Planiram da posadim cacanku rodnu, par komada sad u novembru, dvogodisnje sadnice. Sledece godine bi vec trebalo da bude sljiva na njima.
Sto se tice proizvodnje rakije, jbg, ima dosta privatnih proizvodjaca, domacina, koji se kunu u kvalitet svoje rakije. Lakse ce podneti da mu kazes da mu je zena kurva, nego da mu kazes ne valja ti rakija
Skupljao sam znanje od svakoga i gledao gde grese ljudi. Vecina znanja koje imam je od tehnologa. Ima ljudi koji su neke (dobre) stvari radili i ponavljali iz generacije u generaciju, ali nemaju pojma zbog cega. Tek kada spojio price tehnologa i te radnje, skontao sam zbog cega ... Ima i losih koji se prenose s kolena na koleno, naravno.
@delija
Svakako da postoji razna pica na planeti i da mi nismo nicim posebni, po tom pitanju. Ali ono sto je tesko jeste da mi obicni smrtnici pijemo ta pica. Moj drug radi u jednoj velikoj, ogromnoj, prodavnici pica i on je zaduzen za ista. Dobre domace rakije, odnosno rakije proizvedene kod nas, se prodaju glat po 2-3000 dinara za litar. Racunaj da strana kvalitetna pica, kostaju i duplo vise. Pogotovo vina. Sto dovodi do toga da je to jednostavno preskupo za moj budzet.
Takodje i ukusi su razliciti. Neko navikne na svoju rakiju, pa su mu druge nedovoljno dobre. A to ne znaci da su manje kvalitetne.
Ne biste verovali koliko stvari utice na ukus rakije, ali to prevazilazi ovu temu, iako je nextova
Sve u svemu, meni se sad ova sljiva sto sam ispekao svidja. Mislim da sam potrefio dobro ukus i pitkost. Nazalost imao sam samo jedan kazan, jer je kucni savet odlucio da velika vecina sljiva ode u pekmez (zato i sadim nove:))
@McGruja
Nije losa dunja, medjutim tesko ces naci dobru, zaista. Dunja ima secera u sebi maksimalno, skoro koliko sljiva ima minimalno

Bukvalno od kazana od 100 litara dobijes dve tri litre prepeka

Onda ljudi natrpaju secera, pa bude vise rakije, medjutim to vise nije rakija od dunje. To je miks dunje i repe

Nisu dunje, kruske, kajsije skupe, jer su ne znam ni ja kako kvalitetne rakije. Skupe su jer se manje dobija iz voca, nego od sljiva, a pogotovo jabuka. Grozdje da ne pominjem. Ono ima duplo vise secera od najsladjih sljiva
Edit: Inace na komercijalnim rakijama, koje se prodaju i podlezu kontroli, ne sme da stoji vocna rakija, ukoliko je dodavan repin secer.
Tako da ako stoji vocna rakija, onda bi trebalo da je to 100% od voca. Znam da su inspekcije nalazile razne i povlacile sa rafova. Onda ili su ih skroz povlacili ili su menjali etikete da ne stoji natpis vocna rakija na njima.