swemir napisao:
sto se postize samo tkz termo kucama.
da bi se ovakva termicka zastita postigla zidanim kucama m2 bi bio preko 4000e kod nas, i debljina zida preko 100cm
Iako je odavno ovaj post tema je dugorocno mnogima zanimljiva.
Lepo je propagirati sistem lake montazne gradnje koji ima svoje prednosti ali i mane kao sti ih ima i zidana (teska) kuca ali ovo gore citirano je apsolutno pogresno i velika zabluda. Ne znam odakle izvor takvih podataka no sve je pogresno.
Montazna kuca istih karakteristika kao zidana je cesto zbog kompleksnosti detalja skuplja po m2 od zidane i tu je najbolji primer upravo Slovenija koja ima veliku tradiciju i sa montaznim i sa zidanim kucama. Kuca visoke energetske efikasnosti recimo Marles je daleko iznad 1000 evra po bruto m2 za A ili B kategoriju.
Inace kako zivim u zidanoj kuci koja nema zid od 100cm, ne kosta 4.000evra po m2 i ima termicku zastitu takvu da je A (planirano uz neke izmene A+) kategorija energetske efikasnosti znam ono prvo navedeno- da su podaci pogresni.
U brojkama U je 0.13-0.19 W/m2K a godisnja potrosnja oko 17kWh/m2.
Uz sitne izmene planirano je smanjenje na oko 12kWh/m2 tj nivo tzv standarda pasivne kuce.
Totalna potrosnja godisnje energije je za zadnjih 3 godine oko 80kWh/m2 sto je vec A+ kategorija efikasnosti.
Evo ovih dana jos nisam startovao grejanje a unutra je 19-21C prosecno, ja zadovoljan prakticnim rezultatima

Naravno i steceno iskustvo tokom gradnje je vrlo dragoceno i moze pomoci buducim graditeljima kako, zasto, cime itd.
Naravno moze zidana kuca da bude losije termicki izolovana isto kao sto moze i montazna, velika je to tema i ima miliona varijanti sta i kako od materijala do same tehnike gradnje i primene aktivne opreme.