ljuba napisao:Pa postoji velika sansa da su membrane na zvucniciama ostarile i izgubile na elasticnosti pa su poceli da bruje. Nije ni laka ni jeftina popravka (ako zelis isti visoki kvalitet zvucnika)
Mozda.
Brum se generise u filterskom delu napojne jedinice pojacala. Zvucnici su samo pasivni prenosioci tog bruma u zvuk, bilo da su novi ili stari.
Sto se tice citiranog, veoma retko membrane mogu da ostare, a inace membrana treba da bude sto kruca.
Verovatno si mislio na vesanje, i da ona sundjerastog tipa ostare i raspadaju se pa membrana vise nije u centru ose i zapinje pri radu sto se cuje. Mada taj zvuk nije brujanje.
Nije skupo, ovde, da se lako i jeftino popravi uz ocuvanje visokog kvaliteta. Otprilike, ovde kosta oko 8 puta manje nego u Nemackoj za identicnu popravku sa identicnim materijalom.
Nedavno sam popravljao sundjerasto vesanje na ITT 8inca basovima pa je informacija sveza.
Sto se tice gumenog vesanja, i ono se moze menjati mada je to mnogo dugotrajnije i obicno traje 40+godina do pojave problema.
Ona starija papirna vesanja su trajna prakticno, odnosno traju i po 70tak godina bez tragova ostecenja. Imam vise takvih zvucnika, dvocifren broj pa znam.
Sto se tice zvucnika sve je moguce pa je jako tesko bez pregleda i slusanja uzivo procenjivati stanje i vrednost eventualne popravke.
Za razliku od toga, filteri u ispravljacima se standardno popravljaju nakon 30tak godina (ako su kvalitetniji elektroliti) sa novima iz standardne ponude.
Bilo koji stariji uredjaj zahteva ako ne zamenu ono bar detaljno ciscenje, deoksidaciju konektora i potova, justiranje mehanike, proveru radnih napona i tacaka itd. da se dovede u redovno operativno stanje bez sumova i krckanja.
To posebno vazi za lampase starije od oko 60godina iz doba pre stampanih kola.
Pisem iz iskustva, nema uredjaja koji se ne moze vratiti u radno stanje samo ako se zeli odnosno nekome vredi taj uredjaj.