Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Paja »

Uroš S. napisao:Jel znate da jedino za NIS, Hellenic pravi posebno pakovanje Koka Kole za prodaju u svojim radnjama na pumpama, ambalaža na kojoj nema napisane preporučene cene zato što hoće da imaju veće marže. Ovo kažem kao zanimljivost, pre nego me neko optuži za podrivanje liberalnog kapitalizma :)
I OMV dere sa cenama. 2 litra CCole sam platio 150 dinara pre godinu dana, a pre neki dan sam 200grama Grand DeLuxe kafe platio 300 dinara. Klasično situaciono otimanje.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pa ljudi sto kupujete na pumpama, tamo ni gorivo ne kupujem :kezo:
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

nikaragva napisao:Cek bre zar NIS nije bio gubitas, kojeg smo se sva sreca resili tako sto smo ga uvalili rusima?

Ili su prodali nas NIS za serpu ribe rusima, a u zamenu trazili odredjen broj dobrih plata?
Nis jeste bio gubitaš, a njegova privatizacija je odličan primer zašto nesposobni političari ne treba da upravljaju firmom i koliko nas to košta. I onda dođe neko pametan da ti priča kako MTS ne treba prodati. Naravno da treba, ne zato što je lepo prodavati nego zato što imamo nesposobne ljude u svim državnim firmama koji su kao što delija reče obični paraziti. Da smo Nemačka možda bi i bilo drugačije.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Ne, treba zaposliti normalnog direktora, nikako prodavati firmu
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Kod MTS-a postoji drugi problem. To što se trenutno nalazi u državnom vlasništvu sprečava kartelsko određivanje cena. Ono u nekoj formi i sada postoji, ali je mnogo manje izraženo. Sa tri velika privatna igrača bi se praktično došlo u situaciju da cene značajno porastu, a kvalitet usluga ostane na istom nivou.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

McGruja napisao:Ne, treba zaposliti normalnog direktora, nikako prodavati firmu
A mi živimo na Neptunu jel da?

Pa i napisao sam da ovo moje mišljenje stoji za Srbiju. Jer očito OVDE neće da dovedu normalne ljude. Napisao sam i da u Nemačkoj verovatno ne bi bilo tako.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Da li kod nas postoji neki zakon protiv kartelisanja trzista, trustova ili kako vec idu ti pojmovi iz ekonomije? :)
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Geza napisao:Kod MTS-a postoji drugi problem. To što se trenutno nalazi u državnom vlasništvu sprečava kartelsko određivanje cena. Ono u nekoj formi i sada postoji, ali je mnogo manje izraženo. Sa tri velika privatna igrača bi se praktično došlo u situaciju da cene značajno porastu, a kvalitet usluga ostane na istom nivou.
:plusone:

Nikaragva, s obzirom da nisu sposobni saobracajne propise da regulisu dovoljno precizno, cisto sumnjam da takvo nesto kod nas postoji :)
I ako postoji, verovatno da ima vise rupa od prosecnog Opel Kadeta :)
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Aco, kada je konkretno Deutsche Telekom (nemac) u pitanju, njegova dugovanja prema poveriocima (bankama) prelaze 1,5 puta vrednost akcija (nadam se da sam dobro razumeo, ako nisam nemam ništa protiv da me neko ispravi), a neto dug je ako se ne varam negde oko 30 milijardi eura. Da je naš Telekom u sličnoj poziciji mi bi ovde već molili ko će da ga uzme i još da mu doplatimo. A taj isti nemac će još da se zaduži da kupi i naš Telekom. Čime će da se zaduži kada mu i onako vrednost kredita prelazi vrednost akcija? Mislim, ekonomija je stvarno zajebana nauka, nije ni čudo što nam ne ide.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Pa jbg, njegova vrednost akcija je 52 milijarde, ako duguje 78 milijardi onda svakom Nemcu duguje po 1000e :D
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

nikaragva napisao:Da li kod nas postoji neki zakon protiv kartelisanja trzista, trustova ili kako vec idu ti pojmovi iz ekonomije? :)
Pa postoje kod nas razni zakoni e sad kako se oni primenjuju je druga stvar :kezo:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Postoji i Komisija za zaštitu konkurencije.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

stefanan napisao:
nikaragva napisao:Da li kod nas postoji neki zakon protiv kartelisanja trzista, trustova ili kako vec idu ti pojmovi iz ekonomije? :)
Pa postoje kod nas razni zakoni e sad kako se oni primenjuju je druga stvar :kezo:
A čovek koji je pisao zakone koji se na to odnose u svom udžbeniku se otvoreno zalaže za kartele :)

Edit: Ne baš zalaže ali je u fazonu da tako treba.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Nije problem da direktor uspesne firme ili guverner ima veliku platu. Problem je kad na ta mesta dodju partijski drugovi sa nimalo pohvalnom biografijom.

Za takva mesta treba raspisati medjunarodni konkurs, pa neka najbolji pobedi ;)
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

perfiko napisao:Aco, kada je konkretno Deutsche Telekom (nemac) u pitanju, njegova dugovanja prema poveriocima (bankama) prelaze 1,5 puta vrednost akcija (nadam se da sam dobro razumeo, ako nisam nemam ništa protiv da me neko ispravi), a neto dug je ako se ne varam negde oko 30 milijardi eura. Da je naš Telekom u sličnoj poziciji mi bi ovde već molili ko će da ga uzme i još da mu doplatimo. A taj isti nemac će još da se zaduži da kupi i naš Telekom. Čime će da se zaduži kada mu i onako vrednost kredita prelazi vrednost akcija? Mislim, ekonomija je stvarno zajebana nauka, nije ni čudo što nam ne ide.

Mislim da koristis pogresnu logiku. Obajsnicu na primeru da bi bilo jasno.

Recimo firma realno vredi 200 milijardi. Dakle sva njena imovina, sva procenjena prilika za zaradu, perspektiva i sl... sve kad saberes kazes ja bih ovo platio 200 milijardi.
E onda ti kazu firma ima i dug 130 milijardi.
Ok, nema problema ali sada cu da je platim 200-130= 70 milijardi.

Dakle vrednost duga ne prelazi vrednost firme vec je cena akcija u teoriji vrednost firme minus dugovanja. Sve u svemu dati firmu pa jos doplatiti nema smisla :)

U trenutku kada se vrednost firme izjednaci sa dugovanjima firma postaje nesolventa i osim ako nije na neki nacin subvencionisana (drzavna???) sledi joj katanac.
Odgovori