Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Post od Grujic »

:understand:
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Drago mi je da se slazes Grujicu :kezo: :kezo: :kezo: :D :D
Korisnikov avatar
Филиповић
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС

Post od Филиповић »

Paja napisao:Država ti daje ovlašćenje da voziš, ona ti ga sužava i oduzima. U tvoje pravo svojine na vozilu niko ne dira.

Kod svih prava je osnovni princip da se pravo pojedinca (grupe) smanjuje zarad zaštite nekog većeg prava.
Ово је био мој аргумент у расправи о нултој толеранцији на алкохол... :mrgreen:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Država sve može da propiše, pitanje je koliko je smisleno, koji su efekti neke odluke i koga pogađa.
Korisnikov avatar
Филиповић
Reactions:

Post od Филиповић »

Касно је за вађење... :kezo:
:pivo:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Mi smo se džapali oko oduzimanja vozila kao posledica prekršaja, a ne oko alkohola.
Jesmo i oko alkohola ali mnogo manje. :kezo:
:pivo:
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Meni nije najjasnije kakve veze ograničavanje snage/kubikaže/vremena vožnje ima sa ovim konkretnim slučajem uletanja u Dunav? Taj dečko nije imao dozvolu tako da ne vidim kako bi se ovo na bilo koji način odnosilo na njega. On je prekršio zakon i toliko. Ako je bio u stanju da pijan sedne bez dozvole za volan, ne vidim kako bi ga bilo kakav drugi ograničavajući zakon sprečio da uradi nešto slično ili isto, kad ga već sama činjenica da nema dozvolu nije sprečila u tome.

Svakako je potrebno da se nešto preduzme, ali nisam siguran koliko ovaj konkretan slučaj ima veze sa saobraćajem kao takvim.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Ma politicari, sve pogresno
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/514014 ... u-bez-auta

BLIC
OŠTRE KAZNE Nasilni vozači ostaju bez auta

Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je predstavilo predloge izmena Zakona o saobraćaju usmerene ka većoj bezbednosti na drumovima kojima je predviđeno, u određenim drastičnim slučjevima kršenja zakona i trajno oduzimanje vozila.
Predložene izmene tog zakona, koje će se uskoro naći u parlamentu, predstavio je ministar unutrašnjuih poslova Nebojša Stefanović, naglasivši da je njihov cillj spasavanje života svih učesnika u saobraćaju.

Stefanović je istakao i da se predloženim izmenama pooštrava kaznene politika, istakavši da će se istovremeno pojačano raditi na prevenciji i edukaciji.

Nacrt izmena zakona, koji je sačinila radna grupa MUP formirana pre dva meseca, produžava period probne vozačke dozvole za mlade vozače sa jedne na dve godine, a za one koji polože pre 19 godina na tri, kao i sat vremena dužu
zabranu upravljanja noću - od 23:00 do 06:00 časova.

Stefanović je naveo da je, od jula do danas, 2.300 mladih ljudi sa probnim dozvolama uhvaćeno u prekršajima, a da je, od tog broja, njih 1.700 vozilo noću.

Prema predlogu radne grupe MUP, pooštriće se i kazne za vožnju u alkoholisanom stanju, pa će svi oni koji se zateknu sa više od 1,6 promila u krvi, umesto dosadašnja dva promila, biti direktno vođeni kod sudije za prekršaje i
kažnjavani po skraćenom postupku.

To će se tretirati kao nasilnička vožnja, isto kao i prekoračenje brzine veće od 90 kilometara na čas od dozvoljene u naselju, i 100 van naselja.

Novina koju predviđa nacrt izmena zakona je i pomeranje obaveznog korišćenja sedišta za decu do 12 godina, ili bezbednosnih podmetača, ako automobil ima naslone za glavu na zadnjim sedištima, a dete je niže od 135 centimetara.

Stefanović je rekao da je, zahvaljujući merama MUP preduzetim za smanjenje broja saobraćajnih nesreća, broj poginulih u prvih deset meseci manji za 100 u odnosu na isti period prošle godine.

Nismo zadovoljni tom brojkom, i dalje radimo da je drastično smanjimo, naglasio je on, najavljujući da će se raditi maksimalno na prevenciji, kao i da će se nastojati da se saobraćajna policija maksimalno modernizuje.

Prema podacima MUP, saobraćajna policija je od juna do kraja oktobra sankcionisala ukupno 390.719 prekršaja, dok je u istom periodu 2013. godine ta cifra bila 317.317.

Potpredsednik Vlade Zorana Mihajlović izjavila je sinoć, povodom najavljenih izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, da samo treba da primenimo evropsku praksu i da je u državama pored nas mnogo rigorozniji odnos prema mladim vozačima.

Mihajlović, koja je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rekla je da bi samo trebalo da primenimo evropsku praksu i da je "u svim drugim državama pored nas mnogo rigorozniji odnos prema mladim vozačima".

Ona je kazala da se neće inicijativa za poboljšanje i brigu o mladim vozačima završiti na ograničenjima, jer "ima mnogo stvari koje mogu da se urade".
Ne spominje se nigde najavljeno ogranicenje u kubikazi, snazi i sl. :zbunjen:
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Pa to je deo sa nasim okruzenjem
A kada bi masni debili samo primenjivali na svakoga zakon, ne bi bilo toliko mrtvih

Btw, ovaj BMW nema nikakve veze sa celom pricom, niti je deo neke statistike
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Sto se tice trajnog oduzimanja vozila, trajno ce moci da se sagnu i da mi.........pre nego sto ce mi oduzeti auto. Ja ne krsim zakon. Iako prekrsim, to su uglavnom mandatne kazne. Ali ovo oko oduzimanja mi toliko ide na nerve da je to strano. Ko mi je kupio taj auto pa da moze da ga oduzme? Pre bih ga zapalio pred njima nego im dao u ruke. Posalji me u zatvor, napisi kaznu da cu ja morati da prodam auto da bih je platio, nema problema. Sve je to OK. Ali ne smes da OTIMAS!
Gde je granica? Ima da je supste i za neku banalnu kaznu ce oduzimati sta im padne na pamet. Ne razumem kako neko moze uopste da se pomiri sa time. NEma veze sto nikada nece doci u situaciju da mu se to desi, cim se to uvede kroz zakon kao moguca kazna, pitanja je vremena kada ce se granica spustiti.
Korisnikov avatar
Neo
Reactions:
Pridružio se: 16 Mar 2013, 22:11
Garaža: Toyota Rav4

Post od Neo »

Jel to za produzavanje probne vazi retroaktivno?
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Kako ce moci da oduzmu nekom auto ako je registrovan na drugo lice?

Inace to bi znacilo da moraju da menjaju postojeci zakon gde pise da je oduzimanje imovine moguce samo ako je stecena kriminalom.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Филиповић
Reactions:

Post od Филиповић »

Већ сам писао о томе да је новац имовина једнако као и ауто...
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Ne razumem zasto se pojedini toliko potresaju oko oduzimanja vozila? Da li mislite da ce oni sad da uzimaju vozila za svaki prekrsaj tipa brzina, puna linija itd? Nece. Oduzimanje vozila ide u onim slucajevima gde neko ima po 30, 40, 50 kazni tokom nekog perioda i ocigledno ne jebe zakon pet posto. Oduzimanje vozila postoji u Bosni na primer i kad god sam citao o tome uvek je bio neki lik koji ima po 30-40 kazni, pa ga uhvatili da vozi bez dozvole, pijan itd.
Odgovori