Paja napisao:
Notari su i problem društva jer notari ovlašćenjem da odbiju da solemnizuju ugovor koji ima sve bitne elemente praktično ruše osnovni princip privatnog prava - princip da je sloboda ugovaranja apsolutna osim u izričito propisanim slučajevima.
Dakle dozvoljeno je sve što nije izričito zabranjeno.
Porezi su ove godine povećani 41% minimum, s tim da postoje i korektivni faktori pa su nekima otišli i 300%. Da li iko misli da je to normalno u vreme kad privreda stoji, kad pravosuđe više neradi nego što radi, kad je građanstvo sve siromašnije...? Od koga naplatiti te pare?
Zaista prvi put cujem sada da notar moze da odbije overu ugovora izmedju 2 privatna lica, ugovor koji sadrzi propisane elemente i u saglasnosti je sa zakonom.
Porezi su povecavani redovno svake godine a narocito od 2007. Neke godine manje neke godine vise izrazeno u procentima.
Ni jedne godine nije smanjen porez, iako je kako si naveo privreda stoji, drustveni proizvod opao, 400.000 gradjana je izgubilo posao i time 100% im je smanjena zarada.
I tek sada se Komora prisetila da postoji problem u sistemu, u temelju drzave.
Porezi nisu normalni, to je i golim okom ocigledno jer ubrzano nestaje domaca privreda a sve manji ljudi je zaposleno u istoj.
Kada vec pomenu cinjenicu da je gradjanstvo sve siromasnije, meni deluje da nam se prosvetari rugaju sa ovoliko buke oko 10% smanjenja kada znam licno stotine ljudi kojima je smanjenje od 20-70% onoga sto su primali mesecno na radnom mestu. Mnoge znam koji su i izgubili posao, i prestali da bilo sta primaju mesecno.
Imam osecaj kao da neki ne vide, ne cuju, ne govore odnosno zive izdvojeno od okruzenja u kome zivi vecina gradjana u zemlji, i sada kao odjednom iznenadjeni da nema vise na veresiju, kelner doneo racun koji stigao na naplatu.
Ne znam sta je Komora cekala ovolike godine da bi primetili javno, na ovaj ostar nacin, da je nesto trulo u drzavi i da ne moze vise tako. Notari su samo vrh ledenog brega sistema koji lici kao soliter iz jedne pesme od pre 30 godina- fasada drzi a temelji klize.
Ako se pokaze da su notari okidac da se kompletno preispitaju resenja u drzavi, voleo bih da advokatura pripremi i plan resenja i drugih problema i konacno sprovede jednom neka reforma necega u punom obimu. Politicari ocito ne umeju da upravljaju drzavom kao preduzecem.
Pa mi imamo NBS koja se hvali da je inflacija oko2% i najniza u novijoj istoriji zemlje a istovremeno imamo i zvanicnu kamatnu stopu od 18% (bas pre neki dan mi bilo dosadno i citam pazljivo racun za elektricnu energiju, gde pise da je zvanicna kamatna stopa koja se obracunava orkuglo 18.0%). godisnje stope su u pitanju.
Pa da li je to normalno igde na svetu a pogotovu u EU gde su nam usta puna price (mene ne tangira kolika god da je stopa ali me prosto sokiralo da je toliko naduvan balon).
Ima li advokatura zelje i moci da sredjuje i taj domen, kada vec Privredna Komora nema interesovanja za ekonomske probleme drustva.