Prska se koječime dok je u fazi rasta i cvetanja, isto kao i svaka druga biljka. Sigurno da je zdravije bez prskanja, isto kao i paradajz, al ovako je bolji i veći plod i lakše podnese bolesti i slično.
A to da se prska gotov proizvod nečim što bi pospešilo dejstvo je možda nekad bilo aktuelno u nedostatku kvalitetne robe ali sumnjam da se to danas radi. A pogotovo se to ne radi sa heroinom jer ne postoji ekonomske logike za tako nešto, dovoljno bi bilo namrviti bensedin. Ne kažem da ne postoji nijedan idiot koji bi stavio heroin u travu ali taj je na nivou statističke greške i to sigurno nije redovna praksa niti bi to mogao da bude neki razlog protiv dekriminalizacije i slično, postoje mnogi drugi realni negativni efekti koji mogu da služe kao kontraargument za legalizaciju/dekriminalizaciju. Poznajem dečka koji je proveo 6 meseci u cz-u zato što su mu 2 puta našli džoint u džepu i po meni je takva praksa apsurdna i to svakako treba menjati.
Nikako nije baš statistička greška, a koja je logika onima koji to rade ne znam, ali znam da upravo zbog tih dodataka postalo mnogo teško skinuti nekoga sa trave.
Vidiš, ja sam imao jednog druga školskog koji je tako duvao vutru, pa kad je došao do keša prešao na dop. Kad je ostao bez para krenuo je da pljačka trafike, pa je ležao u CZ. A onda je overio jednog dana.
To su možda nečiji izgovori, probaj da ostaviš cigare i videćeš koliko je teško(i teže nego sa trave) ali skidanje sa heroina je bez preterivanja bar 100x teže i ne može se porediti sa takvim stvarima.
@Heinz
Ali pre te vutre je sigurno probao alkohol. Kako onda da dokažemo šta je tu bio glavni okidač?
Heinz napisao:Vidiš, ja sam imao jednog druga školskog koji je tako duvao vutru, pa kad je došao do keša prešao na dop. Kad je ostao bez para krenuo je da pljačka trafike, pa je ležao u CZ. A onda je overio jednog dana.
I ja znam jednog lika koji je u mladosti se opijao pa pljackao trafike. Posle je postao ministar, dok se nije skrljao.
Heroin je neuporediv sa bilo čim drugim. Ubedljivo je najgori.
Upoznao sam sigurno trocifren broj heroinskih zavisnika i samo za jednog mogu da budem dosta siguran da se skinuo.
Ja nikada nisam upoznao narkica koji se stvarno skinuo sa heroina. Uvek ostanu navuceni na nesto....Mislim da jednom kada krene nema povratka. Gandza je nesto drugo. Ako se posle gandze navuces na nesto verovatno bi se navukao i na elektronsku cigaru. Dokazano je da ozbiljni zavisnici imaju dnk problem odnosno da se zavisnici radjaju.
A ima primera da su ljudi skinuti skroz, nije da nema ali je generalno ceo taj put jako trnovita i široka tema gde je samo skidanje samo jedan deo posla...
Ovaj o kome ja pričam je potpuno atipičan slučaj.
Navukao se sa oko 30 kada je upoznao neku ribu koja se bola. Razveo se, uništio dosta solidan rivatni posao i sve po redu.
Na kraju je zvršio u zatvoru i tamo se skinuo. Kada je izašao još par godina je išao u Drajzerovu i bio je čist.
Naravno to ne garantuje da će ostati čist zauvek.
Psihijatrija i ne poznaje termin "izlečen" narkoman. Vode ih kao pacijente u stabilnoj apstinenciji.
Teorija da se zavisnost može objasniti gentskim felerom mi ne pije vodu, ali nisam stručnjak.
Suviše veliki deo populacije je zavistan od nečega - duvan, alkohol, net, FB....
Gore je kada je smer obrnut. Kada se neko kao klinac navuče, i onda očas posla ima 35 godina, nema posao ni školu, roditelje je iscedio do daske u svakom smislu, dok njegovi vršnjaci imaju porodice i karijere on ne zna ni za šta drugo sem za drogu. Sve da se taj čovek skine i da nema nikakvu potrebu da uzme, on nema život, on nema šta da radi, ne zna ništa drugo, i to je najteži deo, a sama zavisnost i apstinencija se još i reše današnjim metodama.
Evo mi u NL imamo legalizovane malte sve droge, a neke teske se dobijaju i na recept (bolje nego da se krade-jeftinije za drustvo), pa opet ima jako mali (relativno) broj (teskih) narkomana.
Ja mislim da je Srbija tu gde jeste jel ne moze da stampa eure. Gledam NL vladu kako poslednjih godina stampa i gura eure kao da sutra nece doci...