Električna energija preko solarnih panela i dalja prodaja EPS

Razne teme, pitanja, iskustva
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Električna energija preko solarnih panela i dalja prodaja EPS

Post od AcaKayak »

Jel čuo neko za priče da EPS otkupljuje solarnu energiju po subvencionisanim cenama (i ostale tipove energije ali za ovu imam info baš od prodavca) i lik kaže da je dosta dobar posao, ali smo o tome pričali bukvalno sat vremena nakon upoznavanja tako da nemam pojma da li laže.

Fazon je, napraviš solarnu proizvodnju i potpišeš ugovor s EPSom, on ti otkupljuje po fixnim cenama, nema pregovaranja. Znate li nekoga da se bavi ovim?
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Re: Električna energija preko solarnih ploča i dalja prodaja

Post od Rakhil »

Jos jedna sema da se drzavne pare sliju u privatne dzepove.

EDIT: izvinjavam se na ovom "drzavne pare", to ne postoji, opalio sam sebi samar za kaznu. Mislio sam na pare gradjana, naravno :kezo:
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Mene interesuje ekonomska isplativost :)

Mora tako po EU zakonima da se radi. Kada doguraš do odrešenog procenta dobijanja struje iz obnovljivih resursa onda možeš da je izvoziš. Imao sam ispit iz resursa pa znam o tome, ali ne znam kako je kod nas regulisano.

Ovo kako taj poznanik priča, ako potpišeš ugovor na 12 godina, što sam i našao na netu, treba da se šutiraš nogom u dupe.

Čuo sam i ranije od dosta sposobnih ljudi da razmišljaju o tome ali niko nije iznosio konkretne cife kao ovaj. Neću javno da ih iznosim jer su ozbiljne, a i ne poznajem ga dobro.
CR7
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2014, 00:26
Garaža: BMW 316D F30

Post od CR7 »

ja imam 3 solarne ploce na krovu,ali mi one sluze za grejanje vode u centralnom bojleru od 500l za celu kucu :)
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Na papiru je isplativo sigurno, ali cenim da moras ispuniti vise od nekoliko neformalnih uslova da bi potpisao ugovor i dobio pare na kraju. U prevodu, da ja imam par stotina hiljada i hocu da ulozim u to, kulturno bi mi bilo predoceno da ga duvam
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Problem sa svim obnovljivim izvorima energije (solarna, vetrogeneratori...) je što je cena proizvodnje daleko veća od tržišne cene.

Politika razvijenih država je da stimulišu ovaj vid proizvodnje zbog ekologije pa plaćaju tako dobijenu struju daleko više nego što je posle prodaju. Čist sistem subvencija.

Ako EPS kupuje tako dobijenu struju, a kupuje je, mora je platiti skuplje od struje dobijene na tradicionalni način.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Sve to isto sam i ja cuo.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Da ali niste uzeli u obzir da je cena el. energije u proizvodnji jeftina, skupa je prodaja, distibucija i porezi. U zapadnoj evropi sve vise centrala (konvencionalnih) propada jel ne moze da se takmici sa velikim igracima, i nema veze zeleno ne zeleno.
Konkretno NL daje svojim gradjanima foru da koliko potrose el energije toliko i proizvedu i direktno oduzmu od racuna, sto je subvencija od oko 80% mada ne deluje tako. Mnogo mojih kolega imaju krovove pokrivene plocama i nadaju se da dok ne izvuku investiciju (4-8god) nece da se promeni zakon... Inace red investicije za pokrivanje potrosnje cele kuce je oko 4500eur-a samo u opremi, ali nije tesko montirati, i sve je kineska roba, a crnjak je da moja firma (drugo odeljenje) proizvodi iste proizvode ali niko ne kupuje od njih :) inace konverteri se kace na internet pa mozes da vidis koliko proizvodis i da igras i sa drugim parametrima. Sledeci korak je koriscenje el. Auta i bojleri na struju / sunce
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Ono sto ide u prilog ovako necemu i uprkos vecoj ceni proizvodnje je da se polako formiraju regulativne norme po kojima odredjeni procenat proizvodnje svake kompanije u svetu koja proizvodi elektricnu energiju mora da bude iz obnovljivih izvora ("renewables").

Jako puno para se u svetu u poslednje vreme ulaze u istrazivanja zelenih izvora energije i slicnih stvar. U Srbiji ce to, naravno, pricekati...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Koji se sve tacno nacini stvaranja el. energije, smatraju zelenim, i kako je hidroelektrana nezelena?

Tapatok za Vindovz
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Igor
Reactions:
Pridružio se: 26 Jun 2012, 10:33
Garaža: Skoda Octavia MK3 TDI, BMW 320D E90 LCI

Post od Igor »

Drugar je hteo kod nas na Dunavu da odradi mini hidrocentralu (u vidu splava), napravili projekat i sve papire.. Ali na kraju nije doslo do dogovora sa EPSom.. Tako da je odustao..

U Madjarskoj sam bio u pogonu gde iz okolnih farmi skupljaju stajski izmet, pripremaju u bazene iz kojih vuku gas do generatora, struju salju u mrezu a toplotu od hladjenja generatora u fabriku pored gde je koriste za susenje perja. Znaci maximalno iskoriscenost..

Oni su bili extra zadovoljni tada, mada ih je tu dobar deo pogurao EU projekat..
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Xepoj87 napisao:Koji se sve tacno nacini stvaranja el. energije, smatraju zelenim, i kako je hidroelektrana nezelena?

Tapatok za Vindovz
Ko kaze da nije "zelena"? :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy
Poslednja izmena od Delija u 05 Okt 2014, 20:21, izmenjeno 1 put ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Pre 2 godine sam bio u razmatranju takvog jednog projekta posto imam sve uslove. Osim politickih, ne bavim se istom profesionalno pa je otpala dobra volja EPSa po mom utisku i nacinu na koji su postupili. Ja nisam uspeo da nadjem modus kako se to "dogovara" sa EPSom, na upit oni prosto nemaju definisanu proceduru i samo kazu ne moze (tj nosite se u tri lepe).

Ovaj 'biznis" je zakonski pokriven i na papiru je sjajno kada se i ako uspe da potpise Ugovor sa EPSom.

@kayak, imam na raspolaganju panele, invertere, kontrolere, atestirano je i cak nesto ima trenutno i na stanju u magacinu uvoznika.
Ako resis pravne zavrzlame nema smetnje za realizaciju sa tehnicke strane.
Gde, posto, koliko, kako -na pp.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Unisti biljni i zivotinjski svet i posle termoelektrane spada u najgori moguci vid proizvodnje energije(po prirodu).

Ti paneli su uglavnom nacin za uzimanje para od drzave preko subvencija a svi paneli sveta ne bi mogli Tokijo da osvetle. Najefektivniji i najzeleniji nacin je nuklearna energija ali se zeleni naravno nece sloziti.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Slazem se donekle, samo vec vise puta do sada se pokazalo da je nuklearna energija vrlo opasna. Cernobil i Fukusima su u ovom trenutku i dalje ogroman problem. O Fukusimi se vise ne prica, a tamo je i dalje pakao i svaka ideja za saniranje koju su do sada imali je propala.
Odgovori