Zimske gume - da ili ne?
- Sh@rance
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
- Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29
Re: Zimske gume - da ili ne?
Miselin je odlicna guma za manje automobile poput mog izuzetno mekana guma i koliko toliko pospesuje na udobnosti mozda se to ne oseca na vecim automobilima ali na mojim kolima se drasticno oseca izmedju Michelina i predhodnih Firestonki.
Ja imam Alpin A4 i sada ce im biti cetvrta sezona, a presao sam sa njima 12000km posto vodim evidenciju o pneumaticima kada ih skidam i montiram i na koliko km. Prezadovoljan sam sa njima iako je jos na debeloj sari sigurno 7-8mm teracu ih jos ovu sezonu i sledecu cu menjati gume ali marku verovatno ne.
Ja imam Alpin A4 i sada ce im biti cetvrta sezona, a presao sam sa njima 12000km posto vodim evidenciju o pneumaticima kada ih skidam i montiram i na koliko km. Prezadovoljan sam sa njima iako je jos na debeloj sari sigurno 7-8mm teracu ih jos ovu sezonu i sledecu cu menjati gume ali marku verovatno ne.
Ubedljivo najtrajnije gume prave. Ko pravi velike kilometraže treba da ih razmatra kao prvu opciju.
Tapatalk Pro
Tapatalk Pro
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Re: Одг: Zimske gume - da ili ne?
Bio, vise nije. Stara slava ga i dalje jos donekle prodaje.
Energy E3A, Primacy Alpin 3 je trebalo zaista istrositi trajale su po sari oko 100.000. Zaboravih mx seriju te su isto bile neunistive.
Primacy HP, Pilot Sport 3, Pilot Alpin, su gume koje kratko traju, kad kazem kratko mislim nista vise od konkurencije. A plus sto su sve ispucale kao da imaju 15god posle 3-4.
Saver im je jedino sad za kilometre, ali ima i svoje mane kisa npr.
Energy E3A, Primacy Alpin 3 je trebalo zaista istrositi trajale su po sari oko 100.000. Zaboravih mx seriju te su isto bile neunistive.
Primacy HP, Pilot Sport 3, Pilot Alpin, su gume koje kratko traju, kad kazem kratko mislim nista vise od konkurencije. A plus sto su sve ispucale kao da imaju 15god posle 3-4.
Saver im je jedino sad za kilometre, ali ima i svoje mane kisa npr.
Meni se Pilot Sport 3 ubedljivo najbrze trosila..nidza napisao:Ubedljivo najtrajnije gume prave. Ko pravi velike kilometraže treba da ih razmatra kao prvu opciju.
Tapatalk Pro
Konkurenti traju još kraće.
Tapatalk Pro
Tapatalk Pro
- dag81
- Kontakt:
Ako poredimo npr Dun RT vs GY asimetric 2 vs Mich ps3, GY ih ubija sa trajnoscu, Dunlop RT sa netrajnoscu ali dobija sa mekocom, drzanjem. RT u stvari nije bas guma za svaki dan ( Race Technology) sve kaze.
@Adrei, nisi vozio RT 17+
Ali tena su zimske jel a nekako vise iskustva dodje sa letnjim. A na kraju sve je relativno. Znam slucajeve npr Wintera sa 20k km da su gotove a i sa 60k da su bile deformisane a sara vise od pola.
@Adrei, nisi vozio RT 17+
Ali tena su zimske jel a nekako vise iskustva dodje sa letnjim. A na kraju sve je relativno. Znam slucajeve npr Wintera sa 20k km da su gotove a i sa 60k da su bile deformisane a sara vise od pola.
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
I onda dodju Bridgeston i Conti i pojasne sta znaci letnja guma i dugotrajnost 

Brzine idu u H-a !!!

Bridgestone je krs guna, bas tvrda i bucna. Primacy HP vec 3. godinu mi traju, niti su bucne, niti tvrde, izdrzljive(vise od pilot sporta, sto se rupa tice), a za to vreme su presle jedno 30.000km, i u full su stanju. Mozda i najbolja guma posle Continentala, koju sam imao, a imao sam Potenza,Pilot sport 3 i dalje imam, Advan Sport, Sport Contact. I to je valjda to, sto se letnjih tice, najbolje mi bile Conti sport contact 3, pa Michelin Primacy HP.
Po snegu su mi se najbolje pokazale Conti ts830 i Dunlop 3D, a najgore Pirelli SottoZero, koje cu izgleda morati i ove sezone da furam, na prednjim tockovima, jer gume jbno odbijaju da se trose... Mozda i to sto su runflat utice na sve... Sve gume kojensam ovde naveo su bile par meseci stare, osim Primacy hp, koji je bio iz prethodne godine, i Potenza 050, koja je takodje dosla godinu dana stara, preko internetprodajaguma.com, gde od tada nisam kupovao gume.
Da napomemem da su gore sve navedene gume, iste dimenzije, 225/45 R17.
Tapatok za Vindovz
Po snegu su mi se najbolje pokazale Conti ts830 i Dunlop 3D, a najgore Pirelli SottoZero, koje cu izgleda morati i ove sezone da furam, na prednjim tockovima, jer gume jbno odbijaju da se trose... Mozda i to sto su runflat utice na sve... Sve gume kojensam ovde naveo su bile par meseci stare, osim Primacy hp, koji je bio iz prethodne godine, i Potenza 050, koja je takodje dosla godinu dana stara, preko internetprodajaguma.com, gde od tada nisam kupovao gume.
Da napomemem da su gore sve navedene gume, iste dimenzije, 225/45 R17.
Tapatok za Vindovz
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- Day Walker
Ne bih rekao da je Bridgestone krs. Tvrda jeste al krs nikako nije 
Takodje ne vidim da je bucna, bar ne one koje sam ja vozio i vozim.
A i testovi kazu drugacije.

Takodje ne vidim da je bucna, bar ne one koje sam ja vozio i vozim.
A i testovi kazu drugacije.
Brzine idu u H-a !!!

- dag81
- Kontakt:
Ja se uvek setim Heroja sa Bridgestone Potenza re030a i drugih kada vidim da su izgurale 40-50k( neke i vise) a Heroju se pojele posld 20k.
Pa se pitam kako. A znam da ih je uzeo nove, a neki spominju i 80k da su presle pa mi zvuci nemoguce. Misterija za mene.
Bridgestone er300 je isto luda sa trajnoscu(120.000km na Passatu B6) ali i izdeformisane maks.
Drugar na Puntu 2 taxi 120k km sa GY UG7 napred kako kaze oko 60-70 i ostalo pozadi. Sad su na markeru.
Pa se pitam kako. A znam da ih je uzeo nove, a neki spominju i 80k da su presle pa mi zvuci nemoguce. Misterija za mene.
Bridgestone er300 je isto luda sa trajnoscu(120.000km na Passatu B6) ali i izdeformisane maks.
Drugar na Puntu 2 taxi 120k km sa GY UG7 napred kako kaze oko 60-70 i ostalo pozadi. Sad su na markeru.
- Day Walker
Moje u dimenziji 235/45r18 guraju vec 30.000+ (DOT 3009) - Potenza al ne znam koji model
Na Astri G sam imao turancu i covek je ovog leta tek zamenio, a ja ih kupio 2008. i zgazio ko zna koliko km
Na Astri G sam imao turancu i covek je ovog leta tek zamenio, a ja ih kupio 2008. i zgazio ko zna koliko km
Brzine idu u H-a !!!

Nije radio Mek.dag81 napisao:Ja se uvek setim Heroja sa Bridgestone Potenza re030a i drugih kada vidim da su izgurale 40-50k( neke i vise) a Heroju ih pojeo posld 20k. Pa se pitam kako.

Nije 20k, vec su mi trajale od marta, do novembra, sa 3500km mesecno, od kojih je 95% grad bio. A bio klinac, gazio ga kao da ne postoji sutra... Uopste nije uporedivo sa mojom sadasnjom situacijom, a tek ne sa ljudima koji normalnije koriste kola. Tada sam slistio plocice za 10k, a diskove takodje nesto suludo brzo, ne secam se tacno, postoje na forumu slike moje servisne.
Zato nisam rekao da kratko traju, jer nisam to specijalno primetio, za razliku od Advan Sporta, vec su zaista tvrde kao kamen, i poprilicno bucne. U pitanju je 050a model.
Tapatok za Vindovz
Zato nisam rekao da kratko traju, jer nisam to specijalno primetio, za razliku od Advan Sporta, vec su zaista tvrde kao kamen, i poprilicno bucne. U pitanju je 050a model.
Tapatok za Vindovz
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
- dag81
- Kontakt:
Da 050a, na nju mislih a napisah nepostojecu.
Meni je ostalo da si kukao prvo zbog DOTa a drugo zbog trajnosti a ti je sprzio expresno, mogao si i 2-3god staru gumu da stavis bez problema.
Meni je ostalo da si kukao prvo zbog DOTa a drugo zbog trajnosti a ti je sprzio expresno, mogao si i 2-3god staru gumu da stavis bez problema.
- pigeon
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 12:22
- Garaža: Škoda Octavia A8 1.4TSI 8AG + Fiat 500
Pojavio se ovaj test na ADAC i A5 se nije baš proslavio tako da sam ipak naručio Dunlop 4D:pigeon napisao:Dvoumim se između A5 i 3D. Nema još testova za A5 ali verujem da će biti moćna. Cena otprilike ista kao 3D i 4D tako da ću verovatno uzeti A5 iako verujem da je i Dunlop super (vozim letnje Dunlop i super su)
Ima neko neku drugu ideju?
http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821