robbief napisao:Incognito napisao:@Trojanac
Problem kod najveceg broja motociklista (cast izuzetcima) je taj sto gotovo uopste ne obracaju paznju na ostale ucesnike u saobracaju.
Ovo jednostavno nije istina. Zapravo je potpuno obrnuto, tj. jako mali broj motorista se ponasa neodgovorno i zbog toga je osuda na celoj grupaciji. Da je tako kako si ti napisao prosle godine ne bi poginulo 56 vozaca motora, nego 560.
Ako mene licno pitas, mnogo je gora situacija medju vozacima automobila kad se radi od obracanju paznje na ono sto se dogadja oko njih dok voze. Kad je na motoru, covek mora da bude 100% fokusiran, da misli mnogo unapred i da se razume u dinamiku saobracaja...a kako je u autu? Opustencija, muzika, klima, klopa&pice, hiljadu dugmica, beba pozadi, zena koja zvoca (ili muz)...racunica je prosta.
Ne slazem se sa tobom,ali dobro svako ima svoje misljenje.Ja ne zelim da branim ni neodgovorne vozace automobila,ni vozace motora,ali ako od 10 motociklista sa kojima se susretnem u saobracaju naidjem na bar sedmoro njih koji se ponasaju neodgovorno pre svega prema sebi,a onda i prema drugim ucesnicima u saobracaju onda ne mogu da izvedem drugaciji zakljucak osim da su upravo motoristi ti koji remete red i mir na putu.Malo kojeg motoristu sam mogao da vidim da uredno ceka na semaforu,vec se svi uglavnom provlace izmedju auta,ulaze u mrtvi ugao (pogotovo ovi na skuterima),pa samo moras da gledas kada ce ti neko od njih odvaliti retrovizor.
Koliko sam puta video po gradu motoriste koji se podignu na zadnji tocak i tako divljaju gradom.Drugo,nijedan od njih ne postuje ogranicenje brzine u gradu,vangradske uslove da ne pominjem.Ponasaju se kao da su cele ulice,bulevari,grad njihovi i zato smatram da je ova kampanja bajkera maliciozna jer drzi pridike vozacima automobila kako treba da se ponasaju u saobracaju ne zeleci da istovremeno ukazu tim motociklistima da i oni treba da povedu racuna pre svega zbog licne bezbednosti.
Da me ne shvatis pogresno.Ne kritikujem ja motoriste zato sto imam nesto protiv njih,naprotiv.Vec zato da ne bih dosao u situaciju da odgovaram pred zakonom kao moj drugar koji je na semaforu oborio motociklistu na skuteru koji mu je po kretanju sa semaforu,naglo uleteo u traku i istu preprecio.Na srecu,brzo je reagovao i zakocio,u suprotnom bi ga pregazio kao od sale.Motociklisti su odmah posle pesaka,najranjivija kategorija u saobracaju i zato bi trebalo da budu malo obazriviji,pre svega zbog sebe.
Naravno,postoje i vozaci automobila koji uopste ne paze na ostale ucesnike u saobracaju,bilo da su pesaci ili motociklisti i takvi takodje nisu za opravdanje podjednako kao i neodgovorni motociklisti.