Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
-
- Pridružio se: 26 Jun 2012, 10:33
- Garaža: Skoda Octavia MK3 TDI, BMW 320D E90 LCI
Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
Meni su dva drugara ugradili kod sebe.. E sad cekamo da vidimo kako ce proci.. Mada sem ovih par dana zime, ovo ostalo nije merodavno..
Uslov je da se odradi podno grejanje u kuci..
Uslov je da se odradi podno grejanje u kuci..
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Heinz napisao:Ja bih da imam pare jurio japanca, npr. http://goo.gl/EHZblv
Čovek reče geotermalne.

Igor napisao: Uslov je da se odradi podno grejanje u kuci..
Ne nužno, ali olakšava.
Širim haos!
Toplotnih ili geoterm.
TT
TT
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ovo sto sam ja pisao je voda-voda. Nakaci se na bunar i posle moze i na radijatorski sistem postojeci.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Pre neki dan razgovaram sa komšijama koji zidaju zgradu na placu do mog. Ljudi imaju ozbiljne pare i tehnički su vrlo pismeni.
Razgovaramo o grejanju, znam da je ideja bila geotermalna pumpa, međutim odustali su od toga i idu na toplotnu pumpu vazduh-vazduh. Koliko kapiram to je varijacija na temu ovoga što je Heinz okačio.
Kažu da je ubedljivo najjeftinije grejanje.
Razgovaramo o grejanju, znam da je ideja bila geotermalna pumpa, međutim odustali su od toga i idu na toplotnu pumpu vazduh-vazduh. Koliko kapiram to je varijacija na temu ovoga što je Heinz okačio.
Kažu da je ubedljivo najjeftinije grejanje.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
To je u principu sistem kao klima uredjaj, samo veceg kapaciteta. Kapiram da nema sanse da je grejanje jeftinije nego na voda voda, jer podzemna voda vec sama ima oko 10-ak stepeni u svako doba godine, a za vazduh znamo. Sad, uredjaj vazduh vazduh je verovatno jeftiniji, jednostavniji za ugradnju i brze se isplati.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
I meni je suludo, ali pošto kupio toliko prodajem.
Kod geotermalnih pumpi mi se čini da je konstantna temperatura u zemlji 15*
Kod geotermalnih pumpi mi se čini da je konstantna temperatura u zemlji 15*
- Martin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
- Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G
Ideja je da se kupovina toplotnih (ili geotermalnih) pumpi finansira putem kredita. Nek je rata do 80€ (što bi bilo za 20€ skuplje u odnosu na cenu energenta na mesečnom nivou) na period do 7 godina. Nakon 7 godina imam samo račun za struju (koji ne bi trebalo da je "veći od 1€ dnevno" tokom sezonoe
).
I ideja je da se nakači na radijatorski sistem grejanja - zato što sam razvukao cevi kroz košuljice.

I ideja je da se nakači na radijatorski sistem grejanja - zato što sam razvukao cevi kroz košuljice.
- methane.master
Toplotne su i jedne i druge, tj. koriste princip toplotne pumpe. Razlika je samo u tome šta je toplotni izvor/ponor, ali da ne sitničarimHeinz napisao:Toplotnih ili geoterm.

@Paja
Jako je velika razlika u startnim troškovima kada se ide na podzemne varijante. Popeglaje se oni kasnije i u suštini podzemne su posle jeftinije, mada generalno teško je uopšteno govoriti o tome, od puno faktora zavisi i maltene svaki objekat i instalacija je drugačija.
Širim haos!
Ako si već razvukao cevi za radijatorsko grejanje moj ti je savet da zaboraviš na tolotnu pumpu.Martin napisao:Ideja je da se kupovina toplotnih (ili geotermalnih) pumpi finansira putem kredita. Nek je rata do 80€ (što bi bilo za 20€ skuplje u odnosu na cenu energenta na mesečnom nivou) na period do 7 godina. Nakon 7 godina imam samo račun za struju (koji ne bi trebalo da je "veći od 1€ dnevno" tokom sezonoe).
1. Toplotna pumpa radi u režimu 50/45 C za razliku od kotlova koji rade na 90/70 (80/60). Ti si pretpostavljam razvukao cevi za ovaj drugi režim. To znači da će ti trebati 4 puta veći protok vode kroz cev jer je dT=5 C. Ako i nateraš toliku količinu kroz isti prečnik sa jačom pumpom biće veoma bučno.
2. Radijator na 50/45 ima 2,8 puta manji učinak nego kad radi na 90/70 što će reći da ti treba 2,8 x više članaka.
Obično se TP kombinuje sa podnim grejanjem i fancoil uređajima.
3. Cena same toplotne pumpe je reda veličine 4-5 puta viša od kotla, ali su prateći troškovi bunara, pumpi, filtera ti koji dižu cenu toliko da se investicija ne isplati baš brzo.
Računaj da ti je za svaki kW opterećenja potrebno oko 170 l/h vode. Bunar mora da bude u stanju da da toliko vode u kontinuitetu. Poželjno je iskopati i drugi bunar gde će se voda vratiti.
Moje iskustvo je takvo da dosta ljudi odustane kad dobije ponudu i pređe na vazduh-vazduh TP ili kotao.
Mada ima i slučajeva kada se to izgura do kraja kao na jednom objektu koji upravo završavamo i koji se greje na 3 TP voda-voda od po 250kW.
Vlajko ti si verovatno najbolje upućen u roblematiku pa bi mogao, kad stigneš da napraviš neku uporednu analizu troškova ugradnje i exploatacije različitih sistema grejanja za neku tipičnu kvadraturu.
- methane.master
Mnogo zavisi od objekta, tj. koliko mora da se buši za podzemne vode ili za geotermalne. Nije baš uvek lako napraviti analizu.
Širim haos!
Vlajko, svaka čast na detaljnom odgovoru 

Znam al bar neku najgrublju računicu da imamo.
@Paja
Ajde kad budem imao više vremena.
@m.m.
Naravno. Neko ima vodu na izvolte pa je skroz druga priča.
@Aca
Hvala. Hotel u tvom gradu se upravo greje na TP.
Ajde kad budem imao više vremena.
@m.m.
Naravno. Neko ima vodu na izvolte pa je skroz druga priča.
@Aca
Hvala. Hotel u tvom gradu se upravo greje na TP.
Poslednja izmena od vlajko u 16 Jan 2015, 11:44, izmenjeno 1 put ukupno.