Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Grčka

Post od trojanac »

I ja gde god idem plaćam karticom sem ako mi je ostalo para u lokalnoj valuti, a vraćam se kući, pa onda gledam da to potrošim.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Uvek imamo neke denare: putarina, kafana, pumpa...

TT
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

Delija napisao:Kartica je najbolje resenje.
Jeste, ali vodite racuna, ogranicite rizik. Pogotovo kada je u pitanju Grcka. Koristite prepaid kartice, kartice sa namenskim racunima i ogranicenim sredstvima. Kreditne i debitne kartice (vezane za racune sa vecim iznosima sredstava) iskljucivo u proverenim sredinama.

U Makedoniji na naplatnim nemaju kompaktne pin pad uredjaje vec kroz prozor guraju neke grdosije da bi uneli pin. U Srbiji takodje guraju pin pad za cip kartice. Glupost za tako male iznose, Hrvati su to elegantno resili pos uredjajima koji su setovani kao pin nekompatibilni. Snose rizik radi ubrzanja trx.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ja sam mislio da je svuda kao u HR.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Nije
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

Kod nas su ubrzali proceduru tako sto provlace na magnetnu pistu ako kartica dozvoljava, jer su setovali teminale kao cip nekompatibilne. Sad, zavisi od tipa kartice, neke ce da prodju bez pina, a neke ce da traze pin.

Hrvati su kompletnu pricu resili tako sto su izabrali opciju da pos nije pin kompatibilan.
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Post od codemaker »

Ja uglavnom koristim poštansku viza karticu koja svuda perfektno radi.
Imam još neke kartice koje umeju da "zaštekaju" pa onda isukuj drugu, pa treću uz sažaljivi pogled prodavca kao "nije ti ništa, imaš ti para, nego eto..."
Ove godine, samo poštansku isukujem i nemam problema. Ova kartica uvek traži PIN.
Rajfhajzen takođe traži PIN bilo gde da odem van Srbije, u Srbiji je ne koristim jer je vezana na devizni račun.

Neki pos-terminali su stvarno setovani da ne traže pin i to nije bezbedna varijanta uopšte.
Pre neku godinu radio sam neki softver koji je tražio da se provuče kartica i sa nje pročita podatke i pristupa nekim podacima i bla,bla... Poenta je u tome da se u principu može napisati softver koji će da pamti broj kartice i još poneki podatak i to smestiti u neku bazu/memoriju/uređaj pa onda ponoviti operaciju po potrebi bez prisustva vlasnika.

Uopšte, prevare u vezi plastike su u velikoj ekspanziji.
Kao i skakavci ove godine.
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Trebaju mi telefoni pomoc na putu Grcka i Makedonija.
AKo je neko vec postavljao neka pusti link.
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4

Post od Jumbo »

Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Upravo odmaram u Dzepu, na putu nema guzve napredujemo iznenadjujuce dobro (da ne ureknem).
kod
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 19:19

Post od kod »

buduci da se bavim karticarstvom i da sam na istim poslovima radio i u grckoj i u srbiji, pouzdano tvrdim da je poslovanje grka koje se odnosi na prihvatanje kartica na zavidnom nivou, kao i sve bankarske usluge (narocito softverske) u odnosu na srbiju. iz tog razloga najtoplije preporucujem upotrebu karticu. u svakom slucaju, stiti vas i zakon od zloupotrebe, zasticeni ste prilikom koriscenja krtice i mosete raditi i reklamacije kad isporucena usluga/proizovd nje u skladu sa standardom itd. mnogo ljudi to ne zna.

bitno je da je u nasem Visa i MasterCard regionu obavezno da svi terminali budu chip kompatibilni, odnosno da ne dozvole citanje magnetne piste sa chip kartice. ukoliko je banka i izdavalac i prihvatilac transakcije, moze da radi sta hoce. ukoliko nije, sve mora da prodje kroz Visu / MC / AmEx / Diners i oni znaju na koji nacin je obavljena transakcija. kao sto je code vec reklao, softverski sve moze da se napravi i naravno da postoji nacin da se svaki sistem pre**be. takodje, mozda i NAJBITNIJE je razlikovati online i offline autorizacije - princip po kom radi dosta napaltnih rampi, parkinga, unattended benzinskih stanica itd. ne bih vise da sirim pricu jer je stvar kompleksna.. :) sve je isuvise generlano d abi se izvukao bilo kakv zajkljucak.

na kraju, sve ovo ne govorim kao bankar da bi banka zaradila novac, nego sa aspekta korisnika - sto ukljucuje i mene. ja kartice koristim non-stop, u svim zemljama kojim se krecem, smatram ih user friendly proizvodom i nema problema. verujte mi da je statistika zloupotrebe porazavajuca ! procenat zloupotrebe je mizeran u odnosu na broj i iznos transkacija ! statistika saobracajnih nezgoda (avionskih i automobilskih) je daleko neprijatnija ali i dalje svi putujemo, zar ne ? :kafa:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Kartice rade skoro svuda barem na našem nivou. Čak i po nekim afričkim nedođijama. Izuzetak su zemlje pod višegodišnjim sankcijama, tu samo keš radi. Nekad rade kartice ali se zvanični kurs ne isplati uopšte, nego samo keš i zamena na crno.
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Post od codemaker »

Ima i tu anomalija.
Neki dan sam u Atini pokušao da platim sa grčkom karticom (National Bank of Greece) i - nije prošla na pumpi!!! Isučem moju srpsku krštenu poštansku Vizu i - prođe!
I ta situacija mi se dogodi barem jednom godišnje u GR.
Aj' sad budi pametan...
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
kod
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 19:19

Post od kod »

code, to se desava svuda, svim izdavaocima. buduci da si u IT materiji, svestan si i sam da je dostupnost sistema autorizacije i stabilnosti sistema kod kartica jedan od najbitnijih kriterijuma kada se bira sistem/outsourcing kuca. to sto se desilo je marfijev zakon :) dostupnost sistema u banci u kojoj radim je 99.9x% tako da...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Mercedes treba da testira Magic Ride na makedonskim autoputevima :)
Cirkus, a vagasi su naprosto sjajni. Par puta mi auto skakao ko Damjanov Zelenko :)
Odgovori