Na svakoj gumi imas oznaku dot. Koja oznacava u kojoj zemlji, kojoj fabrici, na kojoj liniji.....no poslednje cetiri cifre uokvirene ti kazu koje nedelje i godine su proizvedene.
Primer:
Ova guma je napravjlena 50 nedelje 2004 (`04) godine.
Ako ti treba pomoc oko jos nekih oznaka mozes pogledati temu na forumu - viewtopic.php?f=14&t=91
Ja pamtim informaciju, da nova guma koja je prvilno skladistena 6 godina, moze da se kupi kao nov pneumatik posle tih 6 godina, koji podrazumeva da poseduje fabricku garanciju.
A 10 godina je logicno da bude neki rok, posle koga treba baciti gumu.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Nisam vulkanizer, ali ako je guma napravljena u dobrom proizvodnom procesu i skladištena kako treba, struktura gume je zaštićena i ne dolazi u dodir sa vazduhom i ne bi trebalo da stari. Kada se nalazi na kolima priča je potpuno druga i onda ovo napisano više ne važi. Vožnjom se ona konstantno deformiše dok se kotrlja, tako da se izlaže spoljnim uticajima.
Inače se slažem, gumu stariju od 6-7g bi trebalo skinuti sa automobila, ili barem obratiti pažnju kako se ponaša. Sasvim je moguće da neke gume mogu i dalje vrlo dobro da funkcionišu i tako stare, a ono što radi kako treba nema potrebe menjati.
Slazem se sa kolegama. Zato sam i naglasio da se pazi kako je skladistena. Na gumu do 6 godina se daje garancija od 3 godine i mislim da im je to vec krajnji vek trajanja. Ovo se sve odnosi na nove gume. Za starije gume u eksplotaciji bi trebao neko strucniji da pogleda, vidi da li ima tragova truljenja, dotrajalosti guma, ispucalosti bokova, znaju da ispucaju po kanalima....
(razmisljam o kombinaciji da napravim letnji + zimski komplet, taman sam spremio toliko para da kupim nove 4 gume, a sada razmisljam o duplom setu felni )
Ovo je mnogo jeftino nesto. UG8 nije bas matora guma toliko, 2011-e je izasla ako se ne varam. Ako je ovo stvarno ok, onda je bagatela. Sacekaj da strucniji bace pogled na gumu, a posalji pp robbief-u, on je cesto u Vrbasu
Ako je onaj zarez na 1,5 mm(mada ima i zimski zarez na 4mm), cenim da su gume na nekih 4-5 mm.
A iskrzane su skoro sigurno, a tako se krzaju kad se voze leti.
Moj utisak...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.