Kako se vozi u Srbiji?
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Re: Kako se vozi u Srbiji?
Cekaj a cemu kocenje motorom kad cu brze ukociti noznom kocnicom?
Brzine idu u H-a !!!

Ja da ne kocim i motorom i kocnicama uporedo, odavno bi se zalepio u nesto/nekog ispred sebe. Pogotovo sto volim malo zustriju voznju, i kad npr trebam sa 60-70 da stanem naglo, samo ga vratim iz trece u drugu s medjugasom i legnem na kocnicu. Stanem pre nego da sam ga izbacio iz brzine i samo pritisnuo kocnicu. Isto sto ce i auto u brzini pre usporiti od auta koji je izbacen iz brzine.
A neko rece da je osecaj kocenja samo kocnicama kao da vozi prikolicu, ja se slazem
A neko rece da je osecaj kocenja samo kocnicama kao da vozi prikolicu, ja se slazem

Demokratija je izmisljena da bi se pametni sputali, prostaci podrzali, bogati obogatili a siromasni osiromasili...
- Day Walker
E jbga sad ce ispasti da u iznenadnom kocenju imas vremena da spustis brzinu i legnes na kocnicu.. ma da 

Brzine idu u H-a !!!

- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Ovde se malo brkaju stvari pa zbog toga imamo i nesporazum. Prica se i o naglom usporavanju, normalnom usporavanju, kočenju motorom, menjanju brzina naniže prilikom kočenja. A stvar je prosta, samo se treba utvrditi o cemu pričamo. A zna se i kako se postiže najkraći zaustavni put.
- Day Walker
- carov2
- Kontakt:
Pa šta misliš, zamisli situaciju da ti izleti pešak i tvoju prirodnu reakciju.
- Day Walker
- carov2
- Kontakt:
Pa normalno, ukoliko se ima bilo kakva dilema, pogledaju se testovi kočenja, u kojima se traže maksimalne vrednosti, i to je to.
- Day Walker
Vidis da gore covek kaze kako se brze iznenada ukoci motorom + kocnicom..
Brzine idu u H-a !!!

- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Pa niko i ne prica o naglom kocenju, fala bogu da cu tu da zabodem kocnicu, ali bodem i kvacilo UVEK. Kad razvijes naviku, noge same rade, i daleko si bezbedniji nego da sa obe noge zabodes kocnicu pa da se ugasi auto. Manuelni menjac podrazumeva koriscenje i pri usporavanju, ne samo ubrzavanju. Mozes ti u petoj da naidjes na krivinu pa kocnicom usporis, ali kako ces ubrzati iz pete ako bude trebalo naglo a nisi u obrtajima? Da ne pominjem da se kocnice moraju stedeti nizbrdo i da auto trosi daleko manje ako kocis motorom...
- Day Walker
Brate pa ja kocenje motorom podrazumevam kocenje pri stajanju, ne u voznji.
Nismo se razumeli
Nismo se razumeli
Brzine idu u H-a !!!

- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
U voznji kocim kocnicom, a usporavam motorom. Isto vazi i kad hocu da stanem, ako nije emergency kocenje, uvek kocim motorom paralelno sa kocnicom. Kad vidim nekome crne prednje felne od kocione prasine, znam sa kim imam posla odmah.
- Day Walker
Nisam te posmatrao kao Šumahera, od sada znam s kim imam posla 

Brzine idu u H-a !!!

- nuk
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
- Garaža: Renault Espace 2.0dCi
- Kontakt:
Neko reče a ja podržavam, menjač je uvek u brzini u odgovarajućem stepenu prenosa, bilo krstario, ubrzavao ili usporavao, samo na semaforu može ler
Kod iznenadnog naglog kocenja ces se verovatno razbiti u nesto probas li da ga vracas u nizu pa kocis, to su refleksna kocenja, ja govorim o kontrolisanim kocenjima. Ako ides 150-160 na otvorenom i vidis da ispred tebe na nekom odstojanju neko koci ili stoji kolona, tu imas vremena da kombinujes energiju motora i kocnica za zaustavljanje. Postoji i tehnika naglog kocenja u kombinaciji pritisnute kocnice do kraja i saltanja u nize brzine, ali je malo komplikovanija. Ko je malo blesaviji, moze da proba: legnes na kocnicu stopalom desne noge, u istom trenutku stiskas kvacilo i petom desne noge malo das medju gas i saltas u nizu. To je radnja koja kada neko cita izgleda kao da traje pola minuta, ali u praksi je sekundu-sekundu ipo, i auto se ukopa kao blesav. Mada, to je vise za voznju po stazi, nerealno je to raditi u svakodnevnom saobracaju, tako da i nema mnogo veze sa temom.Day Walker napisao:Vidis da gore covek kaze kako se brze iznenada ukoci motorom + kocnicom..
Meni je praksa pokazala da kocenje motorom prilicno stedi kocnice, 30.000km sam do sada presao sa ovim diskovima i plocicama (doduse, uglavnom otvorenog puta), kojekakve voznje, a cesto je bilo i jurcanja po gradu po noci, gde ih nisam stedeo. Danas sam bas bio da proverim na valjcima da li trebam da menjam nesto, apsolutno nema potrebe

Demokratija je izmisljena da bi se pametni sputali, prostaci podrzali, bogati obogatili a siromasni osiromasili...