Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Pa onda par miliona u UK, pa par milijardi u DE. 

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Martin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
- Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G
Da li neko može da mi objasni zašto se u Srbiji ne uvede da kurs dinara bude fiksan? 

- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Covece, samo se pitam kako tako malo ljudi emigrira u Belorusiju, ili ide tamo da radi, jesu li svi ti milioni koji opsedaju zapadne zemlje toliko retardirani da ne vide ocite prednosti zivota u Lukasenko Lendu? Bice da je opet ta indoktrinacija putem medija, nemam drugo objasnjenje.
@Martin - zato sto onda NBS ne bi imala sta da radi, a drzava ne bi imala mogucnost stampanja para kad im ustreba da troskare.
Moze neki izvor za sve ovo?Incognito napisao:Eto ta statistika je pravi primer demagogije i netacnih informacija koje nam zapad plasira. Ne kazem da se na istoku zivi bolje nego na zapadu, ali zasto ti "prepametni" amerikanci koji su uspeli da izbunare gde se sve na istoku tesko zivi ne navedu i cinjenicu da u samoj Americi 45.000.000 ljudi gladuje i zivi bez krova nad glavom. Niti se svi amerikanci tusiraju, niti imaju redovan obrok, niti imaju krov nad glavom, ali oni to nikad nece reci. A i po stopi samoubistava (posto je i o tome rec) EU i SAD po glavi stanovnika daleko prednjace ispred Kine i Bangladesa.
@Martin - zato sto onda NBS ne bi imala sta da radi, a drzava ne bi imala mogucnost stampanja para kad im ustreba da troskare.
Dragvorl, Ja nisam pricao o teorijama zavere, samo kazem da je stopa samoubistava u toj istoj americi i na citavom zapadu uopsteno, znatno veca nego u drugim delovima sveta, a to bi svakako trebalo da bude bitan parametar koji odlucuje o kvalitetu zivota.
Starac, Zavisi sta za koga predstavlja zanimljivu zemlju jer ja licno, ako me neko pita, ne bih voleo da zivim u 90% evropskih zemalja. Mozda Maroko nekome jeste dosadan, meni licno nimalo nije, cak stavise,deluje mi veoma interesantno. Jedino mi se ne dopada sto je rec o muslimanskoj zemlji, iako je rec o sekularnoj zemlji u kojoj se zivi i po njihovim obicajima, ali i slicno kao na zapadu ako tako pozelis, bez da te bilo ko zbog toga posmatra drugacijim ocima. Ljudi su veoma otvoreni i druzeljubivi, sve je jeftinije nego u Srbiji, pocev od najobicnije kafe u kaficu koja je oko 8 njihovih dirhama ili manje od jednog evra, pa do najkvalitetnijeg komada odece poput vrhunske kozne jakne koju sam tamo kupio za manje od 150 evra, a koja je ovde u Srbiji minimum duplo skuplja. Imaju sve sto imamo i mi, osim nekih sitnica koje zahtevaju krace navikavanje, ali Boze moj, to je potpuno normalno.
Takodje, ne mogu da se slozim da stranci vole da zive u Srbiji jer osim pojedinih stranaca koji rade u velikim sistemima (tj. predstavnistvima stranih firmi) ne vidim da nesto stranci hrle u Srbiju niti bilo ko moze da me ubedi da se u Srbiji zivi bolje nego u vecem delu sveta. Ja zivim u Srbiji, tj. u najrazvijenijem delu ove zemlje - Beogradu i nikako ne vidim da se (izuzev pojedinaca), ovde uopste dobro zivi.
Starac, Zavisi sta za koga predstavlja zanimljivu zemlju jer ja licno, ako me neko pita, ne bih voleo da zivim u 90% evropskih zemalja. Mozda Maroko nekome jeste dosadan, meni licno nimalo nije, cak stavise,deluje mi veoma interesantno. Jedino mi se ne dopada sto je rec o muslimanskoj zemlji, iako je rec o sekularnoj zemlji u kojoj se zivi i po njihovim obicajima, ali i slicno kao na zapadu ako tako pozelis, bez da te bilo ko zbog toga posmatra drugacijim ocima. Ljudi su veoma otvoreni i druzeljubivi, sve je jeftinije nego u Srbiji, pocev od najobicnije kafe u kaficu koja je oko 8 njihovih dirhama ili manje od jednog evra, pa do najkvalitetnijeg komada odece poput vrhunske kozne jakne koju sam tamo kupio za manje od 150 evra, a koja je ovde u Srbiji minimum duplo skuplja. Imaju sve sto imamo i mi, osim nekih sitnica koje zahtevaju krace navikavanje, ali Boze moj, to je potpuno normalno.
Takodje, ne mogu da se slozim da stranci vole da zive u Srbiji jer osim pojedinih stranaca koji rade u velikim sistemima (tj. predstavnistvima stranih firmi) ne vidim da nesto stranci hrle u Srbiju niti bilo ko moze da me ubedi da se u Srbiji zivi bolje nego u vecem delu sveta. Ja zivim u Srbiji, tj. u najrazvijenijem delu ove zemlje - Beogradu i nikako ne vidim da se (izuzev pojedinaca), ovde uopste dobro zivi.
- Rakhil
Stopa samoubistava na 100.000 ljudi:
SAD - 12
Belorusija - 20.5
SAD - 12
Belorusija - 20.5
@ Rakhil
Sticajem okolnosti, bavim se poslom (proizvodnja i izvoz softvera) koji mi pruza mogucnost da saradjujem sa raznim kompanijama iz mnogih evropskih zemalja i tvrdim da je trziste Rusije i Belorusije daleko zahvalnije za poslovanje od istocnoevropskih EU trzista poput Poljske ili recimo Litvanije koju svi velicaju i navode kao primer uspesne zemlje. E u toj istoj Litvaniji 99 % trzista drze Svedjani i uopsteno, skandinavski monopol koji vuce sve konce u toj zemlji. Veliki deo obicnog naroda je prinudjen da trazi posao u zapadnoj evropi. Slicna stvar je i sa Poljskom, tako da je ta ista Belorusija koju je zapad okarakterisao kao okorelu diktaturu, za jednu Litvaniju primer slobodnog trzista gde se uspesno nadmecu kvalitet i cena i gde se sasvim dobro moze zaradjivati ako se ima ideja i dobar proizvod ili usluga.
EDIT
A sto se tice stope samoubistava Ameriku sam poredio sa Kinom, ne sa Belorusijom, posto su Amerikanci prozvali Kinu bas zbog tih stvari.
Sticajem okolnosti, bavim se poslom (proizvodnja i izvoz softvera) koji mi pruza mogucnost da saradjujem sa raznim kompanijama iz mnogih evropskih zemalja i tvrdim da je trziste Rusije i Belorusije daleko zahvalnije za poslovanje od istocnoevropskih EU trzista poput Poljske ili recimo Litvanije koju svi velicaju i navode kao primer uspesne zemlje. E u toj istoj Litvaniji 99 % trzista drze Svedjani i uopsteno, skandinavski monopol koji vuce sve konce u toj zemlji. Veliki deo obicnog naroda je prinudjen da trazi posao u zapadnoj evropi. Slicna stvar je i sa Poljskom, tako da je ta ista Belorusija koju je zapad okarakterisao kao okorelu diktaturu, za jednu Litvaniju primer slobodnog trzista gde se uspesno nadmecu kvalitet i cena i gde se sasvim dobro moze zaradjivati ako se ima ideja i dobar proizvod ili usluga.
EDIT
A sto se tice stope samoubistava Ameriku sam poredio sa Kinom, ne sa Belorusijom, posto su Amerikanci prozvali Kinu bas zbog tih stvari.
-
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
@Incognito, mislis mozes da im zavaljas sta ti volja, kada kazes da su Belorusi i Rusi "poslovni" (ne licno ti)? Da to je tacno. Sto se tice prave poslovnosti, nemoj molim te da mi pricas te bajke. I ja sam u IT industriji i vodim IT sektor za US kompaniju za trziste Rusije i Belorusije. Sve su samo ne poslovni i zahvalni za poslovanje jer su bezobrazni, neposlovni i generalno ograniceni k'o terasa.
To sto je u Litvaniji monopol (po tvojim recima), je sasvim druga prica, kao i to sto ne mozes lako da se probijes na trziste.
To sto je u Litvaniji monopol (po tvojim recima), je sasvim druga prica, kao i to sto ne mozes lako da se probijes na trziste.
- Rakhil
Ja sam pitao prvenstveno imas li neke izvore za ono sto tvrdis, ne poricem ti sve sto si napisao. Kad smo vec kod toga, bavim se istim poslom kao i ti, pa nemam takve informacije (mislim na pozitivne za Belorusiju - za Litvaniju nemam nikakve pa necu ulaziti u to).
Kinu nisi pomenuo, vec istocne zemlje, neke druge zemlje, itd. Ako bas hoces, Kina je do pre 10 godina imala stopu samoubistava od preko 20 na 100k, tek od skoro je spustila (prema njihovoj zvanicnoj statistici) na 9.8. Vrlo uporedivo sa 12-12.5 za USA i EU. Litvanija je ocito u problemu po toj statistici, sa preko 30.
Kinu nisi pomenuo, vec istocne zemlje, neke druge zemlje, itd. Ako bas hoces, Kina je do pre 10 godina imala stopu samoubistava od preko 20 na 100k, tek od skoro je spustila (prema njihovoj zvanicnoj statistici) na 9.8. Vrlo uporedivo sa 12-12.5 za USA i EU. Litvanija je ocito u problemu po toj statistici, sa preko 30.
Zato sto onda moramo svi bez izuzetka da pocnemo da zivimo u skladu sa ekonomskim realnostima. I plate, i zarade, i dugovi, i kamate i uvozni lobi itd.Martin napisao:Da li neko može da mi objasni zašto se u Srbiji ne uvede da kurs dinara bude fiksan?
Ovako jedan deo zivi na racun preotimanja resursa od drugog dela (privrede, zaposleni, firme, gradjani,) odnosno postoji sistem diskriminacije gde su neke interesne grupe povlascene.
Fiksni kus imaju BiH, Bugarska, Makedonija de facto, Crna Gora, Kosovo i Metohija.
Moze da se doda i Rumunija, Albanija.
Osnovni razlog je sto NBS vise ne bi mogla da manipulise tj stampa novac bez pokrica. Nekada direktno u vidu novcanica a danas posredno preko pustanja obveznica kako u dinarima tako i u evrima. Uz fiksni kurs postaje ocigledno "carevo novo odelo" Hansa Kristijana Andrsena a pre svega Budzet kao najveci izvro i bunar.
Ukratko, uz fiksni kurs nema vise mesta muvanju drzave.
- Martin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
- Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G
Tako sam i mislio.....Ukratko, uz fiksni kurs nema vise mesta muvanju drzave.

Nisam bio u Poljskoj ali kad vidim koliko njihovih radnika radi po zapadnoj EU i pod kakvim uslovima (bez trunke ponosa i samopoštovanja), zaključujem da tamo baš i ne cvetaju ruže. Naši nepismeni gastarbajteri 60ih i 70ih su imali premijum uslove u odnosu na ove nove iz istočne EU.
U Češkoj sam posetio nekoliko gradova i recimo u Brnu se oseća nemaština. Od istočnog bloka, jedino Slovačka tj. Bratislava ostavlja dobar utisak... mada i tamo ima mnogih koji svaki dan putuju u Beč na posao.
Što se Srbija tiče, tamo zaista ne vidim neku perspektivu za većinu. Baš kao i u Africi, nekolicina živi jako dobro dok masa pase travu.
Smanjenje penzija i plata u javnom sektoru će samo pogoršati već lošu situaciju...
U Češkoj sam posetio nekoliko gradova i recimo u Brnu se oseća nemaština. Od istočnog bloka, jedino Slovačka tj. Bratislava ostavlja dobar utisak... mada i tamo ima mnogih koji svaki dan putuju u Beč na posao.
Što se Srbija tiče, tamo zaista ne vidim neku perspektivu za većinu. Baš kao i u Africi, nekolicina živi jako dobro dok masa pase travu.
Smanjenje penzija i plata u javnom sektoru će samo pogoršati već lošu situaciju...
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Na par dana sve može biti interesantno, ja pričam o kvalitetu života, a za odmeravanje kvaliteta života je potrebno vreme. Kao što rekoh, imam primer čoveka koji je živeo tamo godinama i živeo na visokoj nozi i mogao sve da priušti, kao što može i ovde sve sebi da priušti i voli Maroko.Mozda Maroko nekome jeste dosadan, meni licno nimalo nije, cak stavise,deluje mi veoma interesantno.
Možeš ti da se slažeš ili ne slažeš da li stranci ovde vole da žive, ali kada bi trebalo da staviš pare na to da li bi zapadnjak živeo sa istim standardom u Srbiji ili Maroku, ne bi stavio pare na Maroko.Takodje, ne mogu da se slozim da stranci vole da zive u Srbiji jer osim pojedinih stranaca koji rade u velikim sistemima (tj. predstavnistvima stranih firmi) ne vidim da nesto stranci hrle u Srbiju niti bilo ko moze da me ubedi da se u Srbiji zivi bolje nego u vecem delu sveta.
Kao što rekoh u kontaktu sa strancima koji žive i rade ovde i to je uzorak od 20-100 ljudi mesečno, puta godinu dana, puta 15 godina koliko se moja firma bavi iznajmljivanjem nekretnina za njih. Više nego dobar uzorak. I znam koliko im se ovde sviđa ili ne sviđa život i to bez kurtoazije. Nekima se sviđa što je ovde jeftin život, nekima se sviđa što lepe devojke, nekima se sviđa hrana, nekima se sviđa jer ovde može da se krade, nekima se sviđa podneblje i klima, nekima se sviđa osećaj slobode i liberalna atmosfera... Uglavnom mogućnosti za sviđanje su mnogo veće nego u Maroku (npr.) Opet ti vezuješ kvalitet života isključivo za novac i standard.
Meni lično je bitno i da mogu odem da gledam koncert AC/DC, da mogu da prošetam sa ženom po centru grada u 4 ujutru, da ne držim stisnuta usta dok se tuširam da mi ne bi ušla ameba u usta, a baš me briga kako su palme naslagane duž nekog sterilnog bulevara i kako nema nijednog papirića na njegovom pločniku i kakva se kola voze u nekoj peščanoj zemlji gde možeš da razvučeš auto 20km jedinim putem dok ne dođem do granice, pa morma da se vratim nazad i u pauzama između peščanih oluja...ali naravno da nekome to nije bitno, a da mu je bitno nešto drugo i to je ok. Ja bih menjao Beograd za NY (npr.) koji je prljaviji i izlokaniji od Beograda, ali mi se sviđa.
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Dzabe ti ovde i jako dobra plata kad su zdravstvo, zakonodavstvo, obrazovanje... u totalnom qrcu 
Ni u jednoj normalnoj drzavi mi ne bi palo na pamet da razmisljam da li cu nekim iole "besnijim" autom nekome da "bodem oci" i da napravim sam sebi sranje

Ni u jednoj normalnoj drzavi mi ne bi palo na pamet da razmisljam da li cu nekim iole "besnijim" autom nekome da "bodem oci" i da napravim sam sebi sranje

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Zato što sa fiksnim kursom ne možeš da pokreneš privredni razvoj. To je "drugoligaška" ekonomska politika za siromašnije zemlje kojima je bitno da postoji neka osnovna socijala i da ljudi budu mirni da se štiti neki osnovni standard ljudi, ali ništa bitno ne može da se napreduje pošto ne postoji potencijal za investicije. Fiksni kurs je monetarna žabokrečina.Martin napisao:Da li neko može da mi objasni zašto se u Srbiji ne uvede da kurs dinara bude fiksan?
To je jedino dobro da se primeni kada ne može drugačije da se obuzda inflacija i to samo kao privremena mera.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... icide_rateIncognito napisao:Dragvorl, Ja nisam pricao o teorijama zavere, samo kazem da je stopa samoubistava u toj istoj americi i na citavom zapadu uopsteno, znatno veca nego u drugim delovima sveta, a to bi svakako trebalo da bude bitan parametar koji odlucuje o kvalitetu zivota.

Sad, moguce da su Ameri ustelili da smo i ovde bas gde ne treba.

Ovaj kurs nas kosta oko milijardu ili dve godisnje, a fiksni bi kostao jos vise.
2008. godine NBS je prodala oko 1,3 milijarde evra, 2010. prodato je oko 2,3 milijarde evra, a 2012. prodato je 1,3 milijarde evra.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money