Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
O majčici Rusiji.
Vi dečice ne čitate udžbenike u školi pa da vidite šta su sve oni svoje bili spremni da žrtvuju a ložite se da imaju trunke empatije ka nama ovde?
Vi dečice ne čitate udžbenike u školi pa da vidite šta su sve oni svoje bili spremni da žrtvuju a ložite se da imaju trunke empatije ka nama ovde?
Boringly average, but also perfect for school run mums
Lozim se...Ji 4Tze napisao:O majčici Rusiji.

A koliku rudnu rentu placa drzava Srbija sama sebi, za onih 49% ucesca u prihodu i u rashodu NISa.H4wkeye napisao:Rusi placaju rudnu rentu 3 ili 5%, tako nesto dok je prosek EU 12%, a u samoj Rusiji je rudna renta oko 18% ja mislim. Tako da smo im poklonili jedno 250 miliona evra u narednih 5-6 godina.
Koliko je rudna renta na vodu koja tece Savom i Dunavom a koristi EPS. Koliko je rudna renta za lignit.
Sto poklanjamo milijarde evra umesto da naplatimo rudnu rentu i na to. Samo retoricki pitam, besmislena je rudna renta sama po sebi kao sto je bila besmislena i za NIS dok je bio drzavni monopol.
Zasto ne bi povecali odmah i sada sa 3 ili 5% na 33 ili 55%. Eto miline, novi porez kojim se puni budzet. A sto ne bi povecali i sve druge poreze, jos vise se novcem puni budzet.
Perpetum ekonomija sa procentima.
Mnogo je veca korist da se ispumpa nafta pa preradi i onda izvozi/ prodaje kao gotov proizvod nego da se naplacuje porez na neobradjenu sirovinu. Tu je mnogo veci novcani efekat cak i samo sa 49% udela od pomenutih 250miliona.
Porez je simbol i poruka da se nesto zeli priguisti, da nije dobro da se radi, da nije u interesu drustva.
Slabe su drzave gde su nepreradjene sirovine izvor prihoda.
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Širim haos!

Malo vrat boli, ali grejace vas "izunutra"

Kakav kralj ovaj Somborac
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Ne čitam temu već danima, sad sam pročitao 10 strana. I dalje je glavna priča o rusima.
Posetite www.garaza.rs !
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
@Душан
Očigledno je da se ovde radi o demonstraciji moći, a ne nemoći.
Malo si to proširio, ali kao što i sam rekoh to su manje više opšta mesta. Tvoji komentari se baziraju na kratkim komentarima mojih postova ili ako nema šta da komentarišeš onda pokreneš neku novu temu koju bi ja trebalo da obrazložim. Tačno kažeš da nisi Bog zna šta novo napisao.Sve sto stoji u mom poslednjem postu, je samo prepisao iz par poslednjih. Ne vidim sta se promenilo.
U primeru Gruzije, primarna je Gruzija, tj. kome je naklonjena vlast u Gruziji. Što se tiče Južne Osetije faktičko stanje je takvo kakvo je. Južna Osetija je zemlja (ilki oblast ako tako više voliš...meni je svejedno) sa takvim geostrateškim položajem i sa takvom vezanošću za Rusiju da joj šire priznanje nije preko potrebno. Njoj je dovoljno da je Rusija izdržava, a sigurno svi građani imaju i ruski pasoš.Sto se tice teme, primer Gruzije, tj. Juzne Osetije, koja je priznata samo od strane Rusije, Venecuele i Nikaragve ti govori dovoljno, ako uporedis sa primerom Kosova jasno ce ti biti sta je diplomatska moc.
Primer Sirije, na tvoju žalost govori mnogo toga i on je primer promene snage odnosa. Prvo, ono što ne znaš - Obami za intervenciju nije potrebna podrška Kongresa. Jeste potrebna za vojnu intervenciju, ali postoji čitav niz izgovora kada američki predsednik bez konsultacije sa Kngresom može da naredi intervenciju. Tako se intervenisalo u Iraku i zaobišao Kongres. Obama je to i javno saopštio više puta. No, on se odlučio da traži podršku da bi podelio odgovornost jer nije dobio nikakvu podršku saveznika za intervenciju (ni V.Britanija nije htela da učestvuje).On podršku u Kongresu za intervenciju nije imao, pa nije mogao ni da je izgubi. Evropljani nisu hteli da učestvuju između ostalog što je Putin predložio jedan dosta razuman diplomatski plan za rešavanje krize koji je odgovarao "evropljanima". To se i pokazalo pametnim jer se situacija na trenu u Siriji drastično promenila i Amerikanci bi smao imali još više problema da su bombardovlai Asada. Inače, da te podsetim da je ovo Obamim drugi mandat tkaoda on nema neke velike potrebe da vodi računa o podršci u javnosti i da joj se dodvorava. Poenta je da se u Siriji nije pitala samo Amerika, za razilku od nekih drugih kriza u proteklim godinama. To govori o promeni odnosa snaga.Primer Sirije je takodje ne govori mnogo, jer intervencija USA nije izbegnuta zbog Ruskog protesta, vec zbog toga sto je Obama izgubio podrsku u kongresu i u javnosti generalno za taj potez, takodje i od saveznika
Diplomatija je deo politike. Rat je nastavak politike drugačijim srdstvima. Rusija je intervencijom (okupacijom) obezbedila jedna deo svojih ciljeva i faktičko stanje je takvo da će tako i ostati...sa Krimom sigurno, sa zauzetim/okupiranim delom Ukrajine biće sigurno po ruskom, bilo otcepljenjem u budućnosti ili nekom konfederalizacijom uz demilitarizaciju. Rusi se tu ponašaju kao i svaka velika sila u prošlosti i njihovo ponašanje je ništa bolje/gore od drugih. Sada su pokaali da mogu. Naravno, Ameri ostaju jedina sila koja još to može da radi globalno, a drugi mogu regionalno.Primer Ukrajne opet demonstria NEmoc ruske diplomatije. Od kad je moc diplomatije kada fizicki okupiras deo zemlje, a sa druge strane popijes sankcije
Očigledno je da se ovde radi o demonstraciji moći, a ne nemoći.
Mi smo izašli sa tog terena sami, a samim tim mogućnost ruske podrške je onda znatno manja. To je bila naša odluka i niko nam nije kriv/zaslužan za to...kako hoćeš da gledaš na to. Da smo ostali na tom terenu manevarski prostor bi nam što se tiče rešavanja kosovskog pitanja bio daleko širi.Sto se tice UN-a, mislim da smo na tom terenu vec dobre 4 godine i ne vidim neki rezultat? Vrhunac je bio da medjunarodni sud pravde donese odluku, koja je opet bila negativna po nas.
Jel nije poverilac, jel zadužena, jel finansijski zavisna od drugih država ili organizacija? Koristiš opet bespotrebno preteške epitete. Ja te ne teram na to. Nazivati bilo koju velesilu "brdom koji tone" je vrlo hrabro i baš treba imati samopouzdanja to reći. Postoji mnogi argumenti zašto bi mnoge velesile mogli da zovemo "brod koji tone", "džin na staklenim nogama"...Svi imaju svoje velike slabosti i Amerika, i Kina, i Japan, i Engleska, i Francuska, i Indija...trenutno izgleda kao da Nemačka ima najmanje problema. No, u realnosti nijedna od njih nije tako slaba da se može reći da je "brod koji tone". Rusija nije bila brod koji tone ni pod Gorbačovom i Jeljcinom, tek sada to nije.Ubacujes pricu o Rusiji kao poveriocu, a brod itekako tone. Ovo necu da prosirujem jer je vec pisano dovoljno na tu temu, par desetina stranica ranije.
Bez ikakve zle namere mogu da primetim da su Dusanu ocigledno isprali mozak na beckom faxu... ono sto on prica se moze cuti na ovdasnjim medijima.
Nije on kriv sto zapadnjaci sire takvu propagandu... a i sta bi drugo mogli da rade osim da kukaju na Rusiju jer ocigledno nemaju OO da muski dovrse ono sto su zapoceli, kako u Sriji tako i u UKR.
Nije on kriv sto zapadnjaci sire takvu propagandu... a i sta bi drugo mogli da rade osim da kukaju na Rusiju jer ocigledno nemaju OO da muski dovrse ono sto su zapoceli, kako u Sriji tako i u UKR.
Al zato tebi mozak nije ispran al ti nije mrsko da uzivas blagodeti zapada.
Ovo je u AV stilu 
To sto ja radim i zaradjujem na zapadu, ne znaci da trebam da zmurim i pravim se da ne vidim probleme (sve vecu nezaposlenost, porast dugovanja, smanjenje proizvodnje, porast nacionalizma itd.) a da se umesto toga bavim nekom besmislenom propagandom koja nas ubedjuje da je pitanje dana kad ce Rusi pasti na kolena zbog sankcija ili kako zapad iz najbolje namere pomaze ukrajincima.

To sto ja radim i zaradjujem na zapadu, ne znaci da trebam da zmurim i pravim se da ne vidim probleme (sve vecu nezaposlenost, porast dugovanja, smanjenje proizvodnje, porast nacionalizma itd.) a da se umesto toga bavim nekom besmislenom propagandom koja nas ubedjuje da je pitanje dana kad ce Rusi pasti na kolena zbog sankcija ili kako zapad iz najbolje namere pomaze ukrajincima.
Vidim u CH sve prsti od nezaposlenosti. Da si u Rusiji vozio bi ladu i zivo me zanima sta bi tad pricao.
Mislio sam na EU...
Rusija nije zemlja u kojoj bih voleo da zivim ali ne mogu da progutam da je brod koji tone.
Uostalom, kad god krenes da pljujes sistem u SRB mogao bih da ti odgovorim u tvom stilu "idi u Kanadu ako ti je lose".
Rusija nije zemlja u kojoj bih voleo da zivim ali ne mogu da progutam da je brod koji tone.
Uostalom, kad god krenes da pljujes sistem u SRB mogao bih da ti odgovorim u tvom stilu "idi u Kanadu ako ti je lose".
Po selima bi možda vozio Ladu. Po gradovima je vozni park kome i Švica može da pozavidi.
Prosečan čovek iz grada tamo kupuje nova kola. Jeste globalno ogromna zemlja sa puno siromašnih ljudi, ali zemlja nije siromašna i imaš više bogatih nego što Švica ima stanovnika.
Tapatalk
Prosečan čovek iz grada tamo kupuje nova kola. Jeste globalno ogromna zemlja sa puno siromašnih ljudi, ali zemlja nije siromašna i imaš više bogatih nego što Švica ima stanovnika.
Tapatalk
@Floyd, ti si cist primer licemera. Naravno da zapad ima ogroman broj mana i o tome moze dosta da se prica, ali u poredjenju sa Rusijom jasno je gde si izabrao da zivis.
@starac vujadin, moj komentar se bazira na tome da smatram, da to sto si napisao je netacno. Kao sto sam vec rekao u UN-u smo imali 4 godine da se borimo za Kosovo, od 2008. i nista nam Rusi nisu pomogli. Mozda jesu, prosvetli me, pa reci sta bi se promenilo sada?
Sto se tice primera Sirije gresis. Obama je izgubio pordsku na svim frontovima, jer se posle svih intervencija poslednjih godina stvorila jako negativna slika u javnosti i u US i u Evropi. I naravno da je podrska kongresa itekako vazna, rat u Iraku bi bio nemoguc bez podrske kongresa. Kazes da nije bilo podrske, a doneta je rezolucija H.J.Res.114 u kojoj se odobrava upotreba sile. No nije ni vazno ovo, otisli smo predaleko.
Ovi potezi sada Ruse dosta kostaju. Rublja je pala u odnosu na EUR i USD na najnizu vrednost jos od 1998. Pad je veci od 50%, ako se cene nafte zadrze na ovom nivou padace i dalje. Najvaznija ruska kompanija Gazprom, belezi pad profita od 50% i u budzetu se stvara ogorman deficit, jer je u planovima cena nafte racunata na 100+ dolara po barelu, sada se priblizava na 70 dolara. Da ne pricamo sto proizvodnja ne posotji i o svemu ostalom sto je vec napisano u ovoj temi. Poenta svega je da se Ruski polozaj nije ojacao i da mi nema sta da ocekujemo od njih i da jeste.
Kao sto sam rekao, ovo samo odgovaram na tvoju konstataciju da bi nam Rusi nesto pomogli u slucaju Kosova i da smo im zato poklonili NIS. A zaboravili smo to sto Putin redovno koristi Kosovo kao primer u poredjenju sa Krimom.
@starac vujadin, moj komentar se bazira na tome da smatram, da to sto si napisao je netacno. Kao sto sam vec rekao u UN-u smo imali 4 godine da se borimo za Kosovo, od 2008. i nista nam Rusi nisu pomogli. Mozda jesu, prosvetli me, pa reci sta bi se promenilo sada?
Sto se tice primera Sirije gresis. Obama je izgubio pordsku na svim frontovima, jer se posle svih intervencija poslednjih godina stvorila jako negativna slika u javnosti i u US i u Evropi. I naravno da je podrska kongresa itekako vazna, rat u Iraku bi bio nemoguc bez podrske kongresa. Kazes da nije bilo podrske, a doneta je rezolucija H.J.Res.114 u kojoj se odobrava upotreba sile. No nije ni vazno ovo, otisli smo predaleko.
Mislim da smo pricali o uticaju diplomatije, a ne o vojnoj moci projektovanoj na susednu drzavu. Da se podsetimo da se Ukrajina odrekla celokupnog nuklearnog aresenala u korist Rusije, a za uzvrat su dobili garancije za cuvanje teritorijalnog integriteta od US, UK i naravno Rusije.Očigledno je da se ovde radi o demonstraciji moći, a ne nemoći.

Ovi potezi sada Ruse dosta kostaju. Rublja je pala u odnosu na EUR i USD na najnizu vrednost jos od 1998. Pad je veci od 50%, ako se cene nafte zadrze na ovom nivou padace i dalje. Najvaznija ruska kompanija Gazprom, belezi pad profita od 50% i u budzetu se stvara ogorman deficit, jer je u planovima cena nafte racunata na 100+ dolara po barelu, sada se priblizava na 70 dolara. Da ne pricamo sto proizvodnja ne posotji i o svemu ostalom sto je vec napisano u ovoj temi. Poenta svega je da se Ruski polozaj nije ojacao i da mi nema sta da ocekujemo od njih i da jeste.
Kao sto sam rekao, ovo samo odgovaram na tvoju konstataciju da bi nam Rusi nesto pomogli u slucaju Kosova i da smo im zato poklonili NIS. A zaboravili smo to sto Putin redovno koristi Kosovo kao primer u poredjenju sa Krimom.
Poslednja izmena od Dusan u 02 Dec 2014, 14:23, izmenjeno 1 put ukupno.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.