Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Ja nemam nista...
Imam neku dunju, industriju sa Tare, ne znam ko to voli
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Re: Dobro veče

Post od nikaragva »

Pazite jednu stvar. Sva ta kupovna pica JD, JW i slicna, pa i nase domace Zuta osa i ostale, su potekle iz domacih manufaktura, da ne kazem licnih.
Nije niko sigurno otvorio odmah fabriku za pravljenje milion litara viskija.

Tako da domaca rakija iz supe moze i te kako da bude rame uz rame sa kvalitetnom kupovnom. Jedan od jazova izmedju tih rakija, moze da bude tehnologija, jer kazan za odvajanje destilata moze da kosta od 1000e pa do nekoliko desetina hiljada evra. Ne znam da li ce neko sebi priustiti takav kazan za 100 litara godisnje. I s druge strane veliki proizvodjaci imaju laboratoriju, koja im omogucava, da i pre probanja znaju sta sipaju u flase. I da, sto delija kaze, to bude uvek isti ukus.

Jedna vrlo bitna stvar za proizvodnju rakije jeste voce. Glavni preduslov za dobru rakiju je voce koje mora da bude prva klasa. Ljudi kod nas kupe svasta i trpaju u burad, trulo, krljavo, prljavo, svakakvo. Stvar je jednostavna, sa prvom klasom voca mozes da ocekujes dobru rakiju, ako ispostujes ostale parametre, sa losim vocem ne mozes da ocekujes dobru rakiju. To je prva stepenica gde neki grese.
Iako deluje kao najlaksi deo, zapravo to je meni najtezi deo, napraviti dobar kom. Sama destilacija je slozen proces, ali ako postujes neke osnovne principe hemije i tehnologije destilacije, onda mozes da izvuces iz koma kvalitetne alkohole.

Dragane,
Kajsija je takva. Ne znam nikoga ko je uspeo da ustali proizvodnju, da svake godine ima istu kolicinu kajsija za rakiju. I kod mene su ove godine rodile odlicno, ali sledece dve godine ne ocekujem neke prinose. Mada videcemo.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Re: Odg: Dobro veče

Post od Uroš S. »

Delija napisao:Ima i mnogo boljih i skupljih pica, ali taj Jack za 2500 din je savrsen.
Ono sto je meni jako bitno - uvek je isti.
Baš sam počeo da kucam i kao aj da pročitam i to je moj najveći problem i jedini razlog što ne pijem rakiju, nema standarda, kriterijuma i ujednačenog kvaliteta. U brend rakijama koje koštaju 3000 ne vidim ništa posebno i po mom mišljenju tj ukusu nisu do kolena osrednjem single maltu a ni velikoj većini renomiranih mešavina.
Kad malo bolje razmislim to je ono što nas jebe u svakom smislu kao naciju.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Ti to bas iskusno, a ovamo me potapas pred zenom kako te ja uvodim u alkoholizam :kezo:
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

To je sve stvar ukusa :)

Za viski ne bih platio ni 100 dinara flasu. Odvratan mi je ukus i ne mogu da ga svarim. Kao da pijem gas za lampu :)
Ali zaista verujem da ga neko dobro spravi, tamo negde u americi npr., i da bi mi bio lep, za razliku od buckurisa sa rafova.

Ali kao sto rekoh sve je to stvar ukusa.

Dobar degustator ovde zlata vredi :) Ali zapravo i kostaju dosta.

Edit: jos veca mi je sarenada sa vinom. Pio sam zaista kvalitetna vina i Iloku. Poredjenja radi, od 100 najkvalitetnijih vina jedno ilocko vino se nalazi na 16om mestu. I pije se na engleskom dvoru. Posle toga i nekih drugih nista manje, meni kvalitetnih i ukusnih, ova kupovna iz marketa su jednom recju smesna, ili su u pitanju skroz druge verste napitka :) Ali da, banatski rizling uvek ima isti ukus :)
Nekom ilockom vinu ukus zavisi od godine, pa stoga postoje razne berbe, neke su bolje neke ne. Pravi poznavaoci tacnu znaju koju berbu da traze :)

Dosta je komplikovana tema, da bi se jednostavno moglo napisati nesto na nju.
Poslednja izmena od nikaragva u 21 Sep 2014, 17:19, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

dragan napisao:Ti to bas iskusno, a ovamo me potapas pred zenom kako te ja uvodim u alkoholizam :kezo:
Pa ja kad dođem kod tebe ja popijem 1/4 do 1/2 mog godišnjeg ukupnog unosa alkohola :D

Pojedine rakije su mi dobre među njima je i tvoja, npr od dede mi je užas a on je diže u nebesa, ali generalno nikada nisu moj izbor jer ne znaš šta ćeš da dobiješ, ovako flaša Justerini & Brooks, 1500 dinara, dodam Red Bul sa strane i nakrivim kapu.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Uroš S. napisao:ali generalno nikada nisu moj izbor jer ne znaš šta ćeš da dobiješ
Tako je. Ali to je prica za sebe. Mi pricamo o kvalitetnim rakijama, odnosno o rakijama, a ne o brljama iz zagoralih kazana.

Slika

Slozio sam danas ~130kg u gajbice. To moze biti razlog ne dolaska na skup u nedelju, ako budem morao da ih meljem :)
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Uroš S. napisao:
dragan napisao:Ti to bas iskusno, a ovamo me potapas pred zenom kako te ja uvodim u alkoholizam :kezo:
Pa ja kad dođem kod tebe ja popijem 1/4 do 1/2 mog godišnjeg ukupnog unosa alkohola :D
znaci, pices sokic :D
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Bar ga ohladi da pijem ko veliki :kezo:
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Nikaragva, to nije razlog :)
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Braaaaate koliko mi je mučno da učim... :glavomuzid:
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Jel neko narucivao delove sa http://www.mond.rs ? Nemam pojma di da kliknem da narucim ulje :kezo: Jel na ovo Upit?
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Da
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Hvala :doubleup:
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

@ alkohol

Obican Jack je 2300 0,7l; ~2700 1l: Gentleman Jack oko 3200; Single Barel oko 3700; ima i Honey Jack ali ga nisam probao, a i duplo je slabiji...

Sto se mene tice odlican je i ovaj "sirotinjski" volim da ga ne mesam, ali ako mi se pije sladak onda kola ili red bull.

Neka pica npr Chivas, Jonnie Black, itd mi se uopste ne svidjaju iako su dosta skupi (=kvalitetni), vise mi odgovara neki Teachers ili obican Jonnie (ovo sad pricam iskljucivo i viskiju, burbon (Jack, Jim Beam...)je nesto drugo (nesto bolje :mrgreen: )).

Nego vi razvezli pricu, a Aca nije objasnio sta je uradio...?
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Odgovori