Električna energija preko solarnih panela i dalja prodaja EPS

Razne teme, pitanja, iskustva
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Električna energija preko solarnih ploča i dalja prodaja

Post od ftj »

Taj broj je na nivou statisticke greske kada se uporedi sa posledicama termoelektrana.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Plasim se da broj ovde nije problem, zato sto jedna elektrana moze da napravi takvu katastrofu da to ne mozemo ni da zamislimo.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Sa jedne strane sam totalno za nuklearnu elektranu, kao najisplativiji vid dobijanja elektricne energije. S druge strane, nije to za Srbiju, sa nasim kupljenim diplomama i skidanjem santimetara asfalta radi drpanja.

Solarne ploce su super stvar da sebi smanjis racun, obezbedis dodatan izvor napajanja, i da se u krajnjoj liniji ponasas racionalno sa neobnovljivim resursima. Kao ulaganje u biznis - ponavljam, samo ako si povezan gde treba i kako treba
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Delija napisao:
Xepoj87 napisao:Koji se sve tacno nacini stvaranja el. energije, smatraju zelenim, i kako je hidroelektrana nezelena?

Tapatok za Vindovz
Ko kaze da nije "zelena"? :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy
Nisam ti nista pomenuo za obnovljive izvore, nego za zelene koje si pomenuo...
Jako puno para se u svetu u poslednje vreme ulaze u istrazivanja zelenih izvora energije i slicnih stvar. U Srbiji ce to, naravno, pricekati...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

I ljudska civilizacija je opasna pa ne razgovaraju (otvoreno) o tom problemu :) Sve je opasno u covekovim rukama, jedino je pitanje koliko se ima srece :) Evo NL bi trebalo da je na vrhu po koriscenju zelene energija, ali je sve stalo od zadnje krize, dosli su neki novi prioriteti i cuvanje dupeta.

Inace dobra ideja za Srbiju je nesto sto se desava cesto u poslednje vreme u NLu. Naprave farmu vetrenjaca (offshore), ili solarnih panela i prikace na neki data centar (to vuce struju kao ludo..) ili na neku fabriku (cesto neku rafineriju ili sl da se igraju kako su i oni zeleni) direktno - bez kacenja na interkonekciski sistem, znaci bez mogucnosti uticaja na mrezu (fizicki i finansiski). To ne moze EPS cak ni u Srbiji da zabrani :) i sto je najlepse to je unutrasnji energetski prsten koji nigde u svetu nije (cvrsto) regulisan...
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

To ti ovde ne bi proslo ni u teoriji. Do relativno skoro je EPS zakonski bio jedini proizvodjac i distributer, ni sad nije bitno drugacije u praksi.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Nisu hidroelektrane toliko zelene. Jeste obnovljiv izvor energije, ali one promene ekosistem, mnogim zivotinjama, biljkama, pa i ljudima. Neretko se iseljavaju citava sela, zbog hidroelektrana.

Ne znam sto nuklearni otpad ne stave u raketu i lansiraju ga na Sunce :)

Te solarne ploce nisu bas toliko isplative. Mislim da je to sada "najgori" izvor energije, da se ne upustam u detalje. Jedan blok bilo koje nase TE moze da napravi vise struje nego citava Srbija sa solarnim panelima :)
To je ok za vikendice, koje se mogu snabdevati iz malo vecih akumulatora.

Hteo sam da stavim solarni panel koji bi punio akumulatore, a koji bi pokretali toplotnu pumpu, da mi grejanje zavisi samo od apokalipse :)
Medjutim, sacekacu jos malo, posto stvari na tom polju jos uvek napreduju. Pre par godina sam morao da pokrijem celo plac panelima, sada je mnogo bolja situacija :)

Inace mi placamo na racunu koliko znam, neku taksu za obnovljive izvore.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Xepoj87 napisao:Nisam ti nista pomenuo za obnovljive izvore, nego za zelene koje si pomenuo...
Ne razumem sta ti nije jasno - to je sinonim.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Pa nema sta da prodje - ne dolazi u dodir sa EPSom, samo sa MUPom (vatrogascima) to je unutrasnja instalacija firme, ne spoljasnja o tome pricam, kao kada bi EPS kontrolisao baterije koje imas u kuci... posto u njih skladistis energiju. Sve sto nije konektovano (sinhronizovano sa protokom energije reverzibilno) na mrezu direktno ne moze da ima vezu sa EPSom. Jel ako bi to bio slucaj firme ne bi mogle da imaju UPSove niti jake masine...
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Ići protiv EPS-a u kome sedi 10.000 milijardi stranački postavljenih radnika je ravno samoubistvu. Zamisli ti da dođeš ovde i da kažeš ''Ja od danas želim da proizvodim čistu električnu energiju u zemlji Srbiji''. Prvo bi te 10 godina davili papirima i dozvolama, a ako se po isteku desete godine nisi samoubio, oni bi dotukli sa neplaćenim taksama na njihovo utrošeno vreme.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Ja prosto kazem da kad bi recimo fabrika htela da napravi svoju farmu vetrenjaca ili polje solarnih ploca i da nezavisno od sistema napaja sebe, to ne bi proslo. Razumem da to nije logicno i da ti ne deluje normalno, ali video vise puta u praksi.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Ako govoriš o proizvodnji za svoje potrebe možda si u pravu, ali za njihove je druga priča.

Meni ne bi bio problem da potpišem taj ugovor , samo ne znam još uvek ništa o tome, raspitaću se više narednih dana.

Ljubitelj, kad budem imao malo više slobodnog vremena, pišem ti!

EDIT: prvi deo posta odnosi se za Gezu.
Poslednja izmena od AcaKayak u 05 Okt 2014, 21:08, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Ne prolazi, naravno, zabranjeno zakonom. Nije da nisu mnogi probali pa i malim vetrenjačama pa ih EPS naguzi. Kako, nemam pojma.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Pa isto kao sa svedskim detektorima '80 kada su lovili TVove bez pretplate :) Tom logikom bi trebalo da oduzimaju i svaku solarnu plocu koju vide... na kuci, zgradi ili mobilnom telefonu (imao mi je drug zgodna stvar na moru)...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Geza napisao:Ići protiv EPS-a u kome sedi 10.000 milijardi stranački postavljenih radnika je ravno samoubistvu. Zamisli ti da dođeš ovde i da kažeš ''Ja od danas želim da proizvodim čistu električnu energiju u zemlji Srbiji''. Prvo bi te 10 godina davili papirima i dozvolama, a ako se po isteku desete godine nisi samoubio, oni bi dotukli sa neplaćenim taksama na njihovo utrošeno vreme.
Zakon je predvideo bas takvu mogucnost, tipa ja od danas zelim da proizvodim elektricnu energiju po zvacnicnoj ceni, hocu da tipski Ugovor potpisemo, koja bi trebala u teoriji da bude administrativno posao po komplikovanosti slican registraciji automobila recimo tj nesto definisano sa poznatim pravilima opste vazecim.

Kao sto si rekao nesto raditi sa EPSom je ravno samoubistvu, odnosno preciznije sa lokalnim DOO za distribuciju konkretno EDB. Ja sam planirao da krenem sa 30m2 pa da se prosiri na 140m2 ali u sudaru sa EPSom potonula ideja kao Titanik negde duboko.

Ekonomski efekat je jasan, tehnicki je lako izvodljivo, cena je odredjena pravilnikom i fiksirana. Na papiru.

Zato bih voleo da vidim to cudo/ racun ispostavljen EPSu za svoju proizvodnju. Znam za firmu iz Panceva koja je uspela barem je tako bilo na TVu prikazano ali uz teske muke kako su navodili koliko se secam.
Odgovori