Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja
Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja
Mogao bih da podrzim ali ipak ne bih to olako ubacivao u stambeni deo i pored lepih reklamnih slika.
Pa jeste manja snaga ali je cvrsto gorivo, i za takvo gorivo postoje sigurnosni propisi nevezano za estetski spoljni izgled kotla i jacinu.
Mislim, moze i u kuhinju i dnevnu sobu uvek se nadje nacin da se ugradi ali potpuno bezbedno i pravilno je da se nalazi u prostoriji odvojenoj od prostora u kome borave ljudi.
Izmedju ostalog i ako procuri negde izduv da se onemoguci trovanje ugljen monoksidom a sto zateva da je prostorija u kojoj se nalazi stalno provetravana, odnosno otvorena ka spoljnoj sredini.
Mrzi me da trazim spisak zahteva, imaju Nemci lepo pripremljen kompletan popis zahteva.
Kod nas bi verovatno svako bez mnogo razmisljanja stavio bilo gde, lepo izgleda, deluje da automatika moze sve da uradi ali ja bih ipak ozbiljno uzeo u razmatranje uslove rada kotlova na kruto gorivo bez obzira na malu jacinu jer bih ja to koristio u automaskim rezimu.
Ono znaci odem od kuce i ostavim da radi.
Ako uvek ima neka osoba koja ce da dezura pored, onda sam saglasan da moze i ovako odmah iz paket da se bilo gde postavi.
Moje misljenje je da bezbednost u ovim stvarima kroz prevenciju je najvaznija pa ako i zahteva veci pocetni trosak za bezbednost ugradnje.
Pa jeste manja snaga ali je cvrsto gorivo, i za takvo gorivo postoje sigurnosni propisi nevezano za estetski spoljni izgled kotla i jacinu.
Mislim, moze i u kuhinju i dnevnu sobu uvek se nadje nacin da se ugradi ali potpuno bezbedno i pravilno je da se nalazi u prostoriji odvojenoj od prostora u kome borave ljudi.
Izmedju ostalog i ako procuri negde izduv da se onemoguci trovanje ugljen monoksidom a sto zateva da je prostorija u kojoj se nalazi stalno provetravana, odnosno otvorena ka spoljnoj sredini.
Mrzi me da trazim spisak zahteva, imaju Nemci lepo pripremljen kompletan popis zahteva.
Kod nas bi verovatno svako bez mnogo razmisljanja stavio bilo gde, lepo izgleda, deluje da automatika moze sve da uradi ali ja bih ipak ozbiljno uzeo u razmatranje uslove rada kotlova na kruto gorivo bez obzira na malu jacinu jer bih ja to koristio u automaskim rezimu.
Ono znaci odem od kuce i ostavim da radi.
Ako uvek ima neka osoba koja ce da dezura pored, onda sam saglasan da moze i ovako odmah iz paket da se bilo gde postavi.
Moje misljenje je da bezbednost u ovim stvarima kroz prevenciju je najvaznija pa ako i zahteva veci pocetni trosak za bezbednost ugradnje.
Mozes da preko tel imas nadzor nad radom kotla.
Koliko vidim ti si iz Indjije,znam ovde u SM koji imaju i kotlove na pelet, agro pelet, na bale sojine slame.
Vidi sta ti odgovara najvise zbog budzeta , geog polozaja i prostora
Imas mogucnost da se grejes sa cokovima,sepurikama,okomcima,(kako ko zove) ali da bude automatizovano kao na pelet.
Na ovim temp. ode dva dzaka cokova od 15-23h.
Koliko vidim ti si iz Indjije,znam ovde u SM koji imaju i kotlove na pelet, agro pelet, na bale sojine slame.
Vidi sta ti odgovara najvise zbog budzeta , geog polozaja i prostora
Imas mogucnost da se grejes sa cokovima,sepurikama,okomcima,(kako ko zove) ali da bude automatizovano kao na pelet.
Na ovim temp. ode dva dzaka cokova od 15-23h.
Re: Одг: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja
Kuca je skroz izolovana, spoljni zidovi, krov, tavanska ploca, stolarija dobra... ali mi se nekako cini da mi je centralno na plin bolje resenje!?vlajko napisao:Onda ti je ovo ok kombinacija. Ako imaš kakvu-takvu izolaciju dosta ti je i model od 12 kw. Ona čini mi se odaje 4kw u prostor, a 8kw grejnim telima. Trebaće ti jedno 3t paleta što mu dođe oko 600e.aleksa napisao:Trenutno nema nikakvih instalacija, grejanje je na klasicnu plinsku pec... sprat je 90 kvadrata, radio bi grejanje samo za taj sprat.
Nije problem da se dopunjuje, cisti... samo da nije bas bas velik posao i prljavstina.

Gledao sam malo po netu ove sobne kotlove, ima zezanja oko ciscenja, dosipanja, plus nabavka i skladistenje... a i ipak nije bas ni tako mala skalamerija da je stavim u dnevnu sobu.
A i cena ugradnje je bar 50% veca u odmosu na plin, plin mogu da ugradim za 2000 evra, a pelet 3000 i vise...
Treba mi savet, hoću da stavim kamenu umesto limene okapnice u dužini od oko 7m, širina zida je 12 cm.
Neka ponuda koju sam dobio je granit 3cm debljine - preko 300e, što mi zvuči onako, poskupo.
Ima li neko prelog za materijal i ideju o ceni?
Neka ponuda koju sam dobio je granit 3cm debljine - preko 300e, što mi zvuči onako, poskupo.
Ima li neko prelog za materijal i ideju o ceni?
Probaj ove da pitaš: http://www.granit-vestackikamen.rs/
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Eto ideje kako napraviti police za autice i jebekevu dekoraciju

- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Al skupo ko djavo
Boringly average, but also perfect for school run mums
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Napravis Nordschleife u ovoj razmeri i ode pola stana 

Još su skuplji.Heinz napisao:Probaj ove da pitaš: http://www.granit-vestackikamen.rs/
Mora kamen da bude za okapnice? Nikako Alu?
Mora kamen. Hoću da zastaklim terasu pa to treba da bude podloga za konstrukciju.
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
I manje se cuje kada je kisa. Imam klasicnu okapnicu od pocinkovanog lima na terasi i sizim nocu kad krene da kljuca, i to ne toliko dok kisa pada, nego kad prestaje.

Alu su OK, čvrste su i debele. E sad za ovo Jakšino ne znam. Kamen će da nastrada napolju od mraza. Stavi neku granitnu keramiku.
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Sigurno su i cvrste i debele, ali se bojim da aluminijum kao lagan materijal rezonuje zvuk i da i po njemu voda tapka ko blesava. Mislim da je granitna ploca dobro resenje, i kao osnova za buducu konstrukciju i vizuelno. Jedino cena...