Xepoj87 napisao:Zar se sim kartice razlikuju jedna od druge?
Tapatok za Vindovz
Zvucace glupavo, ali u telenoru postoje crne i bele sim kartice i razlikuju se valjda u debljini. Zena je imala problem sa svojim telefonom (stalno je trokirao) i u telenoru joj zamenise karticu, belu za crnu (ili obrnuto) uz gore navedeno pojasnjenje i telefon je profunkcionisao...
Jebalo ih mikro i nano, ja tek sad cujem da postoji nano. Kad sam uzeo Lumiu, morao sam da menjam obican za mikro, a Lumia televizor jebote, mozes kreditnu karticu zabosti koliko mesta ima. Koji ce im sad nano kartice kad su telefoni sve veci i veci?
Tako se uzimaju pare, a i štedi prostor u telefonu. Ne bi mogao telefon da bude tako tanak, tj bio bi deblji najmanje za debljinu kartice + pinove na konektoru.
Sve te nove stvari iznova pokreću industriju, prave se nove mašine za proizvodnju kartica i njihovih komponenti, nove za proizvodnju slotova, itd...
Kolko se secam prvi telefoni kod nas su se 'programirali' i ne znam da li su uopste imali sim karticu koja se vadi. Kostao je telefon tipa 100k maraka 95. godine 061(ili bese 060) broj.
Rakhil napisao:Nema veze sa debljinom kad su iste debljine sve koje sam ja video. Minijaturizacija je presla iz prakticnog u izdrkavanje, to je sve sto cu reci...
Biću precizniji, iste su debljine, ali nisu iste zapremine. Ta zapremina bi morala da bude obezbeđena u telefonu, a to bi ga zadebljalo i više od same kartice, jer bi onda bio manje fleksibilan u rasporedu komponenti unutar telefona.
Methane, ja to kupih pre 2 dana za 200 kinti. Radi posao dobro...
DukeNS napisao:
Zvucace glupavo, ali u telenoru postoje crne i bele sim kartice i razlikuju se valjda u debljini. Zena je imala problem sa svojim telefonom (stalno je trokirao) i u telenoru joj zamenise karticu, belu za crnu (ili obrnuto) uz gore navedeno pojasnjenje i telefon je profunkcionisao...
Te crne su u stvari WPKI Sim kartice... Vise o tome na sledecm linku.
Kad sam ja pre par meseci uzeo na sred aerodroma u jednom kaficu da secem sim u micro sim,, a oko mene 2 rasklopljena telefona, papiri neki, britvica...
Samo sam cekao da dodje murija da me uhapsi sto pravim bombu
bane valjevo napisao:Methane, ja to kupih pre 2 dana za 200 kinti. Radi posao dobro...
Skupo.
stefanan napisao:Kad sam ja pre par meseci uzeo na sred aerodroma u jednom kaficu da secem sim u micro sim,, a oko mene 2 rasklopljena telefona, papiri neki, britvica...
Samo sam cekao da dodje murija da me uhapsi sto pravim bombu
Razmišljao sam i to, a onda sam shvatio da je glupo da je seckam skalpelom ili makazama, kad su mi u Telenoru za 2 minuta izdali mikro. Koštalo 200 din uz sledeći račun.
Sad mi pade napamet, baš ću da pogledam koliko je kod kineza ona seckalica za SIM-ove.