Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Dzoni_m »

Ne sluzi nicemu. Mislim, sluzila bi kada ne bi postojali drugi nacini da se utvrdi da si platio porez. U 21. veku da jedna drzavica ne moze da napravi jednu bazu podataka koji koriste sve relevantne sluzbe (PIO, poreska, policija, katastar) mi je potpuno neshvatljivo. Sa tehnicke strane, to je p. dim. Za koji krasni to nece da urade, meni je nepoznanica.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ovo se slažem. Već imamo odličan koncept JMBG i na njemu bi mogli da naprave centralnu bazu podataka svih i svega, ali očigledno to nije u interesu. Dokle god je u interesu da postoji širok krug ljudi izvan zakona, to će biti tako.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Jer je transparentnost za pi@ke
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

Jos kad bi im radio mozak pa da vezu to sa licnim kartama koje imaju kripto zastitu da ne sluze samo za ukras............gde bi nam bio kraj.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pda, jedna kartica da vlada svim dopuštenjima koje osoba A ima. Pa čak i letačkom dozvolom!
Korisnikov avatar
Филиповић
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС

Post od Филиповић »

Нормална држава треба да принудом обезбеди редовна плаћања свих обвезника свих обавеза, како јавних, тако и приватних.
Шта то значи?
То значи да ја држави поднесем предлог за извршење против Марка или Јанка и само наведем његов ЈМБГ.
Ја не морам да трагам да ли има неку зараду, пензију, кућу, ауто или слично, држава све то сама одради преко централног регистра и мени уплати моје паре на рачун.
Али, онда не би постојала предузећа у реструктурирању, разни МТК или Симпо или у крајњој линији буџет Републике Србије...
СВА срања са неплатишама су генерисана из Немањине улице, држава је једини кривац за бескрајну спиралу дуговања.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Rakhil napisao:Ja radim vec godinama na projektima i oko projekata EU, i imam drugacija iskustva. Ima pranja para, ima projekata koji se zavrse bez ikakvog rezultata - ali najveca vecina se svodi na capacity building projekte i reforme institucija i nema nikakve veze sa stetom od bombardovanja. Znam koliko para je ulupano u nase drzavne institucije bez veze samo zato sto su debili sa nase strane vodili pricu, znam i koliko je dobio privatni sektor pomoci, ali realne, ne SIEPA forice. Mogu prilicno sigurno da tvrdim da bi Srbija danas bila u daleko gorem stanju u svim aspektima, verovatno i bankrotirana, da nije bilo investicija i bespovratne pomoci zapadnih zemalja, sta god nevezano za to mislio o sankcijama i bombardovanju (da ne pominjem da mi je sam termin zapad smesan za bilo kakvu ozbiljnu diskusiju, strpati u isti kos 50 zemalja tokom 25 godina, diletantski argumenti).

Da nesto podelim sa vama iz prve ruke. Danas sam bio do poreske da uzmem uverenje o placenim doprinosima da bih overio knjizicu. Ovo radim svakih 6 meseci po dva puta, jednom da predam zahtev i jednom da preuzmem uverenje. Dodjem na salter, a teta nadje fasciklu sa slovom, pa izvadi omot spisa (zvanican odstampan obrazac u koji se smestaju dokumenti, kosta par dinara sigurno), pa iz njega izvadi jedan A4 papir a onaj omot spisa zguzva i baci jer jebes i pare i ekologiju i sve, birokratija se mora ispostovati - da ne pominjem da mu oko stola stoji otprilike 500 takvih koje ce da baci. Dakle, da bih ja overio knjizicu i imao osiguranje koje uredno placam svaki mesec, moji troskovi su bili oko 2000 dinara (benzin, parking, vreme, itd), a drzavni (opet moji u krajnjoj liniji) bar isto toliko u radnim satima, papiru i slicno. Alternativa tome je da teta na salteru pogleda u ekran i lupi mi pecat na knjizicu, ili ne daj boze da se dve insistucije elektronski uvezu da imaju uvid jedna u drugu. E, zato je Srbija gde jeste - ne zbog toga sto volimo Ruse ili sto nas je "zapad" bombardovao, nego zato sto smo slepci.
:thumbup: Upravo tako. Ovde se sve kontra radi. Na primer zdravstvo i kartoni. Pa jebote u eri gde je sve kompjuterizovano oni i dalje imaju kartone i sto pedest hiljada papira umesto da lepo sve rade elektronski pa kad covek dodje kod lekara da karticu lekar je ucita i vidi SVE podatke o pacijentu. A ne ovako mora da nadju karton medju brdom drugih papira, pa tu da preturaju itd. Efikasnije je, brze je i mnogo jeftinije. Negde sam procitao pre par meseci, ne znam tacno ko je to rekao, mislim da su neki volovi iz poreske uprave kada je bivsi direktor hteo i insistirao da se sve radi elektronski jer je lakse i jeftinije, oni su rekli nesto tipa kao "Nije Srbija jos spremna za takav sistem" :glavomuzid:
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

@Filipovic, upravo tako nesto i jeste krajnji cilj. Efikasnost.

Taj sistem elektronskog kartona postoji u Zdravstvenom Centru Studenica u KV. Moj poznanik je vodio projekat implementacije sistema. Placeno sredstvima EU i koliko znam to je bio pilot projekat. Ne znam da li i dalje koriste i kako im radi, ali ono sto sam ja video je bilo sasvim OK.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Koliko sam ja cuo, trebalo bi da se pocne sa implementacijom toga u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji od sledece godine. To je trebalo jos odavno da se uradi.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

To ne znam, ali je verovatno kopija ovoga sto ima u KV. Zajedno sa tim projektom je isao i onaj "izabrani lekar". Znam da su bili pokusni kunici, tako da ako krece svuda to je onda verovatno kopiranje ovoga sto je u KV. Ipak, papirni karton i dalje ostaje kao backup varijanta. Znam da je bila prica i o tablet/smartfone (tada PDA doduse :) ) kao mobilnog kartona.......mislim da su odustali od toga.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Rakhil napisao:Ja reagujem prvenstveno na izostavljanje ljudi koji su ocito naklonjeni Rusiji, tacnije Putinu i ekipi, kao i na to da ti smatras da bi Dusan trebao da podrzava sadasnu vlast jer toboze ide niz dlaku EU - time direktno podvlacis da treba da podrzava kradju i efektivno udaljavanje od bilo cega pozitivnog na tom zapadu.
Vidim da si kritičan prema Vučiću i njegovoj ekipi, ali u odnosu barem na ovo pitanje on bi za tebe trebalo da bude idealno rešenje i trebalo bi da ga podržavaš po tom pitanju. Ovo pišem krajnje ozbiljno i bez cinizma.
Kao što ti ne voliš da ti "učitavam", ni ja to ne volim, kao i zamene teza, banalizaciju mojih stavova, pa naknadno polemisanje sa takvim iskrivljenim stavovima. Pišem dozirano i vodim računa šta pišem. Jasna je razlika između onog što si meni pripisao da sam rekao i onog što sam stvarno rekao.
Ja bih hteo da cujem od tebe jasne stavove i misljenja, ne odgovore na tudje stavove i misljenja.
U poslednjih par postova sam više odgovorao na Dušanove postove iz želje da prepisku privedemo kraju bez iniciranja daljeg širenja teme (nisam čak ni reagovao na gomilu netačnosti na koje sam mogao da reagujem kao i na grafikon donacija), a inače sam sve vreme pisao vrlo jasno i konkretno, pa me čudi (a u stvari me ne čudi ;) ) što baš od mene očekuješ neku "dodatnu jasnoću", a ne recimo od njega. E, sad ako ti smeta što ja po većini pitanja imam dijalektički pristup i sagledavam stvari sa više strana, a ne idem u krajnosti pa ti to sve deluje nejasno i nekonkretno, to je druga stvar na koju ćeš morati da se navikneš ili nećeš da se navikneš...to je na tebi. To nema veze da li je nešto jasno i konkretno. U mojim diskusijama uvek postoji dosledna nit, držim se teme, koliko god tema dozvoljava pišem konkretno i jezgrovito i klonim se paušalnih ocena.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Uvek je problem u drugima.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Ok, koji je tvoj problem?
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ako krecete u licno prepucavanje to nemojte ovde!
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Da, idite u temu o Passatu! :D

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Odgovori