zanima me jedna stvar, kao sto sam naveo u naslovu teme vozim A3 1.6 benzinac od 75kw, znaci obican MPI sa 8 ventila, oznaka motora BSE. Auto je presao 90.000 km i ima 4 i po godine (godiste jun 2010.). Da li iko ima iskustva iz prve ruke sa bilo kojim automobilom VAG grupe sa ovim motorom ili neku pouzdaniju informaciju kada se ne njemu radi veliki servis odnosno zamena zupcastog kaisa.
Ne bih vas davio ovim pitanjem, niti otvarao novu temu da situacija sa ovom stvari nije prilicno konfuzna.
Naime, u servisnoj knjizici se za sve motore bez lanca (posto je servisna knjizica koju sam dobio uz auto uopstena i obuhvata gotovo sve motore koji se ugradjuju u taj model) daje servisni interval zamene zupcastog kaisa koji se u zavisnosti od tipa motora krece od 120.000 km pa do 180.000 km. Naravno za motore sa lancem nema takvih preporuka kao sto neme ni za moj auto. Iz tog razloga sam neko vreme bio cak i u zabludi da moj auto ima lanac. Takodje sto je podjednako interesantno cak ni za ove za koje postoji definisan interval nema vremenskog ogranicenja tj. da li se bez obzira na predjenu kolimetrazu ipak mora zameniti nakon 4, 5 ili 6 godina ili vise.
Zvao sam i ovlascen Audi servis gde sam dobio odgovor da se na tom autu kais ne menja

Lokalni majstori kao i za sve skrate to maksimalno pa trvde kako bi trebalo promeniti na 90.000 km ili 4 godine. Negde sam cak i nasao da je za te benzince ali koji su se ugradjivali od 2003 do 2008 godine i fabricki vazio taj interval a da je nakon 2008 pa do druge restilizacije 2010 vazilo 120.000 ili 5 godina. A moj spada u grupu od 2010 do 2012 godine gde se ne pominje nista.
Inace posto moj ima vec 4 i po godine mislio sam da mu sad uradim mali servis pa na sledecem od 105.000 km kada bude imao punih 5 godina zamenim kais zbog tog vremenskog ogranicenja. A opet ovi u Audiju, niti za ostale u servisnoj knjizici nigde ne pominju vremensko ogranicenje za to godiste. Mislim nije mi to ni cimanje ni trosak nego na njemu su i kaisevi i vodena pumpa i sve fabricko i onda mi nekako zao da to menjam tako rano nekim aftermarket delovima ako nije za zamenu.
Ako neko ima neko iskustvo ili informaciju bio bih zahvalan.
Pozdrav.