Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od starac vujadin »

@fq400
Pošto je teza bila da je tamo (u Maroku) bolji kvalitet života, a zapadnjaci imaju bolji standard i navikli su na njega (u većini) onda sam naravno njih namerno uzeo kao neutralan primer, a ne nas ili Marokance Kod njih nema ranije stečenih emocionalnih uticaja koji mogu da utiču na to da li ime se više sviđa u Srbiji ili negde drugo.

Što se tiče toga koliko stranaca želi da ostane ovde to je teško diskutovati. Ipak, smo mi za zapadnjake pomalo egzotična destinacija, nismo mainstream, pa je sama komunikacija i migracija ljudi mnogo mrtvija nego na zapadu među državama. No, rekao bih na osnovu onoga što srećem da je visok procenat stranaca koji misle da bi ovde mogli da žive, ali naravno manji procenat ima petlju da donese tako bitne odluke. Tako je svuda. Nije lako ostaviti svoju ženu i započeti život sa Srpkinjom ili kupiti ovde nekretninu i početi život ovde ili pokrenuti posao ovde...Ali, visok procenat njih bi bar teoretski, to jako htelo. Neki to i urade, ali iako lično znam za desetine primera bilo bi neozbiljno da sada na osnovu toga tvrdim da svi hrle ovde da žive. Toliko bih mogao da napabirčim i u Maroku.

Bratislava je jako dosadan grad, a standard im je dobar jer mnoge multinacionalne kompanije imaju u tom reonu Slovačke svoje fabrike. Žive kao mravi, rade ceo dan... Ono što mi se sviđa u Slovačkoj su izvanredni regionalni putevi, vrlo interesantni za vožnju. Ima dosta predela i pejsaža sa oronulim varošima i selima kao u Srbiji gde se vidi da sntandard i nije neki, ali putevi su im super, za razliku od naših šumadijskih preuskih puteljaka sa neosvetljenim traktorima koji čekaju iza krivine i zakrpama i rupama.
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

Dzoni_m napisao:@Incognito, mislis mozes da im zavaljas sta ti volja, kada kazes da su Belorusi i Rusi "poslovni" (ne licno ti)? Da to je tacno. Sto se tice prave poslovnosti, nemoj molim te da mi pricas te bajke. I ja sam u IT industriji i vodim IT sektor za US kompaniju za trziste Rusije i Belorusije. Sve su samo ne poslovni i zahvalni za poslovanje jer su bezobrazni, neposlovni i generalno ograniceni k'o terasa.

To sto je u Litvaniji monopol (po tvojim recima), je sasvim druga prica, kao i to sto ne mozes lako da se probijes na trziste.
Ocigledno se nismo razumeli jer pricamo o dvema razlicitim stvarima. Ja sam upravo i govorio o lakoci poslovanja (ma koliko nekome bilo cudno i ma koliko nas zapad ucio kako tamo trava ne raste), Belorusija predstavlja daleko otvorenije trziste za prosecnog preduzetnika koji ima patent, ideju, plan poslovanja gde jednostavno moze da se nadmece sa svojim kvalitetom i planom rada, nego jedna demokratska Litvanija gde recimo monopol nad svim telekomunikacijama i IT sektorom drzi Telia Sonera, najveca svedska telekomunikaciona kompanija, koja Svedjanima uvek daje pravo prvenstva na svim poslovima gde jednostavno nema mesta ni za mene kao stranca, niti sto je jos gore, za Litvance i njihove IT kompanije koji u svojoj zemlji ne mogu regularno da se nadmecu na trzistu dok im to Svedjani ne dozvole, dok sa beloruskim i ruskim trizstem to nije slucaj – tamo su svima vrata otvorena kao u Americi.
E sad, nimalo ne sporim cinjenicu da Rusija i Belorusija imaju znacajan problem sa birokratijom. Mada bolje da ne pokrecemo tu temu, jer bih mogao da iznesem jako negativna iskustva sa mnogim navodno uredjenim zemljama koje su na tom polju duplo gore od Belorusije. Imao sam priliku da saradjujem sa nekim beloruskim i ruskim kompanijama (izmedju ostalog i sa Beltelekom-om) i imam jako pozitivna iskustva s njima u smislu da su poslovni i korektni. Radio sam i sa jednom manjom firmom iz Minska, sa njima sam imao neke poteskoce koje smo kasnije uspeli da izgladimo, ali i za to nisu bili krivi oni vec ja koji nisam bio adekvatno upoznat sa njihovim propisima i zakonodavstvom koje je ruku na srce, jos zamrsenije od naseg.
Rakhil napisao:Ja sam pitao prvenstveno imas li neke izvore za ono sto tvrdis, ne poricem ti sve sto si napisao. Kad smo vec kod toga, bavim se istim poslom kao i ti, pa nemam takve informacije (mislim na pozitivne za Belorusiju - za Litvaniju nemam nikakve pa necu ulaziti u to).
Evo na primer ovu vest su prenele i svetske agencije, tako da, iako ju je objavio nas medij, nismo je mi napisali : http://www.blic.rs/Vesti/Svet/288130/Sk ... siromastvu

@ Starac Da ne citiram tekst ... Vidis, problem je u tome sto mi mislimo da se ceo svet vrti oko Evrope i Severne Amerike, da niko vise nigde ne postoji i da su svi ostali narodi na svetu stoka koja pase travu, vozi se u rucnim kolicima umesto u automobilima i kojima amebe ulaze u usta dok se tusiraju (kao primer koji si ti naveo). Ne vidimo dalje od svog nosa zato sto nam se plasiraju iskrivljene informacije posle kojih bi svaki stranac doneo logicnu odluku da radije zivi u Srbiji nego recimo u Maroku. Kada sam planirao putovanje u Maroko, nema kakva sve "uputstva" nisam cuo kao i pravila kojih bi trebalo da se pridrzavam. Pocev od toga da ne ulazim u dublje rasprave sa mestanima koji nisu bas blagonakloni prema strancima (a u praksi su daleko opusteniji i nasmejaniji od nas), da pazim gde prelazim ulicu jer voze kao nenormalni (a u stvari nisu nista losiji od nasih vozaca), da se pazim dzeparosa koji nijednog putnika u tramvaju ne ostavljaju neodzeparenog (provozao sam se tramvajem, nikakvu neprijatnost nisam imao) i da ne nabrajam dalje. Slicnu pricu sam slusao i kada sam putovao u Izrael, pa kasnije u Jordan. Samo sto me nisu proglasili neuracunljivim jer je tamo zbog opasnosti od terorizma, bezbednost svedena na minimum, a u stvari i Tel Aviv i Aman su jedno deset puta bezbedniji gradovi od Beograda. Uostalom, dobro znas kakvu pricu je zapad skrojio o nama Srbima prikazavsi nas u najmanju ruku zivotinjama koje silaze sa drveca i kolju svakoga koga stignu. Mnogi stranci bi naseli na tu pricu, a da li je to zaista tako ? Naravno da nije, kao sto su i nase predrasude prema nekim drugim narodima i zemljama neutemeljene u praksi.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

@Incognito - ti napisa da 45 miliona Amerikanaca gladuje i nema krov nad glavom, a ja to ne vidim u clanku, pa reko mozda imas izvore neke za koje ja ne znam.
Niko tebi ne spori to sto ti ne volis zapad (skontali smo to odavno), ali mnogo su ti brate nategnuti i argumenti i poredjenja. Te nisam ja to mislio, te nije to bas tako...Sta da ti kazem, te predrasude koje pominjes se na tebe isto odnose.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Napisah "sitno pismo" i izbrisa mi se tekst :) ...u svakom slučaju Incognito tvoje pisanje vrvi od predrasuda Donosiš zaključke na osnovu svojih površnih utisaka kako o tim zemljama, tako i našim stavovima. Nemaš pojma ni koje zemlje su meni interesantne, ni gde sam živeo...Ne sporim tvoje utiske, pa makar one veličale i drving skills Arapa i njihov smisao za humor, ali bih se suzdržao od takvih generalizacija.
Može da se ima i odnos sa HIV pozitivnim osobom bez zaštite i da se ne dobije virus...pa to ne znači da to nije prenosiva bolest ako se to nekome ne desi.
Poslednja izmena od starac vujadin u 27 Okt 2014, 17:18, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ja ne videh da je Code nešto pisao ovde skorije.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Incognito... :oops:
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Slika

I naravno smatram da je Mauricius lep u ovo doba godine.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
dona
Reactions:
Pridružio se: 26 Sep 2014, 17:20

Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od dona »

srdjanyo napisao:Evo ja da pitam nešto.Vidim da.ovde piše i učen svet i poneki doktor,ali ne sa Megadensa. :)
Da li bi se finansijski haos,da ne kažem kriza,(siva ekonomija,marže,vađenje masti stanovništvu)bar malo ublažila kada bi naša država uvela € umesto RSD kao sredstvo osnovnog plaćanja?Kao CG,KOSOVO.

Послато са LG-D373
Evo moje skromno misljenje. Uvodjenje Evra kao valute naziva se evroizacija, predstavlja jedan od mogucih nacina fiksiranja domace valute. Najcesce je sprovode drzave koje nemaju kredibilni monetarni suverenitet. Na taj nacin vlasti se odricu suverene monetarne politike i monetarnu odgovornost prenose na zemlju ciju valutu koriste. Najcesce drzave za finansiranje deficita i spoljnog duga koriste instrumente monetarne i fiskalne politike. Ukoliko se izvrsi evroizacija Srbija nece moci dosadasnjom metodom upumpavanja novca u ekonomiju da finansira svoje dugove ka kreditorima. Stampanje novca je u Srbiji popularan metod finansiranja dugova, i to se vidi kroz inflaciju. Ukoliko se prihvati evro gubi se ova mogucnost finansiranja dugova. Cesto se evroizacija vrsi radi eliminisanja rizika deviznih kurseva, ukoliko nam je deviza nestabilna uvodjenjem evra ovaj rizik se eliminise. Umesto ciste evroizacije mnoge drzave koriste citav spektar prelaznih rezima. Evroizacijom se eliminise problem previsoke inflacije, sa te strane Narodna banka Srbije nece moci da stampa novac. Eliminisanjem inflacije stabilizovale bi se cene. Zbog stabilne valute (evra) eliminisale bi se valutne krize. Eliminisali bi se transakcioni troskovi (za konverziju valuta) i nizi troskovi doveli bi do stimulansa spoljne trgovine. Jos jedna pogodnost su nize kamatne stope. Kamatne stope u Srbiji svakako obuhvataju i rizik zbog nestabilnog dinara. Kada se uvede evro rizik valute je nula, tako da se kamatne stope smanjuju. Ali pak mislim da u Srbiji banke imaju monopol i da do pada kamatnih stopa ne bi doslo (kao sto teorija nalaze) jer kada pogledate svuda u svetu cena novca je na rekordno niskom nivou osim kod nas. E sada, kod negativnih strana evroizacije prvenstveno su bitni troskovi senjoraze. Senjoraza je prihod centralne banke koji ona ostvaruje zbog stampanja novca sa realnim robnim pokricem. Senjoraza se naziva i emisiona dobit. Kada uvede evro Narodna banka Srbije bi izgubila senjorazu. Kada se uvede evro Narodna banka Srbije bi istrosila devizne rezerve da bi povukla domacu valutu. Potpuni gubitak deviznih rezervi moze imati strasne posledice. Ukoliko je devizno trziste izlozeno spekulativnim napadima hiperinflacija bi nas veoma brzo zadesila.
... Zvezde ne mogu sijati bez mraka ...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Slika
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Uvodjenje strane valute se naziva Dolarizacija bez obzira koja se valuta uzima..
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
dona
Reactions:
Pridružio se: 26 Sep 2014, 17:20

Post od dona »

Zakoni koji se donose, donose se uglavnom da se popune budzetske rupe na teret svih gradjana osim zakonodavaca.
@Day Walker Zavisi od autora, prvenstveno se nazivala dolarizacija jer je taj postupak bio vezan za iskljucivo dolar, kada su to otpocele da rade i drzavice u Evropi nazvano je Dolarizacija/Evroizacija. U zavisnosti od literature mozes naci i jedan i drugi pojam.
... Zvezde ne mogu sijati bez mraka ...
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Danica Popović me tako naučila .
Lakse je za izgovoriti :)
Brzine idu u H-a !!!

Slika