Paja napisao:Sve i da je jeftinije gledište je samo sa aspekta trenutnih prihoda i potreba.
Ja ne znam nikog ko je kupovinom nekretnine u poslednjih 15-25 godina napravio los potez, naprotiv u najgorem slucaju je im "mesecna kirija" bila duplo manja nego da su iznajmljivali. Dugorocna sigurnost koja se time kupuje je takodje veoma bitan faktor... naravno, podrazumeva se da pametno investiras tj. da se ozbiljno informises pre kupovine.
Rakhil napisao:To ne moze biti pravilo koje vazi za sve, cak ni za vecinu. Ja rentam stan jer bi bilo suludo da isti takav kupim po ovim cenama i uslovima. Kirija mi je 300 evra za stan koji kosta 120000, dakle bez kamate sam na nuli za 33.333 godine. Da pare koje bih davao na kamatu ulazem u lutriju ili na kladzu svaki mesec, statisticki su da zaradim jos dva stana za 33 godine.
U Srbiji je uzasno veliki broj stanova i kuca u vlasnistvu onih koji zive u njima, to je odraz naseg drustva koje smatra da je posedovanje bilo kakvog stana velika stvar, i to je ok: ali to ne znaci da je to svakome i uvek dobro resenje.
Kako sam video na sajtu komercijalne banke, tebe bi kamata za taj stan na period od 30 godina kostala 96700 + 12000 (ucesca) = 108700e odnosno cca 302e mesno tj. koliko i kirija.
Ukoliko pretpostavimo da ce cene stanova skociti (sto nije nerealno) tebi se mesecna "kirija" automatski smanjuje za odredjeni procenat dok bi kirija za iznajmljeni stan skokom standarda i cena, sigurno skocila.
Tu nisam racunao eventualne poreske olaksice ako uopste postoje u Srbiji (ja znam samo za onu gde se vraca PDV za prvi stan).
Meni je licno u Srbiji nesigurnije dugorocno iznajmljivati nego prihvatiti (cak i nepovoljan) kredit i odnos cena na trzistu nekretnina. Podstanari nisu zasticeni nikakvim zakonom pa tako gazda moze sutra da ti podigne kiriju 30% (sto je u ozbiljnim drzavama nemoguce) ili da ti jednostavno kaze "trazi drugi stan od prvog".
Taj tvoj stan bi bio idealna kupovina za 90-100k evra.