Pozdrav
Što se tiče poređenja, glavna stvar jeste da nađeš primerak u boljem stanju ( ovo važi za sve slučejeve ).
Što se tiče konkretnih modela, počeću od Corse, jer je on ''komplikovanija'', tj. godište koje tražiš jeste prelazno 2006 - 2007god.
2007god. se pojavila aktulena Corsa, koja se još uvek proizvodi, a prethodni model, tj. Corsa C se proizvodila od 2000 do 2007god. Generalno, prednost bih dao benzincima, posebno 1.4 motoru, mada ni 1.2 nije loš, ali nije nešto potentan, zavisi od tvojih afiniteta. Od dizela se ugrađivao 1.7DTI, mali potrošač, skromnih performansi.
Postoji još osnovni benzinac od 1000 kubika, tri cilindra, ali njega bih izbegavao. Mala snaga, poveća potrošnja za tu karoseriju.
Ovi motori su se ugrađivali u Corse obe generacije, a aktulena generacija, Corsa D, ima i dizel motor 1.3 CDTI, koji je kupljen od Fiata, tj. FIAT 1.3 JTD i kasnije Multijet. Veoma dobar motor. Corsa nema nekih povećih mana, možda ponekad elektronika zna da brljavi, ali objasniće već neko stručniji, koji istu poseduje.
Što se tiče Clia, i tu je situacija sa motorima slična, tj. prednost bih dao opet benzinskim motorima, 1.2 i 1.4. Dobro su se pokazali, a postoji i 1.6, ali on je ređi.
Što se tiče dizela, kod njih su zastupljeni DCI motori od 1500 kubika i, koliko znam, bili su dosta problematični do 2006god.
Imali su Delphi pumpu visokog pritiska, koja je često otkazivala, kao i dizne, a sve to je koštalo bar 1000€, tako da bih ja dizel motore generalno zaobišao u ovoj situaciji.
P.S. Svi benzinski motori ( i Opel i Renault ) koje sam naveo, dobro podnose plin, ako te to zanima.