Posedovanje automobila u Srbiji-luksuz ili ne?

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Posedovanje automobila u Srbiji-luksuz ili ne?

Post od Xepoj87 »

Mislio sam na popravci :D Jednom je stajao 2 nedelje :)

Tapatok za Vindovz
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Re: Turbo benzinci vs turbo dizeli

Post od starac vujadin »

dragvorl napisao:
starac vujadin napisao: Kakve veze ima broj nečega po stanovniku i da li je ta stvar potreba ili luksuz? To samo govori o stepenu zadovoljenja te potrebe na određenoj teritoriji.
Da je tako kako govoris onda bi Srbija imala slican broj vozila po stanovniku kao neka po stanovnistvu slicna drzava kao recimo Austrija. Vozila kostaju +/- isto u vecem broju zemalja u Evropi, ima nekoliko izuzetaka, ali je platezna moc drasticno razlicita. Koliko vozila ili litara goriva moze prosecan Nemac da kupi od dohotka, a koliko nas covek? Ovde se patike kupuju na rate, kupuje se gorivo za 300 i 500 dinara, a auto nije luksuz? :think: To sto manjina stanovnistva moze da priusti voznju je lepo, ali jedino toj manjini auto nije luksuz. A svakako smatram da dobar deo ovog foruma spada u tu manjinu u Srbiji.
Ti o standardu i novcu, a ja o potrebi. Pitanje je da li je auto Nemcu ili Austrijancu potrebniji nego Srbinu? Mislim da nije. Mislim da su nam potrebe iste. Da li možemo u istom stepenu da zadovoljimo tu potrebu? Ne možemo. Da li je u 21. veku potreba da se prevezemo od tačke A do tačke B luksuz ili potreba koja nam olakšava život, štedi vreme (i novac) i poboljšava kvalitet života? Mislim da nije luksuz. Da li svako ima svoje individualne potrebe (od toga da mu ne treba auto do toga da mu treba 3 automobila)? Naravno. Da li su te potrebe realne? Stvar za diskusiju ili još bolje za izbegavanje iste.
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Meni je ovo što kaže starac vujadin suština.

I šta je uopšte luksuz i gde je granica kada neka stvar prestaje da bude čista potreba? Ko to određuje i da li može da se nađe univerzalna formula za neko doba? Da li su konji pre nekoliko stotina godina bili luksuz ili potreba?

Za najveći broj stvari imamo jeftiniju alternativu. Ne moramo da kupujemo ribu i povrće, jeftinije je da jedemo burek. Ne moramo da koristimo smartfon, možemo i staru Nokiu. Možemo da gasimo aparate po kući da uštedimo na struji, a možemo da ne kupimo nove patike jer i stare mogu još pola godine da se nose. Samo, da li je ovakav način razmišljanja uopšte usađen u ljudsku prirodu? Hiljade godina istorije govore da nije.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

starac vujadin napisao:Ti o standardu i novcu, a ja o potrebi. Pitanje je da li je auto Nemcu ili Austrijancu potrebniji nego Srbinu? Mislim da nije. Mislim da su nam potrebe iste. Da li možemo u istom stepenu da zadovoljimo tu potrebu? Ne možemo.
:plusone:
Dodao bih i da je tamo ostala infrastruktura bolja, pa im je i lakše bez kola. A i manji im je problem novac za taksi.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Velja napisao:A i manji im je problem novac za taksi.
Rekao bih da nisi informisan o ceni taksija u zapadnoj Evropi... :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Nisam ni rekao da je jeftin kao kod nas, već da im je manji problem da ga plate kad im je neophodan.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Potreba, retko kome nije potreban auto, veliki tv, pun frizider, i jos milion stvari, a koliko treba raditi da se zadovolje te potrebe, to razlikuje zivot na jednom od zivota na drugom mestu.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Logika tako govori a opet, kada se osvrnem oko sebe, i zadnjih par godina kako su pojeftinili automobili svi su ih pokupovali i manje- više, svi se voze a sigurno na uštrb drugih stvari što i nije tema a i veliki broj porodica za koje ne mogu da kažem da su imućni je priuštila i drugi automobil.
Za naše uslove, gledajući nekibprosek primanja, sve je luksuz. Dokle god je sive i crne ekonomije to će moći tako da opstaje :)
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

nuk napisao:svi se voze a sigurno na uštrb drugih stvari
Po meni je ovo kljucno, ljudi zive u nedovrsenim kucama, zimi sede u hladnim sobama, ishrana se zasniva na matijevicevim parizerima... al se "vozi" auto! :glavomuzid:
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Svako ima neke svoje prioritete,ne znam sto se uopste raspravlja na tu temu. Pa evo ja prvi na sebi vidim :mrgreen: Od kad sam dobio kola malo po malo sam prestao skoro skroz da idem autobusom,i sad mi je bas mrsko kad moram,vecinom je to u centru gde znam da mi je veci problem da se parkiram, pre necu ici na faks ako ne moram, ili necu kupiti neku kosulju npr ali cu za te pare sipati goriva. Naravno tako bih radio dokle god mogu da vodim normalan zivot i da ne zrtvujem previse zbog auta,ne treba ici u krajnjosti
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

nuk napisao:Logika tako govori a opet, kada se osvrnem oko sebe, i zadnjih par godina kako su pojeftinili automobili svi su ih pokupovali i manje- više, svi se voze a sigurno na uštrb drugih stvari što i nije tema a i veliki broj porodica za koje ne mogu da kažem da su imućni je priuštila i drugi automobil.
Za naše uslove, gledajući nekibprosek primanja, sve je luksuz. Dokle god je sive i crne ekonomije to će moći tako da opstaje :)
Jako zavisi u kom se krugu ljudi kreces sta je normalno, pun frizider i auto se negde podrazumevaju, ali to ne cini prosek.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Baš na prosek i mislim, toliko me poznaješ da možeš da pretpostaviš u kakvom krugu ljudibse krećem, valjda :) a pored njih pišem o onome što gledam svakodnevno na parkingu pa malo uporedim sa onime čega se sećam od pre 5-6 ili malo više godina.
Ovo se odnosi samo na automobile kao luksuz pošto se o tome raspravlja. Mislim, ne znam, s'obzirom na situaciju, prosečnoj srpskoj porodici automobil možda i jeste luksuz a onda nema logike da se svi ili većina nas luksuziramo :) pre će biti da je ipak u pitanju ovo što Aleksa kaže dobrim delom, činjenica da ima ljudi koji nemaju predstavu koliko košta posedovanje automobila a ima onih koje to i ne interesuje već voze dok ne stane a za gorivo se snađu nekako.
Opet mogu da zaključim da je doživljaj luksuza za određene stvari individualan a ono gde svi možemo da se složimo, auto jeste skupa igračka za prosečna srpska primanja a opet je u 21. veku elementarna potreba
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Potpuno se slažem sa poslednjom rečenicom.

Tapatalk with Desire 500
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Posedovanje automobila u Srbiji-luksuz ili ne?

Post od dag81 »

Srecom druzim se na normalnim koji imaju aute, neki bolje neki losije, ali niko ne kuburi sa frizderom.
Ali to nije taj prosek, vidim sta se vozi po onima sto dolaze u servis. Dosta auta nema trap za pocetak, diskovi ocajni, gume na 2mm pa i do zica pa donese neke "nove"od 10god sa 4mm...
Ne znam pravilo je da nema pravila.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Svaki peti covek u Srbiji ima auto, to kaze statistika. Kad gledam moju ekipu ima svaki drugi. Neki imaju 3 auta na 4 clana, neki 2 na 3. Nama sa foruma i nasim prijateljima je manje vise auto ko dobar dan, ja se slazem, ali to nije realno stanje. Ja i moju ulicu kad pogledam daleko je to od proseka.
SlikaSlika
Odgovori