Zato i izbegavaju da ulaze u takve varijante, ako ikako mogu, a nažalost još uvek mogu.Paja napisao:Problem sa svim obnovljivim izvorima energije (solarna, vetrogeneratori...) je što je cena proizvodnje daleko veća od tržišne cene.
Politika razvijenih država je da stimulišu ovaj vid proizvodnje zbog ekologije pa plaćaju tako dobijenu struju daleko više nego što je posle prodaju. Čist sistem subvencija.
Ako EPS kupuje tako dobijenu struju, a kupuje je, mora je platiti skuplje od struje dobijene na tradicionalni način.

I kod nas ima nekoliko postrojenja za proizvodnju bio-gasa i njegovo korišćenje. Kamo sreće da ih je više, ali onda zadiremo u onu drugu temu na forumu. Može da bude veoma isplativo, ali ovde se sve gleda na vrlo kratak rok. Još od pre 3-4 godine je urađen idejni projekat za tako postrojenje za PKB, fali novca, došli izbori... Mada ne sekiram se, aktiviraće već priču Žvalja i Mikula Mali pred neke sledeće izbore.Igor napisao: U Madjarskoj sam bio u pogonu gde iz okolnih farmi skupljaju stajski izmet, pripremaju u bazene iz kojih vuku gas do generatora, struju salju u mrezu a toplotu od hladjenja generatora u fabriku pored gde je koriste za susenje perja. Znaci maximalno iskoriscenost..
+1Rakhil napisao:Solarne ploce su super stvar da sebi smanjis racun, obezbedis dodatan izvor napajanja, i da se u krajnjoj liniji ponasas racionalno sa neobnovljivim resursima. Kao ulaganje u biznis - ponavljam, samo ako si povezan gde treba i kako treba
Čak i ako si povezan gde i kako treba, nisam siguran da je ovo biznis sa brzim povratom sredstava, jer bi uobičajeni srpski igrači već bili u priči.
Za neku interni varijantu, fenomenalna stvar, bez obzira na dug period potreban da bi se isplatilo. Imam par ideja, voleo bih da ih jednog dana realizujem.
Zašto? Takve kombinacije odavno funkcionišu, bez nekih problema.nikaragva napisao:Hteo sam da stavim solarni panel koji bi punio akumulatore, a koji bi pokretali toplotnu pumpu, da mi grejanje zavisi samo od apokalipse
Medjutim, sacekacu jos malo, posto stvari na tom polju jos uvek napreduju. Pre par godina sam morao da pokrijem celo plac panelima, sada je mnogo bolja situacija