Papirologija pri kupovini polovnjaka

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Papirologija pri kupovini polovnjaka

Post od dragvorl »

:plusone:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Omogućena onlajn provera statusa vozila koja se kontrolišu prilikom uvoza
http://www.polovniautomobili.com/auto-v ... -uvoza.php

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije omogućila je od danas bržu i lakšu proveru statusa predmeta svim strankama koje podnesu zahtev za kontrolisanje vozila koja se uvoze kao polovna vozila. Proveru statusa svog predmeta stranke će moći da izvrše direktnim upitom preko sajta u svakom momentu, kao i da budu upoznati sa celokupnom procedurom. Sve ovo omogućeno je odabirom opcije PROVERA STATUSA PREDMETA UVEZENIH VOZILA na naslovnoj stranici sajta Agencije za bezbednost saobraćaja

http://www.abs.gov.rs/doc/ispitivanje/u ... lovna.html

Podsećamo, dana 19.04.2014. godine počeo je da se primenjuje Pravilnik o ispitivanju vozila (“Službeni glasnik RS”, br. 8/12, 13/13, 31/13, 114/13 i 40/14) u pogledu ispitivanja upotrebljavanih vozila koja se uvoze u Republiku Srbiju.

Pre carinjenja, odnosno stavljanja u promet i registracije navedenih vozila, mora se utvrditi i da li ova vozila ispunjavaju uslove člana 4. stav 1. Uredbe o uvozu motornih vozila (“Službeni glasnik RS”, br. 23/10) kao i propisane uslove u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima.

O izvršenom ispitivanju Agencija za bezbednost saobraćaja izdaje odgovarajuće Uverenje, koje sadrži podatak da li vozilo ispunjava uslove člana 4. stav 1. Uredbe o uvozu motornih vozila (“Službeni glasnik RS”, br. 23/10).

Procedura kontrolisanja vozila koja se uvoze kao polovna započinje podnošenjem zahteva za ispitivanje vozila koja se uvoze kao upotrebljavana. Zahtev se podnosi Agenciji preko ovlašćenih pravnih lica čiji spisak možete pogledati ovde. Agencija nakon unosa predmeta od strane ovlašćenog pravnog lica obrađuje predmet i odobrava štampu uverenja koja se strankama isporučuju preko ovlašćenih pravnih lica.

Za eventualne nejasnoće koje su vezane za proceduru, ali ne i za tok konkretnog predmeta, moguće je upitom na adresu vozila@abs.gov.rs dobiti odgovor.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
jovanfasper
Reactions:
Pridružio se: 21 Nov 2014, 22:20

Post od jovanfasper »

POMOC

prodao sam auto ove godine u junu mesecu i insistirao da napravim kupoprodajni ugovor sa novim vlasnikom.To smo i uradili ali on nije platio porez kao sto je trebalo nego je auto prodao drugom licu...i tako je auto izmenjao bar sedam vlasnika.
Elem istice mu registracija i sada me zove covek koji je kupio vozilo(rekao bih da je cetvrti ili peti po redu ) koji hoce da prenese auto na sebe, da odjavimo tablice...kako bi covek uzeo nove u svojoj opsini i kako bi preveo auto na sebe.Treba mu kupoprodajni ugovor.Da li ja smem da napravim novi kupoprodajni ugovor sa tim covekom kako bi covek preneo auto na sebe iako sam to uradio pre nekih 5 meseci.Mislim tehnicki je izvodljivo samo se plasim da li je protivzakonito?realno gledano prodajem jednu stvar dva puta>napominjem da prvi vlasnik nije platio porez nego je prodao auto.
Kao vlasnik tablica znam da mogu da odem u policiju i vratim tablice i odjavim auto jer sam vlasnik tablica...ali u nedoumici sam da li smem da napravim novi kupoprodajni ugovor iako sam vec to jednom uradio????
unapred zahvalan
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Cek cek, kako su kola menjala vlasnike, ko je potpisivao ugovor? Ti ili taj prvi kojem si dao ovlascenje da to moze?
Al generalno je to praksa da se pred prenos napravi nov ugovor...
jovanfasper
Reactions:

Post od jovanfasper »

ja sam sa prvim kupcem uradio kupoprodajni ugovor na moju inicijativu jer sam hteo auto da prenesem on je trebalo da uradi to ali u roku od 15 dana......posto je auto bio registrovan do kraja godine on nije preneo auto nego ga tako vozio.posto je preprodavac on je prodao auto drugom licu pa je to drugo lice prodalo trecem naravno bez ikakvog papira.i sada me zove covek koji hoce da prenese auto ali moram da mu dam novi kupoprodajni ugovor.sada ja logicki razmisljam ako napravim novi kupoprodajni ugovor sa tim trecim licem ispada da sam auto proao dva puta...ili onaj kupoprodajni ugovor ne vazi.????
pitanje glasi da ali smem ponovo napraviti kupoprodajni ugovor kako kupac koji je uzeo auto bez ikakvog papira da je vlasnik uradio prenos i kako bih auto preveo na njega?
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Nisam baš shvatio ovu poslednju rečenicu ali da, možeš i moraš da napraviš novi ugovor da bi ovaj preveo auto na sebe, drugi način ne postoji. Ako se menja registarsko područje, ti moraš da odjaviš tablice u suprotnom, ti si odradio svoje
jovanfasper
Reactions:

Post od jovanfasper »

znaci mislis da nije protvzakonito praviti opet kupoprodajni ugovor?posto sam piitao na par mesta i neko mi kaze mozes jer ako nije platio prenes u roku od 15 dana(misle na novog kupca) onda mora da ide novi ugovor jer je taj ne vazeci.Sa druge strane mi kazu da taj ugovor jednom kad napravim on ostaje trajan.sta mi je ciniti
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Nisam siguran da nije protivzakonito ali znam da se to tako radi. Punomoć može da se poništi u sup-u, za ugovor ne znam
jovanfasper
Reactions:

Post od jovanfasper »

ajmo ovako... da li mogu da imam neke posledice(krivicne) ako napravim novi ugovor...posto stari i ne znam gde mi je niti mogu da nadjem prvog kupca.mislim ja gledam da zastitim sebe prvenstveno, ali ne bih da ostavim na cedilu novog kupca koji je bio tako smotan pa je kupovao auto na rec.da rezimiramo....sta mi je ciniti
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

Da li ste overili ugovor u opstini ili sudu?
jovanfasper
Reactions:

Post od jovanfasper »

da naravno overili smo ugovor u opstini....mada sam isao u opstinu da pitam za savet i covek koji radi na overam ami je rekao da ne sklapam novi nego neka se oni jure medjusobno za prenos a moje je samo da odjavim tablice jer fakticki nisam vlasnik vise nakon tog kupoprodajnog ugovora.vec sam samo vlasnik tablica i saobracajene.
opet drugi covek koji radi na overi mi je rekao da slobodno ako je proslo vise od mesec dana i ako nije placen porez napravim novi ugovor i platim porez i zavrsim pricu sa tim.mislim generalno nije zakonito sklopiti novi ugovor ali kako bi se resila birokokratska stvar najbolje je da napravim novi i zavrsim pricu.i dalje ne znam sta mi je ciniti
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

Po zakonu je prodavac u obavezi da plati porez na prenos u roku od 15 dana u poreskoj upravi opstine gde stanuje.

Nadam se da ce ti neko od pravnika sa foruma odgovoriti da li postoje posledice zbog neplacanja, i da li je pravno bezbedno da napravis novi ugovor sa poslednjim kupcem.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Pa da, u ofsajdu si zbog tog poreza
jovanfasper
Reactions:

Post od jovanfasper »

??????
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Woodoo napisao:Po zakonu je prodavac u obavezi da plati porez na prenos u roku od 15 dana u poreskoj upravi opstine gde stanuje.
Jel' si ga platio?
Odgovori