitao pa kakvo gorivo sipas, ja kazem. Aha, pa dobro, onda verujem da nisi :)

Uglavnom, mi je spomenuo neke fordove sto su radili, novi kupljeni (neka firma, vise vozila), kojima dizne nisu izdrzale ni 100,000km. A ista firma ta ista vozila (ne iste primerke) salje cesto u rusiju poslom. Ona su presla 100,000 dobrano, i jos uvek guraju. Samo zbog goriva, jer je manje od 50% goriva sipano kod nas.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Video covek da se zahebao, pa eto da ublazi efekat na svoju reputaciju. Nego, ne bih ja uzimao ovu bosansku wikipediju bas za 100% relevantnu oko CB. Nisu dzabe podigli standarde sto se tice cetanskog broja tokom svih ovih godina razvoja dizel motora.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Verovatno je samo prevedena kao i sve ostale na nasem jeziku ... :)

Opet cu ponoviti, ne kazem da je nebitan, nego: jel mozes ti po zvuku iz motora da odredis jel dizel ima 45 ili 60 cetana?

A jel mozes to isto za benzin, da li ima 85 ili 100 oktana? :)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pricamo u teoriji, ali ako je CB mali doci ce do naglog rasta pritiska sto je uzrok karakteristicnog zvuka dizel motora. Zato mu i daju pilot ubrizgavanje, da bi rast pritiska bio postepen i da se manje buke proizvodi. Kod oktanskog broja je drugacije. Na modernim motorima postoje knock senzori koji primete detonacije i podese ugao paljenja u zavisnosti od kvaliteta goriva.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Videh sad na onoj daki petrol pumpi kod gazele natpis uvozni evro dizel. Zna neko odakle ga uvoze ?

Sent from my Lumia Tapatalk
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Ne verujem da je iz Nemačkeviako stiže baržama preko Dunava :D
Šalim se malo al' i ona narodna "na tarabi piše p****" nije džabe smišljena :)
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Daki petrol ? Mora da se salis. :D Onakva lokacija za tu "firmu" , to je neki veliki kriminal u pitanju. A onaj ko je ijednom sipao gorivo tamo, za njega stvarno mislim da nije normalan.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Daki glavno mesto za sverc komerc. Svracao sam par puta da nesto saljem za inostranstvo i nisam video taj natpis i sad primetih,pa zato pitam jel to nesto novo ili ne. Ne znam ni koje su im cene...

Sent from my Lumia Tapatalk
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Ogi napisao:Mislim da nisi u pravu. MOL bi zaista trebalo da uvozi iz Madjarske. Moze da se proveri u svakom slucaju, mozda da pokusamo mailom ili na bilo kojoj pumpi da trazim papir sa poreklom goriva i specifikacijama, u obavezi su da mi pruze tu informaciju, zakonskoj...
Moj post na ovoj temi od 13.05.2012. :

DukeNS napisao:Evo i e-mail koji sam im uputio. Videcemo da li ce se udostojiti da odgovore. Bez obzira na sve, meni je muka sto cu opet lupati glavu gde da tocim. Poceo sam sa OMV-om, pa nisam bio zadovoljan, a u medjuvremenu su otvorili ovu pumpu u NS-u, gde sam stvarno bio zadovoljan i potrosnjom i radom motora, a sad vec pocinjem da se tripujem kako mi na leru nervoznije radi (moguc umisljaj :mrgreen: ). Gde cu dalje... :zbunjen: Potajno se nadam po mene pozitivnom odgovoru.

Od samog pocetka rada Vase benzinske stanice u Novom Sadu, na adresi Futoski put 2 sam tocio bezolovni benzin Europremium, za koji su Vasi zaposleni tvrdili da je uvezen iz Madjarske. Dana 28.04.2013. sam u razgovoru sa Vasa dva radnika dobio razlicite odgovore. Jedan je tvrdio da je benzin EP i dalje iz uvoza, dok je drugi izneo tvrdnju da je u pitanju domaci, NIS-ov Europremium sa dodatkom aditiva. Obzirom na dva dijametralno razlicita odgovora, molio bih Vas da me kao odgovorna kompanije udostojite odgovora koji ce sadrzati pravu istinu o poreklu Europremium bezolovnog benzina.

Izneo bih i licnu primedbu koja se tice Vaseg odnosa prema kupcima i trzistu u Srbiji. Nakon sto ste sebi dopustili veliki eksces vezan za kvalitet goriva na gore pomenutoj benzinskoj stanici, a koji je prouzrokovao kvar na nekoliko automobila i samim tim srozao besprekornu reputaciju koju ste uzivali poslednjih nekoliko godina u Srbiji, ovo potencijalno "obmanjivanje" javnosti o poreklu goriva Vam ni u kom slucaju ne ide u prilog.

Kako bih doprineo razvoju trzista i povecanja kvaliteta pruzanja usluga u Srbiji, ovu prepisku cu proslediti i na adresu Ministarstva energetike, kao i Udruzenju za zastitu potrosaca Srbije.

Poštovani gospodine **********,

Ovim putem Vas, u zakonom predviđenom roku, obaveštavamo o sledećem:

Poslovna politika MOL grupe, a samim tim i MOL Serbia d.o.o. Beograd podrazumeva da su nam u poslovanju na prvom mestu zadovoljni potrošači, pružanje usluga i prodaja robe određenog kvaliteta. Kako su nam pitanja, sugestije i premedbe naših potrošača od izuzetnog značaja, s obzirom da predstavljaju jedan od načina kojim pokušavamo da podignemo na viši nivo naše poslovanje, koristimo priliku da Vam se ovim putem ujedno i zahvalimo na poslatom mail-u i ukazanom poverenju.

U pogledu Vašeg pitanja o poreklu goriva, obaveštavamo Vas da je gorivo Evropremium BMB95, koje se prodaje na našim benzinskim stanicama isključivo uveženo iz Republike Mađarske.

Svaku isporuku goriva na benzinske stanice, saglasno propisima Republike Srbije, prati Uverenje o kvalitetu i Potvrda o usaglašenosti iz kojih se može videti i poreklo robe. U svakom momentu i na svakoj našoj benzinskoj stanici od lica zaposlenih na konkretnom objektu, možete zatražiti na uvid pomenuta dokumenta i lično proveriti sadržinu istih, odnosno tačnost navedenog.

Ukoliko Vam je to potrebno, svakako Vam možemo naknadno poslati Uverenje o kvalitetu i Potvrdu o usaglašenosti putem maila ili na drugi pogodan način za Vas.

Drago nam je da ste se obratili i direkciji, s obzirom da lica zaposlena na benzinskim stanicama ne učestvuju u nabavci goriva i samim tim nisu uvek najpouzdaniji izvor informacija.

Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.

S poštovanjem,

Jelena CANIĆ
MOL Serbia d.o.o. - Back Office Manager Assistant/Responsible for Customer Complaints
Odgovori