Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Post od Paja »

Suština je da su sada dečija sedišta obavezna samo do 3. godine.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

A u praksi su neobavezna i verovatno da nikada niko nije kažnjen zbog toga
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Otprilike tako
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Ja sam samo jednom video da je policajac zaustavio i kaznio nekog jer je vozio klinca napred i to bez pojasa.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

"Oduzimaće se i ukradena vozila"
U zemljama gde je privatno vlasništvo na višem nivou to je normalna procedura i nije bitno ko je vlasnik, ako je to vozilo kojim je učinjen prekršaj ukradeno, trajno se oduzima, a materijalni deo problema se onda rešava na sudu“, objasio je Vujanić.
To je taj čuveni ekspert.
Ako je vozilo ukradeno mora se vratiti vlasniku, a vozač suditi i za krađu vozila.
U novembru i decembru je planirano aktivno otkrivanje alkoholisanih vozača, naročito vikendom i noću“, zaključio je Rebić.
Osim u vreme masovnih slava. Tada je red da se ljudi malo opuste.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Znam da su prošle godine za Sv Nikolu imali trodnevnu akciju, i bila je baš vidna
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

I treba
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Danas prelazim put kod kisacke i temerinske u ns, i ispred mene stoji auto pikap vw onaj matori, napred muskarac i zena sede i svako u krilu drzi po jedno dete :)
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Ja kad sam se vracao sa Smederevske jeseni ove godine oko pola 1, na izlasku iz grada su zatvorili put i alkotestirali sve (i proveravali vozacke). Pita me policajac jel ste pili nesto, reko jok jeo sam prase :D
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Ne znam da li je ovo prava tema, ili je pre za "Zašto je Srbija...". Juče i danas su radnici PZP-a odradili akciju uklanjanja svih mogućih reklama koje se nalaze uz magistralu na potezu Lipovačka šuma - Meljak. Sutra verovatno nastavljaju dalje. Bukvalno sve, od običnih metalnih na 2 nogice do onih velikih svetlećih totema. Na stranu što je većina (tj verovatno sve) tih reklama postavljena bez odgovarajućih dozvola - neke su tu već 20 godina, uklanjanje je odradjeno odjednom i bez ikakve prethodne najave ili opomene. Em je većina reklama tako uništena da više nije za upotrebu, em će ljudi verovatno morati da plate za ovo uklanjanje.

Poslato telepatski
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Valjda dobre poteze treba pohvaliti?
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

+1
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Te reklame na neosvetljenom delu puta su zlo tesko. Skoro pa sam siguran da su nekad nekoga sjebale. Samo sto to niko ne provali, nego pise iznenada uradio ovo, iznenada uradio ono.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... nuara.html

Novi zakon o saobraćaju od 1. januara

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predsednica Radne grupe za brigu i čuvanje mladih vozača i učesnika u saobraćaju Zorana Mihajlović očekuje da će izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja koje se tiču mladih vozača, stupiti na snagu 1. januara sledeće godine.

"Radna grupa će u narednih nedelju dana pripremiti predloge za izmene zakona i tražićemo da se po hitnoj proceduri uvrste u dnevni red Skupštine. Mislim da od 1. januara 2015. godine novi zakon može stupiti na snagu", rekla je Mihajlovićeva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ministarka je posle sastanka Radne grupe, koju čine predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja, Grada Beograda, Saobraćajnog fakulteta, Ministarstva prosvete, Centra mladih Srbije i saveta roditelja nekoliko beogradskih srednjih škola, izjavila da svi segmenti društva moraju učestvovati u povećanju bezbednosti mladih učesnika u saobraćaju.

"Samo tokom ove godine, 76 mladih osoba je poginulo u saobraćajnim udesima u Srbiji. Mi želimo ne da smanjimo taj broj već da zaustavimo pogibije mladih u saobraćaju. Za to će nam biti potrebna pomoć mladih, njihovih roditelja ali i medija i institucija", rekla je Mihajlovićeva, prenosi Beta.

Ona je ocenila da postojeći Zakon o bezbednosti saobraćaja "nije loš", ali da se ne primenjuje "dovoljno" i da mu nedostaje segment koji se tiče mladih vozača.

"Danas smo sa predstavnicima struke, srednjoškolaca i roditelja, koji se nalaze na izvoru problema, razgovarali o kaznama, prevenciji i edukaciji mladih učesnika u saobraćaju. Narednih dana očekujem sugestije u vezi sa temama koje smo danas pokrenuli", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da su tokom današnjeg sastanka Radne grupe, stručnjaci predstavili nekoliko ideja o tome kakva ograničenja treba uvesti kad je reč o performansama automobila kojima upravljaju mladi vozači.

"Razgovarali smo i o promeni stava mladih prema vožnji pod dejstvom alkohola i nultoj toleranciji za pijane vozače, kao i o uvođenju ograničenja na osnovu kojih bismo postepeno dobijali iskusne vozače. Složili smo se i da su oštre kazne za vožnju pod dejstvom alkohola opravdane", naglasila je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, mora se više raditi na edukaciji mladih o bezbednosti u saobraćaju.

"Nije dovoljno da se samo jedan dan u školi posveti toj temi. O bezbednosti u saobraćaju mora se razgovarati kroz sve nastavne predmete", rekla je ministarka.

Odgovarajući na pitanje ko će biti formalni predlagač izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, Mihajlovićeva je obelodanila da će to verovatno biti MUP, ali da je bitnije da zakonske odredbe pokriju segment koji se odnosi na mlade vozače i učesnike u saobraćaju.

"Nema nesuglasica između ministarstva na čijem sam čelu i MUP-a u vezi sa ovim zakonom. Cilj svakog ministra je isti, da se sačuvaju životi mladih. Ne mešam se u tuđu jurisdikciju jer sam na čelu Vladinog tela za koordinaciju bezbednosti u drumskom saobraćaju", rekla je Mihajlovićeva.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović izjavio je da je jedna od tema današnjeg sastanka bila i ideja da se vozačima mlađim od 21 godine, zabrani upravljanje automobilima koji "imaju mnogo konjskih snaga i malo mase".

"Takva ograničenja bi se odnosila samo na putničke automobile i ne bi važila za vozače kombija. Razmišljamo o takvim ograničenjima jer su vozači stari do 20 godina – najugroženiji u saobraćaju", rekao je Božović.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da su vlasti Grada Beograda spremne da razmotre sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se stvorilo bezbednije okruženje za mlade u saobraćaju.

"Spremni smo da razmotrimo zabranu točenja alkohola mladima u ugostiteljskim objektima posle određenog vremena. Već imamo plan da eliminišemo sve crne tačke ispred beogradskih škola, a razmišljamo i o tome da preživeli iz saobraćajnih udesa prenose svoja iskustva učenicima beogradskih škola, da im objasne kako su im ti udesi promenili život", rekao je Vesić.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

U jednu ruku pozdravljam, u drugu sam razočaran koliko se u vlasti radi kampanjski. Kao neka mala porodična firma da se vodi, a ne država.
Odgovori