A to sto celik ne rdja je kao znak kvaliteta, ili sta? Treba sva ta kola 5+ godina i 200, 300+ kkm iz obecanih severnih zemalja dici na dizalice pa videti koji gde ima oksid. Ja sam gledao u to x puta, od Audi C6 do cuvenog Volva XC90. Eto, cudo, oksidirali srafovi od celika u prisustvu vode i soli, pa sad to kao nesto pokazuje.
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Rđa osnovni materijal od kog su diskovi, naravno, nego su ovi kvalitetniji zaštićeni nekom bojom. Pločice skinu boju samo sa dela gde naležu, dok ostatak diska ostaje netaknut.
Svaki disk će da zarđa ja delu gde ga dodiruju pločice kad auto dugo stoji na ulici.
Meni lično je vrlo ružno kada auto sa velikim alu felnama ima zarđale diskove.
Da, vec sam se uplasio da vama ne rdjaju diskovi po tragovima plocica
Meni ne rdjaju okolo. Deluje kao nesto peskareno, namazano s necim, sta ja znam. Ali tamo kuda struzu plocice, ce posle nekog vremena da se pojavi povrsinska rdja. I to se skida prstom, odnosno kao da je po disku rdjava neka prasina.
Mislim da to sve zavisi koliko su diskovi kvalitetno uradjeni. Rdja je dobar pokazatelj da li su kociona klesta ispravna ili imaju isti pritisak na plocicu sa svih strana. Meni su stari diskovi (fabricki) na Audiju rdjali malo cesce ili 2 dana na parkingu vec su se videli tragovi korozije na zadnjim i to samo jedna linija dok se nisam uverio da mi feder na zadnjim klestima pun blada.. Kasnije sam imao problema sa prednjim jer sam ih pregrejao i iskrivio, a kako su dotrajali kupio sam Brembo diskove i plocice za 100jevreja komad x 4.. Imali su tu sivu boju i rdjali su samo gde je gazila plocica ali ravnomerno..
Na BMWu za sada nemam tih problema, nisam ni zagledao da li ima korozije...
Rđa na diskovima je nebitna stvar. To nije nikakav znak boljeg kvaliteta. Kvalitet diska se gleda samo kroz njegovu funkcionalnost, a rđa spadne posle 5 kočenja.