Kako se vozi u Srbiji?

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Re: Kako se vozi u Srbiji?

Post od codemaker »

Ji 4Tze napisao:ili svi dele neku tetku :mrgreen:
code, voziš čipovan A6, i to bahato i nasilno a 'vamo se plašiš skakavaca...
mada brzo je doleteo onaj iz suprotnog smera, ni ne vidi se na snimku, dobro si stao na jednom preticanju
E ljudi, stvarno preterujete..
Kako to vozim bahato i nasilno? Po čemu si to zaključio, baš me zanima.
Kad sam pretekao onaj drugi kamion, nikoga nije bilo sve dok se nisam prestrojio u svoju traku, dakle nema ni govora, ni "M" od makaza ako si na to mislio.

Sad neki ovde vozite po laboratorijskim procedurama, ma anđeli neki... Poenta je da me je kamion sasekao pa taman da sam vozio celim putem preko pune linije.

Što se skakavaca tiče, pa jesi video bre koliki je, može da mi otkine nogu jednim potezom? I ako nemam sreće pa je muški skakavac, mogao je i da me siluje! :o Nije se sa skakavcima zahebavati. :kuku:
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

Po meni nisi nigde pogresio, cak si sasvim iskusno i adekvatno reagovao kad si video da kroz kamion proci ne mozes. Jedina greska je sto se ljutis na vozaca kamiona.

Znas oni sto na 100 m krenu delic stotinke pre, pa dobiju opomenu. Ti si krenuo ranije, zato nije imao obavezu da te ispostuje, bar po saobracajnim propisima.

Verovatno si mnogo navikao na povlascen tretman, vide zahuktali audi iza pa beze gde stignu :)
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:

Post od codemaker »

Sve u svemu, dobro je prošlo, idemo dalje, uskoro idem na zapad u SLO, A, I pa dokle stignem. Uglavnom autoput pa valjda neće biti baš mnogo izletanja.
Ipak, kamera snima gde god pođem, zlu ne trebalo.
Libero
Reactions:
Pridružio se: 23 Jan 2014, 11:39
Garaža: Opel Astra j

Post od Libero »

Kakva puna linija kakvi bakrači? :glavomuzid:
meni i dalje nije jasno, kolko su ljudi tvrdoglavi i forsiraju tu glupost o punoj liniji. Neki put imam osećaj da neki voze ovde
u stvarnosti samo trotinet, a ovde drveni advokati i popili svu pamet Sveta...
A tek ovo za katapultiranje loool. Pa ne vozi traktor majku mu staru...
Pa jel se učilo lepo u auto školi kad hoćeš da se prestrojiš, lepo pogledaš u retrovizor (Pošto je kamion u pitanju ako bi se okrenuo, mogao bi da gleda samo masni playboy kalendar) i kad imaš slobodan put i ne ugrožavaš nikog (ne seceš, ne teraš ga prinudno da koči) onda se tek prestrojiš, pretekneš ili šta već hočeš da radiš...Kamiondžija je jedini krivac ovde,
koji je mogao da izazove tešku saobraćajku i kraj priče. Na svu sreću dobro se završilo. Uživo ovo izgleda mnogo opasnije
inače.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

nidza napisao: ne postoji nikakva garancija da će vam ostaviti dovoljno mesta da se ubacite ispred kamiona u slučaju da neko naiđe veoma brzo u susret. Tako se gubi glava.

Moje lično mišljenje posle gledanja ovog klipa je vrlo jednostavno - nemojte ovo da radite.
Upravo tako. Ovako kao na snimku ne treba obilaziti nevezano za propis i zakon. (zabranjeno je na takav nacin).
Kao sto postoji i pravilo da kada se sustigne kolona vozila i ocigledno je (kao na ovom snimku) da se drugo vozilo u koloni sprema za obilazak da se onaj poslednji u koloni strpi da ovi ispred njega obave posao. I pored toga uvek se nadje neki mamlaz, narocito ako je traktor u pitanju, koji se odvazi da gazi preko onih u koloni ispred sebe.
Nedavno je to uradio jedan vozac autobusa, Ibarska u blizini mesta Vrbovno, samo jedan od mnogo slucajeva nasilnickog stava prema ostalim vozacima.

Osim toga, treba i shvatiti gde je greska da se ne bi ponavljalo.
Ove godine sam do sada proveo oko 80-90 dana na Ibarskoj, i nagledao sam se slicnih epizoda gde se krece u obilazenje ne obaziruci se na druge ucesnike.

Danas sam 2 puta odvozao deonicu na Ibarskoj, ako sam dobro prebrojao 3 obilazenja preko pune, jedno i kroz raskrsnicu.
Pre 3 dana, obilazenje preko pune u Stepojevcu u zoni skole, naravno kolone vozila.

Dzabe perfektna signalizacija i horizontalna i vertikalna, i viseci semafor i osvetljen pesacki, ima "pametnih" koji ne gledaju sta se oko njih desava. I jos se bune na sve druge dok sami cine prekrsaj za prekrsajem.
Tako se vozi, ne svi naravno, u Srbiji a Ibarska je eksplicitan primer.
Nije ona onako opasna zbog samog kolovoza vec prevashodno zbog samozivih vozaca koji preticu kad god im se prohte.

Na nacin kao sto je na ovom snimku je prosle godine obilazenje sproveo vozac kombija Hitne Pomoci, izazvao je karambol i bilo je poginulih. U blizini Vrbovnog, na onom pravcu.

Ibarska ne prasta ovakve egzibicije, stoga pamet u glavu zbog sebe i drugih, kasnije kada ode glava kasno je prisetiti se pravila voznje, zakona i propisa.
Libero
Reactions:
Pridružio se: 23 Jan 2014, 11:39
Garaža: Opel Astra j

Post od Libero »

Dal si realan?
Ako si ti vozio 80-90 dana na ibarskoj ove godine i ovako komentarišeš, onda stvarno nema poente bilo šta da govorim... :glavomuzid:
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Dramite niokocega :)
Vozim dosta oprezno, a radim gore stvari od snimljenog

Nista lose ne vidim na snimku, malo kamion smorio, ali Code nije na vreme krenuo (ja bih jos ranije krenuo u preticanje)
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

Libero napisao: Pa jel se učilo lepo u auto školi kad hoćeš da se prestrojiš, lepo pogledaš u retrovizor (Pošto je kamion u pitanju ako bi se okrenuo, mogao bi da gleda samo masni playboy kalendar) i kad imaš slobodan put i ne ugrožavaš nikog (ne seceš, ne teraš ga prinudno da koči) onda se tek prestrojiš, pretekneš ili šta već hočeš da radiš...
+100
meni se ovo do cg desi bar 5 puta, samo sto me uglavnom automobili secu...
ove godine sam imao situaciju na zlatiboru(ona nova deonica) gde sam pretekao mozda 3 auta, preticem cetvrti i vec sam pored njega on krece da pretice kamion... sreca da je bio neki parking pored pa sam levom stranom prosao bankinom, inace bi ili udario u mene ili bi ja sleteo... onda jos nije hteo da stane pa sam tek poludeo, napravio kolonu jel sam vozio 5km/h u obe trake, a kad je stao samo mi je bio zao sto je bila matora budala od 60+godina,inace bi ga polomio... ovako sam mu samo sve po spisku...

ista je situacija bila kad je drug poginuo sa yamahom R1 pre 3god jel opet neki matori nije znao cemu sluzi retrovizor

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:

Post od codemaker »

Ja sam već krenuo u preticanje krajnje legalno (ako ne računam onih 5m pune linije na početku) a kamion nije ni u naznakama bio da bi da pretiče. Kad sam već započeo preticanje on je krenuo i sasekao me.

Kamion je ovde napravio problem, potpuno je jasno. Nije proverio da li ga neko pretiče, pa makar je celom dužinom puta bila puna linija, prvo pravilo obilaženja. To što je on čekao da krene ispredkidana linija pa odmah u preticanje je ok, ali je bez obzira na sve morao proveriti da li neko već pretiče.

Neki ovde izgleda voze samo nedeljom do tetke na ručak iz Barajeva u Zuce....

Za mene je diskusija ovde završena jer je po nekima kamion vozio po propisu i da je imao potpuno pravo da me iseče, a sečenje je bila poenta videa a ne podučavanje u ZOBSu i merenja u santimetrima.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

A evo, ja iskren da budem, da si meni blicao tako kao kamionu, zato sto sam cekao isprekidanu da bih preticao, velika je verovatnoca da bih te naduvao samo tako.

Tapatok za Vindovz
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

Ocigledno je da odredjeni broj vozaca oblikuju neka svoja saobracajna pravila po principu ovo mi se svidja, a ovo ne.

Ko je spreman da krene u preticanje preko pune ili da vozis 200 na auto putu, budi spreman i da zabodes kocnicu.

Mislim da nije ispracena fabula radnje u ovoj temi. Ovakav nacin voznje meni nije neprihvatljiv, ali mi nije jasno zasto se praviti svetac kad nisi? Covek je sacekao isprekidanu liniju, tj da se stvore uslovi za preticanje. Krenula isprekidana, dao zmigavac i sta je problem? Koliko vidim ide i u skladu sa ogranicenjem.

Code krece preko pune, vozi preko ogranicenja i zali se na sirovog kamiondziju?

Ovaj gore napaljeni lik pita koja puna? Sad ce da isuce svog da svi vide da je duzi. Plus Adrei koji bi da mlati po putu, dok ne naleti na nekog ko ce da ga omlati o neku tarabu.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Kako se vozi u Srbiji?

Post od dag81 »

Da bi pretekao trebas prvo da pogledas u retrovizor pa onda preteknes ako drugo vozilo nije vec krenulu u preticanje. U suprotnom nesmes da preteknes tj ometas drugo vozilo.
Da bi pretekao moras dati zmigavac na vreme a ne kada si vec nagazio liniju.

Izigravate svetce, bas kao sto neko rece kao da niste ucesnici u saobracaju ili niste ucili radnje pre preticanja.

Jedino gde me je kamion pozitivno iznenadio je sto je preticanje obavio brzo.
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

Xepoj87 napisao:A evo, ja iskren da budem, da si meni blicao tako kao kamionu, zato sto sam cekao isprekidanu da bih preticao, velika je verovatnoca da bih te naduvao samo tako.

Tapatok za Vindovz
ti kad naidjes na isprekidanu odmah pretices, ne zanima te da li je neko krenuo da te pretice(nek je krenuo i na punu), u retrovizor ne gledas ako ti je isprekidana?
po istoj logici verovatno gazis i pesake koji pretrcavaju na crveno, moze ti se jel je tebi zeleno...

samo ne znam cemu sluze retrovizori ovome u kamionu.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

dag81 napisao:Da bi pretekao trebas prvo da pogledas u retrovizor pa onda preteknes ako drugo vozilo nije vec krenulu u preticanje. U suprotnom nesmes da preteknes tj ometas drugo vozilo.
Da bi pretekao moras dati zmigavac na vreme a ne kada si vec nagazio liniju.

Izigravate svetce, bas kao sto neko rece kao da niste ucesnici u saobracaju ili niste ucili radnje pre preticanja.

Jedino gde me je kamion pozitivno iznenadio je sto je preticanje obavio brzo.
Cekaj, kako mozes tako da se drzis tog pravila kao pijan plota, a ne postujes drugo, da ne mozes poceti preticanje preko pune?

Evo recimo ja sam odlucio da stignem na destinaciju i da postujem horizontalnu signalizaciju. Ispred mene kamion, cekam isprekidanu. Nailazi mecka preko pune, pustas je, ide isprekidana, aha evo jos jednog, pusti i njega, sipak, eto auta u susret prosla prilika.

Ok, krecemo svi na punu sledecom prilikom, samo cemo da se ispostujemo i gledamo ko ce brze da reaguje :) Kao na trkackoj stazi.

Ovo si u pravu za zmigavac, trebao je ranije da ga upali. To apsolutno stoji.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

To je moj problem da li cu preteci na punoj. Tvoja je obaveza da pogledas u retrovizor i das zmigavac pred izvrsenje radnje.

Kao sto je moj problem da li cu parkirati auto na sred raskrsnice, trake(lupam) a tvoje je da se zaustavis ili obidjes me bezbedno.

Takodje je i moj problem da ki vozim 200 aurmtoputem, a tvoje je da se vratis u desnu traku cim zavrsis preticanje iako vizis propisanom brzinom od 120.

Ali ne, uvek se krive drugi a vi sami ne postujete, neznate propise.

U konkretnom slucaju Code i video, vozac kamiona nije smeo da krene u preticanje jer ga je drugo vozilo vec krenulo preticati i to je sustina. Ko misli drugacije neka trazi dodatne teoretske casove o pravilima saobracaja.

To je kao ona prica sto je onaj sa Golfom 5 prosaokroz crveno i odneo na obaj svet jos dva nezavisna zivota. Crveno svetlo je zakon i "starije" je od brzine kao i postovanje prava prvenstva.
Ali ne uvek se nadju filozofi.
Odgovori