Mobilne telekomunikacije

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Mobilne telekomunikacije

Post od ljubitelj »

Neo napisao:Jel moze neko da mi objasni gomilu telefona sa oglasa "starih 1 dan, sa garancijom" debelo ispod cene?
Koliko je to legalno, u cemu je fora, posto ih stvarno ima puno, jel se to skida sa mreza ili sta?
Gledam 930, nov u prodavnici 570e, a ovde ih ima za 400. Da li se isplati uzimati takav telefon i da li bi ste to uradili?
Bio u prilici da porazmislim o tome, i skoro kupio tj "kupio".

Ti telefoni nisu vlasnistvo onoga koji ga kao prodaje, vec se iznajmljuju od operatera sto inace i pise u ugovoru.
Legalno nije a ako pokusas da napravis kupoprodajni ugovor sa prodavcem videces i sam kolika je legalnost.

Uz to obicno ide prica, garancija postoji ali nemamo papir o tome, ili garancija je automatska na Ugovor, pri cemu original Ugovor nece da daju/ pokazu a sam Ugovor glasi na odredjeni JMBG.

Uglavnom, svodi se na casnu pionirsku rec prodavca o tome da je bas on vlasnik (inace bude i vise preprodavaca u lancu a od onoga ko je u Ugovoru nema ni traga ni glasa) i da je sve ok sa jedne strane a sa tvoje kao kupca svodi se da dajes novac u kesu bez ikakvog papira i time ikakvog traga.

U slucaju problema bilo koje pravne prirode ostajes bez telefona jer je on naravno registrovan na odredjeni JMBG pravog vlasnika, a novac mozes da privatno trazis ako tuzis Sudu to neko nn lice (posto se prodavci ne legitimisu nekom javnom ispravom).

Otprilike, na nekom buvljaku neko prodaje auto bez saobracajne dozvole (tj Ugovora) kao dokaza da je vlasnik a ti mu dajes na ruke kes pare bez traga.

Sam proceni svoju poziciju.

Ovo je ono sto sam ja pohvatao iz par primera, raspitivao sam se i kod legalnih prodavaca koji cak i sami (poneki sluzbenici) sebi privatno "kupuju" na taj nacin.
Neki kazu, nije velika briga , nisu skupi telefoni a ionako se to kao brzo menja, neki kazu nisu imali problema, neki kazu da su culi za probleme...

Puno prica, citao sam Ugovor sa 2 provajdera i kristalno su jasni. Telefoni su vlasnistvo provajdera dati na koriscenje za odredjenu mesecnu nadoknadu.

Ja sam veoma brzo odustao od takve ideje, po meni iz aviona se vidi da je mutljavina u pitanju.
Za tako mali iznos razlike ne treba mi pravna glavobolja niti rizik da se sutra pojavi vlasnika i jednostavno uzme svoje.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Jbt ljubitelj, ponekad mi se čini da živiš usamljen u nekom paralelnom svetu
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

I to bez telefona :)
Nije nelegalno
Nije ni idealno
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Ja bih rekao da je rec o ljudima koji uzmu tel. na ugovor i preprodaju ga i tako zarade koji €...
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Ne zarade nista, plate ga na rate, vise nego sto ga prodaju
Ali dodju do kesa, sto ima svoju vrednost
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Ljubitelj nisi u pravu kad je MTS u pitanju. Aparat se kupuje i prati ga klasična garancija. Kupovao sam takve aparate i prodavao.
Stvar je u tome da ja kao postpaid korisnik mogu da kupim aparat ispod tržišne cene svake 2 godine. Da li ću ga ja zadržati ili prodati je u slučaju MTS-a nebitno. Njima je bitna moja pretplata.
Uz svaki takav aparat se dobije garancija i fiskalni na kome piše aparat taj i taj, a ne usluga rente.

Danas je trgovina tim aparatima dosta besmislena, ali ranije je imala smisla. Kupovani su debel ispod cene i prodavani za osetno veći iznos.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

NexT napisao:Ne znam da li ne citate, ili u cemu je problem.

Ja uopste nemam problem sa tim sto su me iskljucili.
Imam problem sa tim sto, sto su i sami priznali, svoj sistemski problem, da ne mogu ponovo da me ukljuce nisu mogli da rese 12 sati u sred radne nedelje. Inace im je rok za ponovno ukljucenje 2-3 minuta. Ne 12 sati.

Usput, obicno posalju SMS da istice rok za dan-dva, sada toga nije bilo. Ugl, nebitno, ja sam svoje jutros platio, oni su mi pre 2 min tek omogucili saobracaj,a pretplata uredno tece od sinoc.
Ne znam sta zbunjuje, to su opsta pravila poslovanja svuda u svetu.
Jos su te pre vremena ukljucili, tipicno vreme na zapadu je da prodje 24 sata nakon tvoje greske u placanju, tj tek kada pare legnu na izvod.
Kod nas zavisi kada si platio konkretno, i u koji termin dnevnog kliringa je usla ta uplata.

Pretplata se logicno nastavlja tamo gde je stala prethodna, znaci od 0:00, ponoci.

Inace, presek pretlatnickog stanja obracuna se radi na svakih 5:00 sati tako da ta prica o 2-3 minuta za ukljucenje prosto ne pije vodu, osim ako mozda imas neki privilegovani status tj ocekujes ga.

Ono sto sam uspeo da procitam sta je uzrok problema, ti si kao pretplatnik prekrsio pravila sto je sankcionisano iskljucivanjem privremeno. Ja ne tumacim da sje VIP kao firma uzrokovao problem.

E sad, mozda sam ja staromodan, naucio sam na takva pravila i prosto ih prihvatam kao sastavni deo bilo kog biznisa.

Inace, VIP (kao i celu grupu) je nedavno kupio Meksikanac.

@paja, mozda ima toga. Licno sam video MTS telefon za koji se ne dobija garancija, fiskalni racun je na 1din, a u Ugovoru pise da je u rezimu rente. Pre nekih 5 nedelja.
Moguce je da je "prodavac" manipulisao papirima, no to je stanje koje sam uzvio video. MTS Ugovor, Tehnomanija Vukasoviceva 50 mesto prodaje. Posle sam saznao da je taj objekat Outlet varijanta i nema punu garanciju cak ni kada se licno kupi, info od zaposlenih u prodaji Tehnomanije.

Bio sam zainteresovan za bas jedan model telefona pa sam zato isao cak i na varijantu koju opisujes.

Na kraju sam otisao u radnju, kupio sa svim papirima potpuno cisto.
Mozda sam naleteo na slucaj, ali cuo sam da nije to usamljeni primer. Naravno 1 primer nije pravilo.
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Re: Одг: Mobilne telekomunikacije

Post od sasa lbg »

stefanan napisao:G2 mini je super ali mi ne lezi ono otkljucavanje pozadi, tako da ce verovatno biti desire 500 ili p6. Ko bese ima desire, kako stoji sa baterijom ?
Sent from my Lumia
Otkljucavanje ti nije presudno, i tako ga nikad neces otkljucavati sa dugmetom pozadi.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

ljubitelj napisao:
NexT napisao:Ne znam da li ne citate, ili u cemu je problem.

Ja uopste nemam problem sa tim sto su me iskljucili.
Imam problem sa tim sto, sto su i sami priznali, svoj sistemski problem, da ne mogu ponovo da me ukljuce nisu mogli da rese 12 sati u sred radne nedelje. Inace im je rok za ponovno ukljucenje 2-3 minuta. Ne 12 sati.

Usput, obicno posalju SMS da istice rok za dan-dva, sada toga nije bilo. Ugl, nebitno, ja sam svoje jutros platio, oni su mi pre 2 min tek omogucili saobracaj,a pretplata uredno tece od sinoc.
Ne znam sta zbunjuje, to su opsta pravila poslovanja svuda u svetu.
Jos su te pre vremena ukljucili, tipicno vreme na zapadu je da prodje 24 sata nakon tvoje greske u placanju, tj tek kada pare legnu na izvod.
Kod nas zavisi kada si platio konkretno, i u koji termin dnevnog kliringa je usla ta uplata.

Pretplata se logicno nastavlja tamo gde je stala prethodna, znaci od 0:00, ponoci.

Inace, presek pretlatnickog stanja obracuna se radi na svakih 5:00 sati tako da ta prica o 2-3 minuta za ukljucenje prosto ne pije vodu, osim ako mozda imas neki privilegovani status tj ocekujes ga.

Ono sto sam uspeo da procitam sta je uzrok problema, ti si kao pretplatnik prekrsio pravila sto je sankcionisano iskljucivanjem privremeno. Ja ne tumacim da sje VIP kao firma uzrokovao problem.

E sad, mozda sam ja staromodan, naucio sam na takva pravila i prosto ih prihvatam kao sastavni deo bilo kog biznisa.

Inace, VIP (kao i celu grupu) je nedavno kupio Meksikanac.

Mnogo volim sto na sve moras da se pravis pametan, a u stvari ne da nemas pojma, nego nisi ni prosao pored slucaja.

Dakle, zamolio bih te da odes i pozoves korisnicki servis i pitas koliko je potrebno za ponovno ukljucenje.
To sto zivis u osamdesetim, nije moj problem.
Sankcije idu ovako: Iskljuce te, platis, ukljuce te. Dodatno ti naplate 200 rsd taksu za ponovno ukljucivanje uz sledeci racun.
Ili je mozda potrebno da ti nacrtam, posto sam istu stvar i gore napisao?
Te fore o 5 sati ne znam kad si izmislio, ali ne ide tako. Ja recimo posle svakog poziva ino broja proverim stanje, cisto da znam koliko me izadje tako nesto, i svaki put neposredno posle poziva mi je promenjeno stanje (van pretplate).
Pritom ne znam o kakvom "leganju para" pricas, kad je uplaceno u njihovoj poslovnici.

Uostalom, nisu oni veverice, pa da priznaju sopstvenu gresku, a da ista ne postoji.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Next, jel su ti javili oko pogodnosti tj sporazumnog raskida?
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Jesu, al jos se dogovaramo, posto imam jos 4 broja kod njih.
Korisnikov avatar
Milos_kg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:06
Garaža: Alfa 147 1.9 16v JTDm

Post od Milos_kg »

stefanan napisao:G2 mini je super ali mi ne lezi ono otkljucavanje pozadi, tako da ce verovatno biti desire 500 ili p6. Ko bese ima desire, kako stoji sa baterijom ?
Sent from my Lumia
To unlock dugme pozadni ne znam dal sam pritisnuo 20x do sad. Sa double-tap otkljucavanjem, zaboravices da pozadi imas bilo kakve dugmice.
Isti slucaj sa kolegom koji je uzeo G2 skoro, ti dugmici su njemu bili velika mana dok nije kupio telefon... ni on ih ne koristi.

Toliko sam se navikao na double-tap, da sam prstom poceo da lupkam po svakom telefonu koji uzmem u sake :kezo:
Korisnikov avatar
Flesh
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2012, 23:48
Garaža: Audi A4 B.9.5 163KS hibrid

Re: Одг: Mobilne telekomunikacije

Post od Flesh »

I ja isto, lupkam i cudim se sto se ne otkljucavaju

Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

+1 :)
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Ima taj program na play store ali je zeznuto što je telefon uvek budan pa brže ode baterija.

poslato sa tapatalka koristeći komšin vajrles
Slika
Odgovori