Fotografija
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Re: Koji foto-aparat koristite? (iskustva, predlozi, saveti)
U tom tekstu iz "Blica" najvise mi se svidela zadnja recenica citiracu " U tim cenovnim okvirima treba spomenuti i „kenon iksus 300HS“ (Canon Ixus), koji važi za jedan od najpouzdanijih i najkvalitetnijih modela." 

- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Da li je neko imao iskustva sa Nikon Coolpix S2500 odn. S3100? Razmatram da kupim drugu na poklon jedan od ova dva. Mali aparatić koji može da se nosi konstantno, stane u džep od košulje, farmerki i da se koristi umesto slikanja telefonom. Cena im deluje povoljno, 8000 i 9000 din. respektivno.
Širim haos!
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Nikon se nije nešto proslavio sa malim fotoaparatima, bolje gledaj neki Canon ili još bolje Fuji, pošto u poslednje vreme imaju malo konkurencije po pitanju odnosa cena/kvalitet/performanse (kvalitet fotki). 
Sent from my Samsung using Tapatalk

Sent from my Samsung using Tapatalk
- mljacko
- Pridružio se: 24 Jan 2012, 08:09
- Garaža: Fiat Punto s 55, K2 rolericu i Scout biciklicu
- Kontakt:
Re: Fotografija
Prelepo! Nebo je juce bilo predivno...
http://www.facebook.com/rokovnici" onclick="window.open(this.href);return false;
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
- BAJKER
Da pogotovo sto se i Sunce probilo pa je pod velikom kosinom obasjalo deo grada, bila je i duga ali ne iznad grada i kratko je trajala pa je nisam snimio. Za fotografiu ne postoji lose vreme, jednostavno svaka vremenska prilika cini fotografiju drugacijom od one slikane samo kada je suncano.mljacko napisao:Prelepo! Nebo je juce bilo predivno...

Pozdrav
Mozda me i neko zna sa onog prijasnjeg foruma
Kupio sam prije pola godine nikon d3100 18-55vr objektiv!
Slika:

e sad, imam jedan problem:
Posto mi je ovo prvi dslr, prije njega sam koristio oko 7god nikon coolpix 5600, ne znam kako dslr reaguje kada imam direktno sunce u sceni!
Problem je sledeci:
Kada slikam neku scenu u kojoj ima direktno sunce (pozicija sunca je nebitna (gore dole lijevo desno)) pojavljuju mi se podebljani crveni kruzic u raznim uglovima slike (zavisno od pozicije sunca) i kako zumiram kruzic je sve manji, ukljucio sam automatsko ciscenje senzora svaki put kad se pali fotoaparat! Ovo mi se nikad nije desavalo na starom obicno digitalcu, ti krugovi ili ne postoje ili su skroz slabo izrazeni, ili ako je sunce bas jako, umesto kruzica mala povrsina piksela promjeni boju (to mi se mozda 3 puta u 7 godina desilo)!
Kacim slike sa tim krugom, da vidite na sta mislim!

Da li je fabricka greska ili je tako na dslr? imam jos garanciju, pa bih je iskoristio na vrijeme! Imam jos slika sa tim felerom ali mislim da je ovo dosta
Mozda me i neko zna sa onog prijasnjeg foruma

Kupio sam prije pola godine nikon d3100 18-55vr objektiv!
Slika:

e sad, imam jedan problem:
Posto mi je ovo prvi dslr, prije njega sam koristio oko 7god nikon coolpix 5600, ne znam kako dslr reaguje kada imam direktno sunce u sceni!
Problem je sledeci:
Kada slikam neku scenu u kojoj ima direktno sunce (pozicija sunca je nebitna (gore dole lijevo desno)) pojavljuju mi se podebljani crveni kruzic u raznim uglovima slike (zavisno od pozicije sunca) i kako zumiram kruzic je sve manji, ukljucio sam automatsko ciscenje senzora svaki put kad se pali fotoaparat! Ovo mi se nikad nije desavalo na starom obicno digitalcu, ti krugovi ili ne postoje ili su skroz slabo izrazeni, ili ako je sunce bas jako, umesto kruzica mala povrsina piksela promjeni boju (to mi se mozda 3 puta u 7 godina desilo)!
Kacim slike sa tim krugom, da vidite na sta mislim!

Da li je fabricka greska ili je tako na dslr? imam jos garanciju, pa bih je iskoristio na vrijeme! Imam jos slika sa tim felerom ali mislim da je ovo dosta

- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Ne bi trebalo da se događa. Kod fotkanja na jakom svetlu bez zonerice može doći do flare efekta u većoj količini, ali ovo nije ta vrsta anomalije na fotograiji. Ne moraš držati uključenu opciju automatskog čišćenja senzora prilikom svakog gašenja, pogotovo ako ne menjaš često objektive, a i mlad je aparat. Da imaš nečistoću na senzoru, na svakoj fotografiji bi bila iste veličine i isto pozicionirana u kadru. Ovde je pretpostavljam nešto u vezi samog objektiva s obzirom da se prečnik kruga menja u zavisnosti od žižne daljine koja se koristi. Bilo bi dobro da isti kadar fotografišeš sa nekim drugim objektivom i da napraviš poređenje. Ovo su moja drugarska nagađanja, a svakako ti savetujem da se pozoveš na garanciju koju imaš na aparat.
Znam da je tema o foto aparatima, ali pretpostavljam da se neko razume i u kamerice
Sta mislite o ovom primerku?
http://www.itsvet.com/proizvod/panasoni ... der/58/334
Ili ako ima nesto bolje za slicne pare - pozeljno je da bude HD.
Za snimanje letovanja, zimovanja i slicno, nista zahtevno...

Sta mislite o ovom primerku?
http://www.itsvet.com/proizvod/panasoni ... der/58/334
Ili ako ima nesto bolje za slicne pare - pozeljno je da bude HD.
Za snimanje letovanja, zimovanja i slicno, nista zahtevno...

Definitivno nije flare.
Kao sto Sloba rece, aparat u ruke pa kod majstora.
I nemoj da dozvolis da te u servisu vacare, ukucaj u Google pictures frazu photography flare, da znas o cemu se radi i da ti ne prodaju 00 za boobrege.
Kao sto Sloba rece, aparat u ruke pa kod majstora.
I nemoj da dozvolis da te u servisu vacare, ukucaj u Google pictures frazu photography flare, da znas o cemu se radi i da ti ne prodaju 00 za boobrege.
- BAJKER
Probaj ako mozes od nekoga da pozajmis isti ili drugi (moze i tele) objektiv nasrafi pa probaj. Cisto da vidis da li je do objektiva ili do aparata.

- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Imam ja 18-55VR, pa možemo probati, ako Machi89 bude u NS ili ako dođe na prvi veliki Garaža skup 13-og maja.
Vaseljenska patrijarsija, danas.
ISO 1600 f5 105mm (ove u mraku)
Sluzbu su drzali grcki svestenici. Interesantno je da Turska drzava nalaze da Carigradski patrijarh bude njihov drzavljanin (normalno, Grckog porekla).
ISO 1600 f5 105mm (ove u mraku)
Sluzbu su drzali grcki svestenici. Interesantno je da Turska drzava nalaze da Carigradski patrijarh bude njihov drzavljanin (normalno, Grckog porekla).
Aja Sofija, pre neki dan.
ISO 1000
ISO 1000