Računari

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Re: Računari

Post od Dzoni_m »

@bane, Naravno da mozes. Imas gomile alata za to. Paragon Partition Manager je jedan npr.

@Floyd, pa da ako uzmes bolji hardware cena ide gore. Logicno :) Opet, pored tog Apple monitora jedino Dell (na papiru) nudi 5K monitor. Pocetna cena mu je bila 2500 USD ali sada su navodno rekli da ce biti 2000 USD posto su videli da Apple daje masinu pride. Opet ti kazem, sada, u ovom trenutku i da hoces ne mozes da kupis to jevtinije + do bozica ne mozes UOPSTE da kupis jer se taj Dell ne prodaje.
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

Posto sam ja malo OCD, neka mi neko objasni ovo. Zasto imam dva puta Program Files???

Slika

Slika

Slika
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

Pojednostavljeno, u "Program Files" idu native 64 bit aplikacije u "Program Files (x86)" idu 32-bitne.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

A u prevodu, instaliran ti je 64bit-ni sistem a na žalost, neke aplikacije su pisane samo za 32bit-ni
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Dzoni_m napisao:Ne sluzi jer se ne bavim tim poslom koji to zahteva. Sa druge strane ima dovoljno onih kojima to treba. Cela jedna grana industrije. I sta? Ako se tebi ne svidja ne treba da postoji? Cekam kada budes pisao o 5K monitoru i kako ti odjednom treba. Isto kao taj HUD u GT-u. :D
Koji to posao zahteva leba ti?
Da li znas opste sta je rezolucija i koje su prednosti vece?

Ovo je nista drugo no jos jedna budalastina Applea da se razbucaju standardi, da se bude neuskladjen sa samim sobom, teranje kontre svim normalnim...
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

A što to tebi smeta?
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Bane, javi mi se na PP da to sredimo.
Posetite www.garaza.rs !
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

Laki021 napisao: Koji to posao zahteva leba ti?
Da li znas opste sta je rezolucija i koje su prednosti vece?

Ovo je nista drugo no jos jedna budalastina Applea da se razbucaju standardi, da se bude neuskladjen sa samim sobom, teranje kontre svim normalnim...
Sa kojim hejterom ja raspravljam.......standardi da se razbucaju.....sta je nestandardno u 5K rezoluciji? O cemu ti pricas? Koje teranje kontre? Potpuno si bez ikakvih argumenata pa si poceo da pricas gluposti :uf: Nema ljudi kojima to treba........svakakve nebuloze moze danas neko da izjavi. To sto tebi ne treba je jedno, a sto video editing profesionalci, graficari i cela ta grana ima koristi od ekrana te rezolucije i bilo ko drugi ko zeli da nagura sto vise stvari radnu povrsinu jer ga to cini efikasnijim, je sasvim drugo. Samo nemoj da tupis kako ni njima ne treba jer oni ne znaju u stvari sta im treba, ali ces ti da im objasnis..........Covece koji egocentrik......
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Covece koliko ti pojma nemas to je fascinannto.

4k je standard, 5k nije, 8k je sledeci. Ili pravi 4k ili 8k sve ostalo je budalesanje, sta mislis na sta bi licilo da sutra DELL izbaci 5.3k, onda Samsung 5.35k, pa LG 5.47k... Onda krene video materijal da se izbacuje u 178 razlicitih formata, svaku aplikaciju treba prilagoditi i proveriti u svakoj rezoluciji koju podrzava...
A koncept rezolucije ti ocigledno nije jasan, nije 4k ogranicavajuci faktor koliko stvari moze da stane na ekran vec koliko sitne simbole mozes da vidis, zato se na ekranima sa vecim rezolucijama cesto povecava font, simboli i sl...
Najveci dobitak sa 5k je povecano opterecenje procesora i grafike, ali posto Apple racunari iovako ne sluze nicemu sem surfovanju netom (da da, znam, i pojedini graficki dizajneri ih koriste, da se ne zaboravi ta najveca grupa korisnika), naravno da ih zabole.

Apple je 100 puta bio i bice kaznjen za nepostovanje standarda, to samo Apple fanaticima moze da bude cool. Nisu standardi izmisljeni jer je nekome bilo dosadno.
CR7
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2014, 00:26
Garaža: BMW 316D F30

Post od CR7 »

nije obican hdd,vec je u njega 1 TB Fusion Drive,onda memorija od 8GB moze da se nabudzi na 32GB i to bez odlaska u servis,kupus i sam stavis za 2 sekunde pozadi ima poklopac za memoriju.Procesor i7 nisam hteo da cekam,kao i jacu grafiku,jer za ovo cime se burazer bavi je top ova konfiguracija,on ce ga vec isplatiti prvim poslom koji je poceo sinoc da radi.OS je perfektan nema greske,sve tako jednostavno brzo.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

Kod: Obeleži sve

4k je standard, 5k nije, 8k je sledeci. Ili pravi 4k ili 8k sve ostalo je budalesanje, sta mislis na sta bi licilo da sutra DELL izbaci 5.3k, onda Samsung 5.35k, pa LG 5.47k... Onda krene video materijal da se izbacuje u 178 razlicitih formata, svaku aplikaciju treba prilagoditi i proveriti u svakoj rezoluciji koju podrzava...
5K je standard isto kao i 4K. Pogledaj malo pod WHXGA. Takodje display Port 1.3 spcifikacija ga podrzava, sada Dell i Apple koriste dual link da bi isterali 5K rezoluciju. Ponavaljam nista nestandardno kao sto ti hoces da predstavis. 720p 180p 4K 5K .....dakle sve sto je u specifikaciji. Prema tome opet ti ponavljam ne lupetaj.

Imas ovde kolege programere, neka ti objasne da se u 21. veku aplikacije dizajniraju da skaliranje bude automatsko, bez fiksnog PPI, dakle nema nikakvog prilagodjavanja.
A koncept rezolucije ti ocigledno nije jasan, nije 4k ogranicavajuci faktor koliko stvari moze da stane na ekran vec koliko sitne simbole mozes da vidis, zato se na ekranima sa vecim rezolucijama cesto povecava font, simboli i sl...
Najveci dobitak sa 5k je povecano opterecenje procesora i grafike, ali posto Apple racunari iovako ne sluze nicemu sem surfovanju netom (da da, znam, i pojedini graficki dizajneri ih koriste, da se ne zaboravi ta najveca grupa korisnika), naravno da ih zabole.
:uf: Ajde molim te ne tupi. Dobro se zna sta je rezolucija i nema tu tvog slobodnog tumacenja. 4K 4096 × 2160, 5K 5120 x 2880 (bez mnogo detaljisanja) jasno da drugi moze da prikaze vise tacaka i ako koristim nativni mod vise sadrzja mogu da strpam na ekran. Ako koristim skaliranje to je drugo. Vise pixela vise snage treba za renderovanje, nista novo Captain Obvious.
Opet radi egocentrik u tebi, ti ljudi sto ih posprdno nazivas "najveca grupa korisnika" radi u industriji koja donosi milijarde godisnje. Da oni su glupi a ti si pametan.

I navedi tih 100 kazni. Bez tacnih navoda samo trolujes po obicaju.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Klasican Apple fanatik, najgora vrsta na koju se moze naleteti na netu, u principu nista ne pomaze, tako da je najpametnije samo zaobici, sto cu nakon ovog posta i uraditi.
Dzoni_m napisao: Imas ovde kolege programere, neka ti objasne da se u 21. veku aplikacije dizajniraju da skaliranje bude automatsko, bez fiksnog PPI, dakle nema nikakvog prilagodjavanja.
Ti i dalje verujes u deda mraza? Pa u ovo cak ni Apple korisnici ne veruju, svi koji su presli na iP6 videli su kako ovo super radi cim su ugledali pokarambasene aplikacije jer nisu prilagodjene novoj rezoluciji. Windows isto upste nema problema sa tim...

Graficari rade za milijararde a ostali rade za kikiriki :)

Pa ako iko zna da napravi ekran visoke rezolucije to su Samsung i LG (Apple ne zna da napravi ekran, oni samo kupuju i preprodaju), ali sa razlogom ne idu preko 4k za sada. Sad je Apple opet otkrio toplu vodu.

Evo jos jedna sjajna stvar na tom tvom racunaru. Ekran ladno ne moze da se podesava po visini!!!
Ali ok, cool to deluje podmetati knjige i kutije ispod takvog racunara, uklapa se fino i ne narusava izgled...

Sad mogu da pretpostavim da je to vama skroz OK, uostalom zasto bi neko bio visi ili nizi od projektovanih 185, ako vec jeste sta mu fali malo da nabaci grbicu i prilagodi se, uostalom sam je kriv sto je takav... Valjda nije realno ni ocekivati da sparava od 2500e ima podesavanje visine, i ja svasta ocekujem... A super je i sto tako ugladjen user interface malo malo zahteva da se nesto prcka iz konzole, bas je onako napredno i user friendly.

OK je to skroz sto se tebi svidja Apple racunar, da li se lozis na gej fazon ili sta god da je to je u redu, ali nemoj da zamajavas ostale kako je to neka hiper mambo dzumbo tehnologija i kako drugi tako nesto uopste nemaju u ponudi jer je to smesno...

Eto toliko od mene, uzivaj :)
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

Zao mi je, ja nisam Apple fanatik jer ne posedujem (vise) ni jedan Apple uredjaj. A slazem se da su najgori u istom rangu sa Apple hejterima, u sta te ubrajam. Ne zna se koji su gori.

Ja pricam o desktop okruzenju. Desktop. Ne mobile. Uostalom, automatsko skaliranje je posao PROGRAMERA. Dakle ako oni urade aplikaciju u startu da to podrzava radice. Ako ne nece raditi. Ni na Widnowsu ni na OSX-u ni na Iphone ni na Android-u. Opet pucas u prazno. Na OSX velika vecina aplikacija to podrzava.

Ja ti samo kazem koliko vredi ta grana industrije. Nista vise. Smej se do sutra. Pametna kompanija ce iskoristiti tu prednost u toj nisi i uzeti novac.

Sa kojim razlogom ne idu preko 4K? Nemas pojma da objasnis.

JEBOTE NEMA PODESAVANJE VISINE!! Auuu propade svet :rofl: Da li bi bilo dobro da ima to? Ja mislim da jeste. Opet nema pa sta tu mozemo. Kome se ne svidja nece kupiti. Ti nisi ciljna grupa (ni ja) ali ima ko jeste. Pa ako im ne smeta super, ako im smeta oni ce preskociti kupovinu. Opet ne vidim problem. Jedna od mana tog uredjaja.
Oko konzole, ja se nesto ne secam da sam zadnji put "prckao" u konzoli na OSX-u osim kada sam radio nesto sto nije predvidjeno npr aktivacija TRIM na non-Apple SSD-ovima. Opet sa druge strane onda je Windows cist bullshit jer dnevno 100 puta odradim nesto u konzoli.......a tek iz Linuxa....a da ti ne pricam u BSD-u. To je tek sranje, zamisli nema GUI uopste :kezo:

Ja sam samo odregovao na to da "postoji kod drugih i moze jevtinije da se kupi". Ne moze jer fali taj 5K ekran. Ako nekome ne treba onda ne treba da vrsi uporedjivanje sa tim modelom, vec sa onim bez takvog display-a.
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

+1 sa Dzoni.
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Laki bi to sve regulisao da dodje na vlast, propisi i standardi bato, sta koj moj ima kupci da nesto odluce kad ima ko da misli
Odgovori