Da li stvarno ovim želiš da kažeš da je menjač u stanju da iskompenzuje 130 vs 295Nm? Jeste teoretski, ali bi morao da ima 2,5x gušće raspoređene brzine, odnosno s obzirom da Saab ide sa drugom do 100, Alfa sa TS bi išla sa drugom do 40, što apsolutno nije slučaj. Menjači su im zapravo daleko sličnijih odnosa, što u praksi znači da Saab može da se vozi isto kao Alfa TS, ako to tako želiš, ali obrnuto to nije slučaj.dragan napisao: Subjektivni osecaj moze da prevari, markoni je to lepo objasnio. Da, u rezimu o kom pricas je turbo u prednosti ali ne tolikoj koliko izgleda jer je na alfi prenos skracen i to se time donekle kompenzuje. Moj auto bas i nije za poredjenje jer je motor dosta vece specificne snage i ima dosta kraci prenos, ako gledas auto u celosti. I elasticnost je na nivou dizela od >300nm u c segmentu... Da ne kazem i bolja u nekim slucajevima, u rezimima gde turbo jos ne "puni", tipa povlacenje sa 60 u 6. brzini...
Znaš li šta znači ~17% povećanog torka na istom autu, tj ovo što ja imam posle remapa? Imaš subjektivan utisak da auto ide duplo bolje, ne 17% bolje. Zamisli da na dva slična automobila imaš razliku u torku od 126%? Neka je Saab teži 10%, neka je menjač duži 10%, ostaje veoma ozbiljna razlika.
Nema potrebe da braniš atmosferu u slučaju turbo benzinca, pogotovo sa istom zapreminom, jer turbina pravi veliku razliku. Sa turbo dizelom i može da se poredi, jer dizel gubi dah posle 4000rpm, ali benzinac ne.