Audi A3 1.6 benzin - zamena zupcastog remena

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
gavran
Reactions:
Pridružio se: 09 Sep 2013, 15:44
Garaža: Službeno vozilo

Audi A3 1.6 benzin - zamena zupcastog remena

Post od gavran »

Postovani,

zanima me jedna stvar, kao sto sam naveo u naslovu teme vozim A3 1.6 benzinac od 75kw, znaci obican MPI sa 8 ventila, oznaka motora BSE. Auto je presao 90.000 km i ima 4 i po godine (godiste jun 2010.). Da li iko ima iskustva iz prve ruke sa bilo kojim automobilom VAG grupe sa ovim motorom ili neku pouzdaniju informaciju kada se ne njemu radi veliki servis odnosno zamena zupcastog kaisa.

Ne bih vas davio ovim pitanjem, niti otvarao novu temu da situacija sa ovom stvari nije prilicno konfuzna.

Naime, u servisnoj knjizici se za sve motore bez lanca (posto je servisna knjizica koju sam dobio uz auto uopstena i obuhvata gotovo sve motore koji se ugradjuju u taj model) daje servisni interval zamene zupcastog kaisa koji se u zavisnosti od tipa motora krece od 120.000 km pa do 180.000 km. Naravno za motore sa lancem nema takvih preporuka kao sto neme ni za moj auto. Iz tog razloga sam neko vreme bio cak i u zabludi da moj auto ima lanac. Takodje sto je podjednako interesantno cak ni za ove za koje postoji definisan interval nema vremenskog ogranicenja tj. da li se bez obzira na predjenu kolimetrazu ipak mora zameniti nakon 4, 5 ili 6 godina ili vise.

Zvao sam i ovlascen Audi servis gde sam dobio odgovor da se na tom autu kais ne menja :losevidim: , odnosno da se na svakom kako oni to zovu kontrolnom servisu pocev od 90.000 km pa na svakih 30.000 km kontrolise i samo po potrebi menja !!?

Lokalni majstori kao i za sve skrate to maksimalno pa trvde kako bi trebalo promeniti na 90.000 km ili 4 godine. Negde sam cak i nasao da je za te benzince ali koji su se ugradjivali od 2003 do 2008 godine i fabricki vazio taj interval a da je nakon 2008 pa do druge restilizacije 2010 vazilo 120.000 ili 5 godina. A moj spada u grupu od 2010 do 2012 godine gde se ne pominje nista.

Inace posto moj ima vec 4 i po godine mislio sam da mu sad uradim mali servis pa na sledecem od 105.000 km kada bude imao punih 5 godina zamenim kais zbog tog vremenskog ogranicenja. A opet ovi u Audiju, niti za ostale u servisnoj knjizici nigde ne pominju vremensko ogranicenje za to godiste. Mislim nije mi to ni cimanje ni trosak nego na njemu su i kaisevi i vodena pumpa i sve fabricko i onda mi nekako zao da to menjam tako rano nekim aftermarket delovima ako nije za zamenu.

Ako neko ima neko iskustvo ili informaciju bio bih zahvalan.

Pozdrav.
Rad je stvorio čoveka, a nerad.......gospodina
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Audi A3 1.6 benzin - zamena zupcastog remena

Post od dag81 »

Ja sam menjao na 190k km tdi a4 2008. Dec i sve je bilo u savrsenom stanju osim na spojevima zupcasti ali nista alarmantno.
Nista ne diraj.
Korisnikov avatar
gavran
Reactions:

Re: Audi A3 1.6 benzin - zamena zupcastog remena

Post od gavran »

Da, ali za tebe je i fabricki propisano 180.000 km, tako da si ti to uradio da kazemo koliko toliko i na vreme. Ne znam, gledao sam nesto i po stranim forumima, engleskim konkretno, i kod njih je konfuzija, neki menjaju na 60.000 milja, i to uglavnom 2006 ili 2007 godiste, neki na 75.000 milja uglavnom 2008 ili 2009 godiste. A to je otprilike isto sto i ovde pricaju. Nista, sada kada ode na servis neka majstor proceni pa ako treba neka menja, sta sada. Tebi hvala u svakom slucaju.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Šta te košta zameni na 150-200 hiljada i budi miran.
Korisnikov avatar
gavran
Reactions:

Post od gavran »

Pa bojim se da ne pukne. Ne kosta me nista, kazem nije mi problem ni sada na 90.000 km da ga menjam sto se troska tice, nego mi zao da to radim mnogo pre vremena cisto zato sto je sve na njemu fabricko i onda da te delove koji su dobri i nisu za zamenu menjam nekim aftermarket bez obzira za kakav kvalitet vazili. Ali mislim da ni u jednom scenariju ne bih isao preko 120.000 km.
MARKO-VW
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2014, 17:00
Garaža: Audi A6 C6 Restyling; VW Passat B5

Post od MARKO-VW »

Koliko znam, kod njega se veliki servis radi na 120000km ili na 5 godina, tj. šta pre nastupi.

Pošto uskoro ulaziš u petu godinu, mislim da je pametno da uradiš veliki i mali servis istovremeno. ;)
Korisnikov avatar
gavran
Reactions:

Post od gavran »

Zvanican stav fabrike je da nema propisanog intervala. Znaci od 90.000 km je kontrola svakih 30.000 km, bez vremenskog ogranicenja. Zato mi vise znace iskustva nego informacije. Tipa "meni su na Oktaviji II sa tim motorom menjali na 120.000 km i izgledao je kao da moze da predje jos 30.000 km". Ili menjali su mi na 105.000 km i bio je kao da samo sto nije pukao. Tako bih otprilike znao od cega je sazdan i koliko moze otprilike da traje pa da procenim da li da menjam sada ili na sledecem servisu na 105.000 km ili da cekam 120.000 km a tada idu i svecice opet pa onda da sve komplet tip top menjam i da sam onda opet miran neko vreme.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Audi A3 1.6 benzin - zamena zupcastog remena

Post od dag81 »

Ja sam ti napisao za A4.
Mada 2.0 motor ima sigurno jaci kais, tj ima siri i od 1.6tdi
Korisnikov avatar
gavran
Reactions:

Post od gavran »

Za dizele oni propisuju tacne servisne intervale, a za benzince po potrebi. A kaisevi se razlikuju, ovaj moj je kao od pantalona, 2,3 cm. Ali ja imam jednu bregastu, tako da on vrti samo jednu bregastu i radilicu, dobro i vodenu pumpu doduse. Vec kod DOHC vrti dve bregaste jos za dizele kazu da trpe veca opterecenja tako da su dosta siri i deblji.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Da li kod tog motora može klip da stigne ventile?
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Verovatno moze...
Pet godina je vec period gde se ti delovi dovoljno pohabaju da bi deo stavljen u ovlascenom servisu svakako bio bolji... Ja bih u skorijoj buducnosti ipak planirao veliki servis. Ali nemoj me puno slusati, ja sam prvi veliki radio na 4g na 35k km :kezo:
Korisnikov avatar
gavran
Reactions:

Post od gavran »

nikaragva napisao:Da li kod tog motora može klip da stigne ventile?
Ne znam, i ja sam o tome razmisljao ali nisam nigde na netu uspeo da nadjem proveren podatak. Negde sam nasao uopsteno objasnjenje da su redni 4-cilindricni benzinski motori ali samo SOHC sa 8 ventila uglavnom neinterferentnog tipa, odnosno da ne dele prostor i ne mogu da se sudare. Moj motor generalno odgovara tom opisu ali to nista ne mora da znaci

Dragane, ako nista drugo bar si me utesio :). Ako si mogao ti da menjas nakon 4 god na samo 35 kkm mogu onda i ja nakon 5 godina na 90 kkm :pivo:
Korisnikov avatar
GJSenna
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 19:20
Garaža: Volvo S60 II, Audi A3 1.8T, bicikl...

Post od GJSenna »

Ne moze niko sa sigurnoscu da tvrdi pravu zamenu al na vecinu Audija do 120000km bi trebao da uradis veliki servis i onda na 240.
Ako ti nije problem novac menjaj sada, mada licno mislim da nije potrebno.
Slika
Odgovori