Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od H4wkeye »

Ali koliko ja znam, mi vecinu stvari i izvozimo u EU. 50% izvoza ako ne i vise je u EU :nemampojma:
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Ma ok je to...nego je sve to malo. Imamo potencijal da budemo značajan svetski poljoprivredni igrač, mi sada izvozimo da ne bi mogli da zadovoljimo potrebe jedne razvijenije ili veće države. Mi šta god da radimo možemo da imamo neskladan bilans i da radimo samo za jednog kupca jer za više i ne možemo.
Poslednja izmena od starac vujadin u 01 Dec 2014, 22:25, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Jabuka iz Poljske, prva klasa, 15 evrocenti. Na to ide subvencija od opet 15 evrocenti. Njima se isplati damping, nama ne. Zato i prodajemo Rusima poljske jabuke.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Vladapetr napisao:Ok, da kažemo da nisam u toku, molim te daj mi link da to pogledam. Usput mi reci sa kojom još zemljom imamo taj bescarinski odnos, zašto ga nemamo sa ostalim zemljama kad je to stvar koju svi vole i rado ugovaraju, kao i to da li bi bilans sa Rusijom mogao biti i bolji ali nije kao posledica naše nekonkurentnosti, Rusi loše plaćaju, neće da kupuju od nas, šta je po sredi?
Evo ti sazeto sa ekapije, podaci su iz Zavoda za statistiku iz 2013-e: "U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su: Italija (2.177,8 mil USD), Nemačka (1609,9 mil USD), Bosna i Hercegovina (1073,0 mil USD), Ruska federacija (979,4 mil USD) i Crna Gora (769,5 mil USD).
U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su: Italija (2.168,4 mil USD), Nemačka (2.054,3 mil USD), Ruska federacija (1599,7 mil USD), Kina (1.370,2 mil USD) i Mađarska (927,6 mil USD) .
Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 62,6 % ukupne razmene."

Vec su ti napisali da imamo povlastice i na drugim trzistima, a ono sto sam ti ja napisao se odnosi na inace trgovinu izmedju zemalja: mali broj njih se stiti visokim carinama na sve i svja, i taj mali broj je uglavnom u cabru, ne ide to tek tako.
Bilans sa Rusijom bi sigurno mogao i trebao biti bolji, a zasto nije? Kako to da 10 puta vise izvozimo ka EU nego ka Ruskoj federaciji? Sta nas to sprecava, kad bi se po prici na forumu moglo zakljuciti da je upravo suprotno? :)
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Visoka politika... :)

https://www.youtube.com/watch?v=y5bFdGBo99k

http://www.youtube.com/watch?v=44R3HghEImI
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

starac vujadin napisao:Potpuno prilagođena tvojoj argumentaciji...tj. nedostatku iste.
Odgovorio sam na tvoju konstantaciju da je NIS poklonjen Rusima, zarad nekakve politicke podrske oko Kosova u UN-u, koju smo mi kao prokockali.

-NIS je pokolonjen, jer su Rusi znali lepo da podmazu gde treba i dobiju NIS za cenu za koju su dobili.
-Skoro 10 milijardi evra iznose rezerve koje su potvrdjene da postoje u Vojvodini.
-Rudna renta koju GAZPROM placa Srbiji na tu naftu koju izvlaci je smesna, ubedljivo je najniza u Evropi, a verovatno i sire, (Mrzi me da trazim konkretne brojke) a po ugovoru samo NIS moze da eksplatise.
-U svim zemljama korz koje je juzni tok trebalo da prodje vecinski vlasnici kompanije su same drzave, samo kod nas su Rusi vecinski vlasnici.

Rusi samo koriste prilike koje vide, njih ne krivim uopste. Sto se tice politike, smesno je ocekivati da Rusi imaju bilo kakav uticaj na situaciju Kosova. Kao sto sam rekao, njihova trenutna diplomatska moc je jako slaba u tom smislu. I da ova vlast nije ''prodala'' Kosovo, Rusi nista ne bi mogli ni u UN-u, kao sto nisu ni do sad, ni bilo gde drugo.
Svakako da sa njim treba saradjivati, ali zanositi se tim pricama mi je krajnje glupo.
Ovo tvoje omalovazavanje stvari koje sam ti izneo samo govori o tebi i nivou konverzacije koji pokusavas vodis, koji je vec dobro poznat na ovom forumu.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Opet nisi odgovorio i opet lične dikvlaifikacije. To je tvoj stil komunikacije, ne moj. Ja sam ti samo jednom rečenicom rekao nešto lično, a i to je tačno - imaš manjak znanja, a višak samopouzdanja i to si opet pokazao.

No, hajde da vidimo šta si napisao.
NIS je pokolonjen, jer su Rusi znali lepo da podmazu gde treba i dobiju NIS za cenu za koju su dobili.
-Skoro 10 milijardi evra iznose rezerve koje su potvrdjene da postoje u Vojvodini.
-Rudna renta koju GAZPROM placa Srbiji na tu naftu koju izvlaci je smesna, ubedljivo je najniza u Evropi, a verovatno i sire, (Mrzi me da trazim konkretne brojke) a po ugovoru samo NIS moze da eksplatise.
-U svim zemljama korz koje je juzni tok trebalo da prodje vecinski vlasnici kompanije su same drzave, samo kod nas su Rusi vecinski vlasnici.
Ovo su sve opšta mesta i sve je tačno, sem ovo da su Rusi podmazali nekoga- to neću da sporim, ali niko ne bi mogao ni da tvrdi, tako da je to nešto u šta bi ti želeo da veruješ, osim ako ti ne znaš nešto više o tome. Ovo ostalo je sve tačno i ničim se ne kosi sa onim što sma napisao i šta smatram.
Rusi samo koriste prilike koje vide, njih ne krivim uopste.
Tačno. I ja to napisah.
Sto se tice politike, smesno je ocekivati da Rusi imaju bilo kakav uticaj na situaciju Kosova. Kao sto sam rekao, njihova trenutna diplomatska moc je jako slaba u tom smislu. I da ova vlast nije ''prodala'' Kosovo, Rusi nista ne bi mogli ni u UN-u, kao sto nisu ni do sad, ni bilo gde drugo.
Opet koristiš reč "smešno" kao neki vrstu argumenta. Ne razumem šta je smešno i kako se time bilo šta osporava. Reći da je nešto samo smešno nije dovoljno da bi me uverilo u bilo šta.

Očigledno je na primeru Gruzije, Sirije i Ukrajine da je trenutna diplomatska moć Rusije u usponu i da je velika, a nikako jako slaba. Ne postoji nijedan međunarodni problem u kome je Rusija u poslednje vreme iskazala veliku slabost. Demantuj me.
Ako kažeš da Rusi ništa ne bi mogli u UN, onda ne poznaješ sistem rada rada UN, njihove organe i način odlučivanja. A ako poznaješ to onda nikako ne može da stoji hipoteza da oni ne bi nešto mogli, već da bi mogli jer imaju instrumente za to. Ako budeš gledao poslednje rezolucije UN, u polsednjih nekoliko godina, po bilo km pitanju nijedna nije izglasana protiv ruskih interesa jer je zablokirana ili je glasan neki kompromis. I po tome se vidi da diplomatska moć Rusije nija mala, već da je u usponu...tj. vraća se na ono gde je nekada bila. To naravno ne znači da su oni sada najjači da mogu da rade šta hoće. I dlaje oni imaju sovjih slabosti, ali reć da su oni neki slabići, da ne mogu ništa da urade...mogao bih da kažem "smešno" jer sam to već gore obrazložio
Da ne govorimo o tome da su Rusi postali međunarodni poverioci, a ne dužnici što im takođe daje mnogo jače političke argumente u bilo kojoj priči. Deluje kao da misliš da je Jeljcin još živ.
To sve ne znači da Rusi možda i ne bi nama izmakli stolicu u UN oko Kosova i pored takve njihove pozicije usled nekih strateških dogovora...ali ti nemaš materijala, niti bilo ko bi mogao da dokazuje takvu hipotezu jer do takve situacije ni u naznakama nismo stigli jer smo se sami izmakli iz te priče u kojoj Rusa više nema.
Ovo tvoje omalovazavanje stvari koje sam ti izneo samo govori o tebi i nivou konverzacije koji pokusavas vodis, koji je vec dobro poznat na ovom forumu.
Ovo je sada prvi put da si pokušao da izneseš neke stvari, a do sada si samo to odbijao, izbegavao i negirao nekim kratkim rečenicama i bez ikakve argumentacije i poluuvredljivom tonu. Stoga je moj nivo konverzacije do sada bio daleko viši od tvog. Da te podsetim da si ti počeo polemiku sa mnom, ne ja s tobom i to na način koji sam već opisao. Te prizemne zamene teza i uloga ne prolaze kod mene. Dovoljno je pročitati šta je ko napisao. Mogu ja da se spustim sa nivoom konverzacije ako treba, ali ne bih da budem na terenu gde se osećaš sigurnim.

I da ponovim poentu mog prvog posta koja je jasna onom ko hoće da razume. Nema tu nikavog divljenja Rusima i nekakvim zabludama, već sam kritikovao način na koji mi vodimo politiku. Pisao sma o relanoj politici, ne o nekim fantazmagorijama. Ako nešto hočeš da uradiš, onda to i uradi, nemoj da se predomišljaš. Kao i u vožnji...ili pretičeš, ili ne pretičeš, ne odustaneš na pola preticanja - to je propast. Ako hoćeš da te velika sila podržava moraš nešto da daš. E, mi to nešto bi hteli kako s kim i kako kada, ali i ne bi. To slabo više prolazi.
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

starac vujadin napisao:Tipična isprazna dekonstrukcija začinjena netačnim podacima s kojim se kao polemiše. To što je tekst tačna analiza pojave i njihov opis, a nije "prosvetljujući" i ne "otkriva nova prostranstva" ne umanjuje kvalitet napisanog. To što u sebi imate osećaj da čitajući ovo prepoznajete poznate stvari bolje da vas natera na pomisao - što ja ne napišem ovako nešto kada sve to znam...
Bolje se drži svoje standardne postavke - satova. Društvo i politika ti ne idu nikako.
Lol, nisam znao da još postoje osobe koje se uznemiravaju ako neko pomene u negativnom ili bar ne pozitivnom kontekstu ovu... pa, hmm, intelektualku...? Spisateljicu...? Ok, kako god...

Dakle, da skratim da ne bi nastradale foke opet - ovo što ona piše je kombinacija površnosti i populizma. Pojave koja one opisuje su postojale oduvek i nisu umanjivale kvalitet života. Ili tebe posebno pogađa to što neko ima seks po toaletima, tetovira se, pije ili radi pirsing...? Dok niko tebe ne tera, dobro je. I dok te niko ne sprečava da sam to radiš, naravno.
A u stvari, jedino što svaki mladi čovek mora da uradi pre tridesete godine je – da ukapira šta mu rade mediji.
Licemerno u najmanju ruku, s obzirom da je upravo ona 'isplivala' zahvaljujući takvim medijima. A knjige, dozvoliću, i može da prodaje društvu u kome ljudima poput mene, kako kažeš, 'ne ide'. Pritom, ko ne ukapira makar do osamnaeste šta rade mediji, bolje od nje nije ni zaslužio.

U pravu si u jednoj stvari - držim se ja satova, u toj 'grani' se zna ko je ko i kako kome ide. Tamo se brzo pokaže ko prodaje mooda za bubrege, dok u Srbiji, izgleda, nikako.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Komentarisao sam tvoj post, tvoju priču, nisam branio nju. Ne treba njoj advokat. Jedino mi se čini kao ti ne poznaješ (ili to svesno prenebregavaš), šta je pisala, gde je pisala, s kim je pričala, s kim je pravila intervjue...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Dusan napisao:
-NIS je pokolonjen, jer su Rusi znali lepo da podmazu gde treba i dobiju NIS za cenu za koju su dobili.
NIS je prodat za skupe novce, propala drzavna firma koja je grcala u dugovima. Firma pred gasenjem i stecajem.
Proizvodi zastareli, van standarda. Ne mogu se nigde prodavati zbog toga, pretila zabrana prodaje i kod nas da nije odlozena primena EN standarda.
Jedna od retkih firmi koja je proizvodila olovni benzin, pre prodaje.
Da nije kupio Gazprom, kupio bi neko drugi verovatno po jos nizoj ceni.
Cena NISa je mogla da ide samo strmoglavo nanize da se sacekalo jos koji mesec ili godinu do potpunog raspada.

Osim rezervi mineralnog porekla postoje i izvori geotermalne vode koje je imao NIS. Nazalost o tome se nije vodilo racuna, to je daleko vrednije a pogotovu u vreme buducih decenija.

Rudna renta koju GAZPROM placa sa 51% je ista ona renta koju je placao NIS pre prodaje.

Isto tako je sada i sa EPSom, koji je kopija NISa u skoro svemu.
Isto u dugovima, isto sa ogromnim brojem fiktivno zaposlenih, isto bezvredan, na ivici stecaja. Sleduje prodaja, verovatno slicno po principu 51-49%.

NIS je dobar primer kako treba prodavati takve firme na vreme, odmah a ne cekajuci deceniju dve dok potpuno izgube vrednost. Da je NIS prodat odmah 1989 ili 1990godine dobile bi se mnogo vece pare i ne bi se vuklo za rukav samo da bilo ko preuzme vruc krompir.

Zastava Kragujevac slicno, prodata je kada je postala bezvredna firma u bankrot stanju. A tu smo pri prodaji po svemu sudeci jos i masno doplatiti samo da uzme Fiat.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

starac vujadin napisao:Ovo je sada prvi put da si pokušao da izneseš neke stvari, a do sada si samo to odbijao, izbegavao i negirao nekim kratkim rečenicama i bez ikakve argumentacije i poluuvredljivom tonu
Sve sto stoji u mom poslednjem postu, je samo prepisao iz par poslednjih. Ne vidim sta se promenilo.

Sto se tice teme, primer Gruzije, tj. Juzne Osetije, koja je priznata samo od strane Rusije, Venecuele i Nikaragve ti govori dovoljno, ako uporedis sa primerom Kosova jasno ce ti biti sta je diplomatska moc. Primer Sirije je takodje ne govori mnogo, jer intervencija USA nije izbegnuta zbog Ruskog protesta, vec zbog toga sto je Obama izgubio podrsku u kongresu i u javnosti generalno za taj potez, takodje i od saveznika. Primer Ukrajne opet demonstria NEmoc ruske diplomatije. Od kad je moc diplomatije kada fizicki okupiras deo zemlje, a sa druge strane popijes sankcije? Sto se tice UN-a, mislim da smo na tom terenu vec dobre 4 godine i ne vidim neki rezultat? Vrhunac je bio da medjunarodni sud pravde donese odluku, koja je opet bila negativna po nas.

Ubacujes pricu o Rusiji kao poveriocu, a brod itekako tone. Ovo necu da prosirujem jer je vec pisano dovoljno na tu temu, par desetina stranica ranije.

@ljubitelj, mogli bi da pisemo i na ovu temu, ali bolje pogledaj Insajder: Energetski (Ne)sporazum 1.ep . Bas je jezivo.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Rusi placaju rudnu rentu 3 ili 5%, tako nesto dok je prosek EU 12%, a u samoj Rusiji je rudna renta oko 18% ja mislim. Tako da smo im poklonili jedno 250 miliona evra u narednih 5-6 godina.
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

Dusan napisao:Od kad je moc diplomatije kada fizicki okupiras deo zemlje,
Polako, nisu jos...
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Nisu, al su popili sankcije.
Je l vama što se palite na ruske bajke neko iz (muške) rodbine odande ili je samo tako moderno?
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

Koje bajke?
Odgovori