Posedovanje automobila u Srbiji-luksuz ili ne?

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Turbo benzinci vs turbo dizeli

Post od Saša »

Baš tako.

TT
Korisnikov avatar
error974
Reactions:
Pridružio se: 27 Maj 2014, 21:44
Garaža: Honda CRV E-Hev

Post od error974 »

Mislim da je luksuz pomenut u drugom kontekstu. Ja ga ne smatram luksuzom, a sa druge strane, kakvo je generalno stanje u drustvu, mnogi na auto gledaju kao na luksuz. Da budem precizniji, tesko ljudi pokrpe osnovno, pa im je auto "luksuz" za koji nemaju dovoljno sredstava.
Using Tapatalk
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Vise je to problem toga da prosecan covek dozivljava auto kao ustavno pravo. Pazi, ne da ima dozvolu (mada ni to nije bogom dano pravo), nego da vozi auto. Tok misli ide putem: treba mi auto - nemam para za gume - vozim celave gume, umesto nemam para za gume - ne vozim auto. Tome pridodaj tradicionalno naginjanje ka vecem/skupljem/jacem/nemackijem autu od onoga sto realno treba i eto recepta za sranje.

Apsolutno ne poricem da je auto potreba kao takav, ovo je 21-vek. Ima ljudi kojima je auto jedina solucija, ima i onih kojima je najisplativija u celini, ali mislim da su takvi ipak u manjini u poredjenju sa onima koji svuda idu kolima samo jer su tako u mogucnosti.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

starac vujadin napisao:To što zahteva novac i što postoji alternativno jeftinije rešenje ne znači da je luksuz. Po toj logici i cipele su luksuz jer mora da se potroši neki novac da bi se kupile, a bez njih možemo i bosi da hodamo.
Koliko je auto luksuz moze da se zakljuci po broju automobila po stanovniku, a i uporediti sa brojem stanovnika koji imaju cipele. Daleko smo mi od toga da je auto podrazumevani deo domacinstva. To mozda u Americi.

Slika

Slika
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Post od nixa »

Auto je luksuz jer se bez njega itekako moze. Ima toliko porodica koje nemaju auto ili se jako malo voze...
Kad se pogleda prosecna zarada, dolazi se do zakljucka da prosek ne moze da vozi auto...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pa realan prosek jedva za hranu namakne, a prosek je daleko ispod statistike. A voziti po cenu ispravnosti i bezbednosti je stvarno van pameti.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

dragvorl napisao:
starac vujadin napisao:To što zahteva novac i što postoji alternativno jeftinije rešenje ne znači da je luksuz. Po toj logici i cipele su luksuz jer mora da se potroši neki novac da bi se kupile, a bez njih možemo i bosi da hodamo.
Koliko je auto luksuz moze da se zakljuci po broju automobila po stanovniku, a i uporediti sa brojem stanovnika koji imaju cipele. Daleko smo mi od toga da je auto podrazumevani deo domacinstva. To mozda u Americi.

Slika

Slika
Kakve veze ima broj nečega po stanovniku i da li je ta stvar potreba ili luksuz? To samo govori o stepenu zadovoljenja te potrebe na određenoj teritoriji. Kada se govori o tome da li je nešto luksuz ili nije misli se na to sa civilizacijskog stanovišta, a učestalost nečega nam ne govori da li je nešto luksuz ili nije.
Naravno, tu ostaje i element individualne potrebe za nečim i kako čovek oseća da li mu je nešto luksuz ili nije, ali to nije relevantno za opšti sud. Neko može da ide u iscepanim cipelama i da ima telefon od 500 evra i da mu je sve potaman.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Onda ispada da kada bi se vratili u pecine, ne bi koristili nikakav luksuz :)

Sada je luksuz kada imas svoj privatni avion, helikopter, jos malo i space shuttle, a auto je bio luksuz pre 70-80 godina :)

Luksuz je kada kupis nesto za mnogostruko vecu cenu od prosecne cene tog predmeta koji u potpunosti obavlja identican posao kao i taj skuplji, pa ne postoji logicno objasnjenje zasto si dao mnogostruko vise novaca, sem "moze mi se". To je luksuz.

Npr. ako gledamo putnicke automobile, pocev sta ja znam od punta do mercedesa, svi oni manje vise opravdavaju cenu, jer svaki skuplji nudi nesto vise sto moze obican covek da iskoristi. Npr. meni nije luksuz ako sam kupio mercedes jer u mercedesu ujutro ne moram da zuljam prozore zimi, deca sedaju u topla sedista i grejanje odmah pocinje da duva toplo, za razliku od astre recimo.
Ali luksuz je recimo ferari, brabus neki i nesto slicno. Ako razumete sta hocu da kazem. To je luksuz.

Kao da poredis cipele, od kineskih do najskupljih nekih salomon, to je sve ok, nekom potreba. I onda na kraju neko se izdrkava i kupi neke od koze orangutana sa dijamantima i perlama, e to je luksuz :)
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Kao što je starac rekao, ono što je za tebe luksuz ne mora da znači da je i za mene
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Jbg, kad vozis Reno :D
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

de Luxe reno :)
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Nismo se mi u istim mercedesima vozili kada sedas u topla sedista i ventilacija odma greje, a stakla se sama odmrzavaju :D

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Kontakt:

Post od nuk »

nikaragva napisao:de Luxe reno :)
Luxe Privilege tačnije :) i te kakav luksuz, greje odma' po paljenju :D
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Re: Одг: Turbo benzinci vs turbo dizeli

Post od swemir »

U srbiji je automobil luksuz a jos malo pa ce i cipele biti luksuz

Послато са GT-I9105P уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Kontakt:

Post od nuk »

Ja bih pre rekao da sam automobil nije luksuz ali održavanje istog jeste, bar se takav zaključak nameće posmatrajući situaciju generalno
Odgovori