Beograd

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Beograd

Post od Xepoj87 »

To za sela stoji, jer su generalno mali potrosaci, pa su im i rabati mali.
Zasto niko ne moze da konkurise Maxiju, i Tempu sa cenama?
Zato sto dobijaju najvece moguce rabate, koji su tesko ostvarivi za ostale.
Jedino pravedno bi bilo uporediti cene u Maxiju u BG-u, i Maxiju u Sapcu recimo, ili negde drugo...

Pored toga se treba uzeti u obzir, da recimo, lokal u centru Sapca, u ulici poput Knez Mihajlove, kosta 800e, isti takav lokal u Knez Mihajlovoj kosta 5000e.
Eto tu razlike u porezu vec, i tome koliko grad vise zaradi na istoj stvari, koje u BG-u ima 100 puta vise(lokala).
Onda uzmemo da lokal u sapcu ima promet od 2.500e mesecno, a lokal u Beogradu, 15.000e, lokal u NS-u 5000e, i bukvalno su te razlike.
Uporedi porez uzet na sve to.
I tako milion razlicitih stvari koje donose 5 puta vece poreze...
Pa samo povrsina grada nije uporediva ni sa jednim drugim, jos kada se uzme da sve donosi 5 puta vece prihode budzetu...

I onda neko misli da Beogradu trebaju pare sa strane, i da Beograd vuce pare iz cele zemlje?
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ako cemo tako i vecina administracije je koncentrisana u BG, dakle svi ti sluzbenici placaju manje vise porez u BG-u a ne po drugim gradovima (to je jedan segment). Vecina firmi, predstavnistava, uvoznika takodje. To nije dobro za ostatak drzave. Lepo je sto je BG napravio takav ambijent sebi, ali to dalje dovodi do izumiranja ostatka drzave. Ne treba se puno pomaci, samo krenuti po selima i gledati koliko ima praznih kuca, a to nikako nije dobro, da bujaju 1 ili 2 grada u ovako jadnoj drzavici. Tako je verovatno to u mnogim postkomunjarskim drzavama, sto ne znaci da je to dobro.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Koliki je to procenat, i koliko bi napravilo razliku, da pola administracije, koja nema veze sa Beogradom, predje negde drugde?
I opet, Beograd je prestonica, logicno je da ce drzavna vlast tu biti.

Dragvorl, zasto skreces temu?
Kakve veze sada to ima sa optuzbama da Beograd trosi pare iz cele Srbije, i sa pitanjem kako Beograd to zaradjuje?
Bas zato sto je sve to u Beogradu, i jeste jasno da Beogradu ne trebaju pare sa strane.

A ako cemo tu pricu, svuda u svetu je tako, i svuda je standard prestonice ogroman u odnosu na ostatak zemlje.
Nije problem Beograda to sto selo propada, vec je to problem opstina koje te seljake nisu stitili, i dozvolili da dodju do siromastva.
Samo deo odgovornosti spada na te drzavne organe koji se nalaze u Beogradu, a opet, nemaju veze sa Beogradom.

Drugo, sve najrazvijenije zemlje u svetu imaju svega do 5% poljoprivrede.
Svi pominju tu poljoprivredu kao da ona moze da nam donese neke milijarde, a industrija je ono na sta se treba fokusirati, tu lezi kinta, a kada se ima kinte, lako ce se dati i seljacima.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Skrecem temu, sa cega leba ti? :think: I nije svuda prestonica grad sa najvisim standardom, pogledaj Nemacku, pa cak sam skoro siguran i Ameriku, a sigurno ima jos drzava. A sto nije problem sela (i da kazem Srbije bez BG) problem Beograda ni to nije tacno, samo je pitanje kada ce postati problem, za 10, 20 ili 100 godina. To je strateski problem cele drzave, narocito zato sto smo mi poljoprivredna drzava sa vrlo slabom industrijom. Problem nije samo u BG, nego recimo i u NS, nema industrije, ne stvara se nova vrednost u gradu, samo neka trgovina, trange frange kombinacije, usluzna delatnost na domacem nivou (cast izuzecima, ali ih je malo) kao uostalom i generalno u drzavi.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

U većini zemalja je tako. Manjina je uspela da lepo rasporedi po čitavoj teritoriji dovoljno posla i prihoda.

Kod nas je veći problem što se konceptualno ništa ne rešava. Svaka nova vlast samo krpi da preživi dok sebe ne obezbedi dovoljno.

Edit. Ne slažem se za poljoprivredu. Neku neverovatnu industriju mi ovde nećemo napraviti, mnogo smo mali. Treba da se fokusiramo na stvari koje su isplative i koje imamo resurse da iznesemo. Konkurentni u industriji teško da možemo da budemo, sem da drugima budemo radna snaga.

Npr na jugu Španije nemaju plodnu zemlju, nemaju vodu, imaju previše sunca, suvo je, ali na sve strane sevaju plastenici. Svaki horozontalnu površinu su prekrili plastenicima i sade rano voće i povrće, plasiraju preko 70 posto što proizvedu. Rano povrće ima daleko višu cenu nego sezonsko.

Kod nas je problem što je poljoprivreda tehnološki ista kao pre 150 godina. Tako se ne može biti konkurentan. Još gore. tako se ne može ni preživeti.

Tapatalk Pro
Poslednja izmena od nidza u 27 Jul 2014, 18:43, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Kad vec uporedjujete vise gradova. Ja verujem da se u NS ne zivi mnogo bolje nego u nekom drugom manjem mestu, opstini u vojvodini, da i ovde nema malo te administracije, tek bi onda bilo tesko. NS je nekad bio centar industrije. Proizvodilo se od igle do lokomotive.. Danas se nista ne proizvodi. Mislim da je biro za zaposljavanje, izneo podatak da je kod ljudi do 30 godina u ns nezaposlenost 55%.. Jedino Bg odskace po svim parametrima od ostalih
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ne zivi se mnogo bolje, ali se zivi bolje sigurno. I ja sam tako mislio pa sam radio neki posao gde sam video koliko ljudi sa strane dolazi u NS trbuhom za kruhom, iz BiH, Sapca, Zajecara, bas od svuda.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Indjija je jacha od nsa :)

Послато са GT-I9105P уз помоћ Тапатока
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Pa siris pricu sa Beograda, na celu zemlju, i probleme u istoj, sa price o tome da li Beograd trosi tudje pare, i odakle zaradjuje...
Offtopikujes sa Novim Sadom, i slicnim, i siris pricu sa Beograda, na celu zemlju, i probleme u istoj...
Ali kada smo vec krenuli...

Elem, kako Beograd moze da resi probleme u selu?
Nisam rekao da li je to nekome problem, nego ciji je to problem, ko ga je stvorio, i ko treba da ga resava.
Ja ne znam zasto se drzavni problemi vezuju za Beograd?
Kako je Beogradska administracija kriva za propadanje sela u Vojvodini?
Ne idu ljudi iz sela zato sto zele da budu milioneri, nego zato sto u selu vise ne moze da se prezivi normalno, a ko je za to kriv, Beograd, sto im nudi mogucnost normalnog zivota, ili lokalna samouprava koja ih nije stitila?

Drzavni problemi su vezani za celokupnu vladu.
Imali smo industriju, i to kakvu, pa smo je unistili...
I umesto da se prica o podizanju iste, cela zemlja samo vristi o poljoprivredi...
Pa jedna dobra fabrika donese para da pokrije 10 sela poljoprivrede...
Nema para u poljoprivredi, kada se gleda cela zemlja.

Nidzo, kako to mi ne mozemo da imamo industriju?
Bas zato sto smo mali, i ne treba nam 1500 fabrika piva, kao sto ima Nemacka.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

dragvorl napisao:Ako cemo tako i vecina administracije je koncentrisana u BG, dakle svi ti sluzbenici placaju manje vise porez u BG-u a ne po drugim gradovima (to je jedan segment). Vecina firmi, predstavnistava, uvoznika takodje. To nije dobro za ostatak drzave. Lepo je sto je BG napravio takav ambijent sebi, ali to dalje dovodi do izumiranja ostatka drzave. Ne treba se puno pomaci, samo krenuti po selima i gledati koliko ima praznih kuca, a to nikako nije dobro, da bujaju 1 ili 2 grada u ovako jadnoj drzavici. Tako je verovatno to u mnogim postkomunjarskim drzavama, sto ne znaci da je to dobro.

Ovo je poenta svega, dalje apsolutno nema sta da se prica. Nije problem sto su to uradile neke privatne firme, ali je ogroman problem sto je to uradila drzava sa svom administracijom i drzavnim firmama. To naravno sluzi kao zamajac za sve ostalo. Da crnjak bude veci, lik koji he centralizovao sve na cijem je celu bio (a nazalost bio je na dosta funkcija) je decentralizaciju kasnije koristio kao glavnu stavku u kampanji...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Decentralizacija kroz stvaranje jakih regiona bi bila jedino rešenje. Ovako, nabijanje svih u BG i selima oko BG koja su nekim čudom postala predgrađa, ne vodi nikud.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Xepoj87 napisao:Kakvog sneska, i o cemu ti upravo pricas?
Jesi li pitao odakle BG zaradjuje pare?
Jesam ti lepo odgovorio?
Jesam te pitao odakle NS zaradjuje pare?
I kakav sam odgovor dobio?
Da mi neko rusi sneska, i da se osecam prozvanim...

Inace, ja ne znam da li ti ozbiljno ocekujes da neko drugacije shvati recenice kao sto su ta da Beograd vuce pare iz cele zemlje, i tvoje neverovatno pitanje, kako BG to zaradjuje...
Sta su to, ako nisu prozivke Beograda?
A ako mislis da me pogadja, tu vec gresis, vec samo odgovaram na izrecene tvrdnje.

Ja ne znam da li si ti ozbiljan kada kazes da zelis da uporedis cene stvari u BG-u i Vrscu...
I to pice u kaficima koje pominjes donosi porez, sto je veca cena, to je porez veci.

Zaista ne pratim cenu gasa, ali znam da je u prodavnicama vecina stvari jeftinija.
U ostalom, pomnozi to sa 2 miliona stanovnika, kolika god da je cena, pa ce ti se samo kazati...
Vece plate, veca kupovna moc, vise ljudi, sve to donosi gradu vise para, a deo toga ide i u drzavni budzet.
Ako se ne varam, neko je vec kacio koliko od gradskog budzeta ide van grada.

Ja, bez sale ne mogu da verujem da zaista raspravljamo o nekim stvarima koje mozes da zakljucis sam, posle 10 minuta razmisljanja.
Kakav, bre, porez? Pa 2/3 (ako ne i vise) cele administracije iz cele Srbije je u BGu - to su stotine hiljada lezilebovica koje treba najuriti sa drzavnih jasli na ulicu - oni ne placaju porez, vec trose pare koje porez donese drzavi.

Koju to industriju i proizvodnju ima BG? Gomila presipaca iz supljeg u prazno i bizMismena koji ne placaju P od poreza...

I koja 2 miliona stanovnika? Od tog broja skoro milion sastavlja kraj sa krajem u selima 10+ km daleko od BG-a...

p.s. Nazalost, vrlo sam ozbiljan kada poredim cene u BGu i u Vrscu - gas je u Vrscu najskuplji u celoj Srbiji. Cene na pijaci i u prodavnicama su vise nego u BGu. To vazi za mnoga mesta u Srbiji. Mnoge administrativne stvari kostaju vise na periferiji jer BG ne smeju da diraju.
Poslednja izmena od Delija u 27 Jul 2014, 20:29, izmenjeno 1 put ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Dodji u prodavnicu u Bgu pa reci gde su cene vece...
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Xepoj87 napisao:Pa siris pricu sa Beograda, na celu zemlju, i probleme u istoj, sa price o tome da li Beograd trosi tudje pare, i odakle zaradjuje...
Offtopikujes sa Novim Sadom, i slicnim, i siris pricu sa Beograda, na celu zemlju, i probleme u istoj...
Ali kada smo vec krenuli...
Ti pomenu NS pre nego sto sam se i ukljucio u temu, a zatim si pominjao i Sabac, sve to u temi o BG, jel. A ja pomenuh i druge gradove ove drzave takodje, jer koliko znam BG jos nije postao izdvojena drzava pa da se posmatra van drzave, a takodje si pominjao i vise poreza i plata, pa nisi valjda poredio sa Juznom Afrikom, nego sa ostatkom drzave, ja pretpostavljam.
Xepoj87 napisao: Elem, kako Beograd moze da resi probleme u selu?
Nisam rekao da li je to nekome problem, nego ciji je to problem, ko ga je stvorio, i ko treba da ga resava.
Ja ne znam zasto se drzavni problemi vezuju za Beograd?
Kako je Beogradska administracija kriva za propadanje sela u Vojvodini?
Ne idu ljudi iz sela zato sto zele da budu milioneri, nego zato sto u selu vise ne moze da se prezivi normalno, a ko je za to kriv, Beograd, sto im nudi mogucnost normalnog zivota, ili lokalna samouprava koja ih nije stitila?
Puno pitanja na neke tvrdnje koje ja nisam tvrdio. Ako je odgovor glasio na mene.

Xepoj87 napisao:Drzavni problemi su vezani za celokupnu vladu.
Imali smo industriju, i to kakvu, pa smo je unistili...
I umesto da se prica o podizanju iste, cela zemlja samo vristi o poljoprivredi...
Pa jedna dobra fabrika donese para da pokrije 10 sela poljoprivrede...
Nema para u poljoprivredi, kada se gleda cela zemlja.
Ima para u poljoprivredi kada se radi planski, a ne stihijski, kada se ne ceka od Boga kisa, kada se ne izvozi sirovina, nego proizvod. Mi industriju treba da dizemo jer je sve sto je bilo iz nekog perioda kada se nije radilo na trzisnom principu, a sto i jeste je sad vec zastarela tehnologija. Retko koji investitor dolazi ovde tek tako, najvise na subvencije. A zemlju imamo. Sto ne znaci da ne treba dizati industriju, sta vise.

Da ne bude nesporazuma, kao klinac sam nekoliko godina ziveo u BG i nemam nista protiv grada, stanovnika, itd. ko zna da li cu ja sutra ziveti/raditi tamo, ali cinjenica je da je mnogo toga skoncentrisano u BG, i ono sto treba i ono sto ne treba. Ne kazem ja da su grad BG ili stanovnici krivi za to sto je tako kako je, kriv je onaj ko je napravio ovakvu situacija kakva je, samo treba pogledati istini u oci jer drzava ima 7, a ne 1.5 ili 2 mil stanovnika, uprkos sto je mozda isto tako i u nekim drugim zemljama (sto ne znaci da je to i ispravno).
Evo i strukture naseg izvoza, ovo za kola i masine treba uzeti sa velikom rezervom jer se dosta stvari samo sklapa ovde i malo vrednosti ostaje u drzavi.

http://siepa.gov.rs/sr/index/podrska-iz ... /2013.html
SlikaSlika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Koliko vas je imalo priliku da živi i trguje u palanci? Ja sam bio i u ns i u bg. Otprilike kad kreneš od palanke ka bg preko ns, cene su sve manje i manje.
Odgovori