Onda sam te pogresno shvatio, okpavle napisao:Ja sam se vise fokusira za ono sto si u zagradi napisao, vezano za vlasnistvo... Za ovo drugo se slazem... Zasto bi neko kupovao losiji proizvod i skuplji npr zato sto je nas...
Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Slazem se, upravo zato sam i pomenuo proizvodnu firmu iz oblasti prehrembene industrije koja je nas veciti potencijal kada god se prica jezikom, a kada se vidi praksa koliko je skup kapital i ostali nameti na proizvodnju jasno je da je ovakvo resenje neminovno.member napisao:Foodland jeste "propao" tj.za dalji razvoj su im bile potrebne velike sume svezeg novca ,a oni su vec bili visoko zaduzeni i nisu imali gde da nabave kapital. Nasli su se u procepu i prodaja je bila jedino logicno resenje. Da se nisu prodali, krenuli bi nizbrdo jer im je profit veoma mali i urusili bi se kao kula od karata. Jbg.da su imali Bogicevica, mozda bi se ogrebali za par miliona.
Od nekog razvoja Srbije nema nista u blizoj buducnosti, a verovatno ni u daljoj. Sve dok drzava ne spusti namete, dok ne pocne da placa svoja dugovanja prema privredi, dok ne pocne da postuje zakone, dok ne ukine protekcionizam bla-bla-bla , nema srece u privredi. A privreda treba drzavu da izvuce iz govana,nece je valjda penzioneri izvlaciti.
U Foodlandu su logicno odreagovalo, novi vlasnik ce sada moci da nabave kapital po 3-4 umesto 18 ili slicno % sto je drasticna razlika za poslovanje i razvoj,
Slicna prica je i sa PKB, koji je grad Beograd napumpavao novcem, pa bivsi Soko Stark i da ne nabrajam koliko smo bili jaki u tom domenu prerade hrane u svakom obliku.
Bez proizvodnje i same privrede sve ostalo je naduvani balon ma koliko se neki ljutili, cudili, zanemarivali temelje na kojima pociva drzava kao nadgradnja privrede.
Ne kaze se dzabe da je drzava jaka onoliko koliko je jaka privreda, isto se odnosi i na novcanu monetu. Nema stabilne odrzvie vrednosti bez jake podloge u privredi.
Da ali, zavisi iz cijeg ugla se gleda. Za dosadasnjeg vlasnika koji je ulozio 20godina zivota ideja je "propala" kao dalje neodrziva pod sadasnjim uslovima.Rakhil napisao:Foodland nije propao nego je prodat kao uspesna firma za debele pare
Ako bih napisao "propala" umesto propala verujem da ces se sloziti sa napisanim.
Foodland je naravno uspesna firma, vrhunskih proizvoda koja izvozi dosta po svetu i na mnogim policama je u ponudi. Ali eto ne moze dalje i morala je u prodaju.
Cim se prodaje firma figurativno, "propala je" jer nijedan vlasnik firme ne zeli da svoju firmu proda, naprotiv da je zadrzi, uvecava i kupuje druge ako moze. To je priroda kapitalizma.
Ja bih radije voleo da kod nas ima sto vise uspesnih firmi domacih vlasnika koji su gradjani Srbije, kao sto je Foodland ali i da opstanu i razvijaju se kao takve. Ne smeta mi naravno strani kapital ali domaci vlasnici privrede bi ipak trebali da budu vecina u jednom normalnom sistemu.
Poslednja izmena od ljubitelj u 27 Nov 2014, 22:40, izmenjeno 1 put ukupno.
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
methane.master napisao:Jel onaj iz Vršca?
Sent using Tapatalk
3 bambija za Grujića mada je fabrika u ŠaGrujic napisao:Iz General Motorsa

Sent from my LG-P880 using Tapatalk
Ko je stvorio Jasenovac? Vatikan?Incognito napisao:Nije nikakav problem. Doduse, jeste da su preko svojih kardinala stvorili Jasenovac (licno platili kopanje jama kao i nabavku pusaka), stvorili Pavelica i hrvatsku drzavu na temeljima pokatolicenog srpskog naroda od kojeg je jedan milion ubijen najbrutalnijim metodama, a druga dva miliona prevedena u katolicku veru. Ali to nije ni bitno.jaksa napisao:U čemu je problem sa Vatikanom? Pa Vatikan ne priznaje Kosovo i za sada ni ne namerava da taj stav menja.![]()

Izvini, to za Vatikan a i ono za ekonomiju su besmislice. I za linoladu

Pogledajte BiH + CG:
Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri su bili:
-u izvozu: Italija (2381,7 miliona USD), Nemačka (1737,6 miliona USD), BiH (1179,5 miliona USD), Ruska Federacija (1061,6 miliona USD) i Crna Gora (837,0 miliona USD).
-u uvozu: Italija (2356,9 miliona USD), Nemačka (2246,8 miliona USD), Ruska Federacija (1902,8 miliona USD), Kina (1509,9 miliona USD) i Mađarska (1010,9 miliona USD).
Jakša nemoj da se trudiš. Nije vredno, veruj mi. Samo ćeš se iznervirati, a nećeš ništa postići.
- srdjanyo
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Kontakt:
Re: Одг: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Jedna tužna konstatacija.
Uđeš na prekookenski let i skontaš da niko sem tebe ne priča srpskim jezikom.Čuje se ruski,arapski,hindu,nemački...
Uđeš na prekookenski let i skontaš da niko sem tebe ne priča srpskim jezikom.Čuje se ruski,arapski,hindu,nemački...
I onda izadjes u Americi i na aerodromu sretnes brdo kolega sa faksaUđeš na prekookenski let i skontaš da niko sem tebe ne priča srpskim jezikom.Čuje se ruski,arapski,hindu,nemački...

- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Sve nabrojane jezičke grupe imaju više stotina miliona ljudi. Ima nešto i do toga.
Re: Одг: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Kako gde, meni je jednom prišao stjuart i na užasno lošem srpskom pokušao da razgovara. Nekako smo se skontali i rekao mi je da su njegovi poreklom iz Srbije, a da on nikad nije bio u Srbiji. Naučili ga roditelji. Meni je to vrh. Nije bio prekookeanski let, u pitanju je bio AF, let negde za centralni deo Afrike.srdjanyo napisao:Jedna tužna konstatacija.
- ivancho
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
- Garaža: Octavia 1,6d
- Kontakt:
https://www.youtube.com/watch?v=9TO4_HDl46I
Ovo Kale peva? Nisam pogledao detaljno ceo film. 
Ako jeste, on je legenda.

Ako jeste, on je legenda.
- srdjanyo
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Kontakt:
Najtužnije mi je od svega koliko ljudi zaista nema pojma šta je Srbija i gde je tačno geografski pozicionirana.Zaista je tako.Pričah sa dosta vršnjaka i tako bez veze pitam da li znaju gde je Srbija?Pola njih.misli da smo u Sibiru/Rusiji,a nekoliko njih je znalo,kao u fazonu,vi ste tu blizu Bosne.
Brate, Srbija je mala zemlja, 7 miliona ljudi